Normalleşme dönemi inşaat sektörüne olumlu yansıdı
Koronavirüs yasaklarının Temmuz ayı başında kaldırılmasının inşaat sektörüne olumlu anlamda yansıdığı belirtiliyor. Sektörde aynı zamanda kamu işleriyle müteahhitlik faaliyetlerinin canlılığı da bir süredir görülüyor.
Dünya'da yer alan habere göre, geçen yılın Nisan ayında 1 milyon 250 bin olan inşattaki istihdam rakamı, bu yılın Nisan ayında 1 milyon 809 bin kişiye ulaşarak son 2.5 yılın en yüksek sonucunu kaydetti.
Sektörde yaşanan artışa TOKİ, Emlak Konut gibi kamu kaynaklı yatırımların etkide bulunduğu belirtilirken markalı üreticilerin ise büyük projeler yerine lüks ve az katlı villa tarzı projelerle sektöre katkı sağladığı belirtiliyor.
HEDEF GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 20 ARTIŞ
Geçmiş dönemlerde en yüksek nokta olarak 2 milyon 400 bine çıkan istihdamın yeniden yükselme ile 1.8 milyona ulaştığını belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, "İstihdamda artış var. Birazcık normalleşme ile gelen canlılık ile parasını döviz ve mevduatta değerlendiren yatırımcının yeniden gayrimenkulde alıma geçmesi süreçte etkili oldu" diye konuştu.
Firmaların adet bazında satışa odaklanmak gerektiğine dikkat çeken Durbakayım, daha az sayıda konut yapacakları için değerin ön plana çıkacağını belirterek, "Eskiden yılda 3 bin konut yapan 2500'e inecek. Bu oran giderek daha düşecek. Eskiden şu kadar konut satıldı denilerek sayı söyleniyordu, Artık belki bir daire sattığınızda 15 daire fiyatına denk gelen nitelik önem kazanıyor. Bunu dikkate almak lazım" ifadelerini kullandı.
Son olarak sektörün bu yılki beklentisinden de bahseden Durbakayım, totalde değer olarak geçen yılın yüzde 20 üzerine çıkmayı umduklarını sözlerine ekledi.