Öğrencilerin kiralık ev arayışı piyasayı hareketlendirdi

08 September 2018

Üniversite tercihlerinin sonuçlanmasının ardından, öğrencilerin kiralık ev arayışı da başladı. Kazandıkları üniversitelere yakın ve uygun evler bulmak isteyenler emlak ofislerine koştu. Çok sayıda üniversiteye ev sahipliği yapan İstanbul’da, kiralık ev arayışları genel olarak Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy ilçelerinde yoğunlaştı.

Konuyla ilgili açıklamlaarda bulunan RE/MAX Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı Gökhan Karahan, öğrencilerin genellikle 1+1 ve 2+1 daire arayışında olduklarını ve bu tip dairelerde iki veya üç öğrencinin birlikte yaşamayı tercih ettiklerini ifade etti. Dairede kalacak öğrenci sayısında göre 3+1 dairelerin de tercih edilebildiğin kaydeden Karahan, kira fiyatlarının sokağa göre bile değişiklik gösterebildiğini belirtti.

Karahan, kiralık ev arayışının yoğun olduğu yerlerden biri olan Bakırköy’deki 1+1 dairelerin kiralarının bin 200 lira ile bin 500 lira arasında değiştiğini, Beşiktaş Merkez ve Ortaköy’de ise minimum kira bedelinin bin 600 lira civarında olduğunu söyledi. Karahan, aynı şekilde Göztepe Kadıköy civarındaki 1+1 dairelerin kiralarının bin 400 lira civarında olduğunu kaydetti.

RE/MAX Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı Gökhan Karahan’ın ifadelerine göre, kiralık konutların fiyat artışlarında standart bir uygulama mevcut değil. Geçen yıl 2 bin 800 liradan kiraya verilen bir daire, bu yıl 2 bin 400 liraya kadar düşmüş olabiliyor. Genel olarak bakıldığında ise Kadıköy’deki kira oranlarında bir düşüş olduğu gözlemleniyor. İstanbul’un en pahalı ilçelerinden biri olan Beşiktaş’ta ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 ila yüzde 20 arasında bir artış olduğu görülüyor.

Öğrencilerin kiralık ev arayışında dikkat ettiği bazı huşular bulunuyor. Bunların başında okuduğu okula ve diğer sosyal ortamlara yakınlık geliyor. Aynı şekilde kiralanan konutun kolay ulaşılabilir olması de önemli kriterlerden birini teşkil ediyor.