Ömer Faruk Çelik: Sektör Bankacılık Yapmaya Başladı

27 April 2016

Son yıllarda kredili satışların azalırken, taksitli satışların arttığına dikkat çeken EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Sektör bankacılık yapmaya başladı.” dedi. Çelik, bankaların bu riski şirketlerin üzerinden alması gerektiğini vurguladı...

Emlak Konut GYO güvencesiyle İnteya İntes EYG ortaklığında Başakşehir’de hayata geçirilen Adım İstanbul projesi kapsamında yer alan 130 adet cadde dükkanı 14 Mayıs’ta satışa çıkıyor.

Adım İstanbul CADDE DÜKKANLARI 14 MAYIS’TA SATIŞTA



Tanıtım toplantısında emlak editörüyle bir araya gelen EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik Ömer Faruk Çelik, sektörle ilgili önemli noktalara dikkat çekti.

SEKTÖR BANKACILIK YAPMAYA BAŞLADI

Son yıllarda kredileri satışların azalıp, senetli satışların artış gösterdiğini vurgulayan Çelik, “Sektör bankacılık yapmaya başladı.” dedi.

TÜM RİSKİ SEKTÖR ALIYOR

Bu zihneyetin acil değişmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, “Gelişmiş ülkelerde mortgage sistemi oturmuş. Mortgage veren banka, riski yöneten banka. Türkiye’de bu böyle değil. Konut kredisi faiz oranları devamlı değişiyor. Faiz oranları 1’in üzerine çıkınca konut yatırımcısı hemen taksitli seçeneğe yöneliyor. Şirkette finansal sıkıntı yaşadığında hemen ticari krediye yöneliyor. Böyle olunca riski sektör alıyor. Banka da şirketlerin riskini alıyor.” diye konuştu.

DEVLET BANKALARI ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Taksitlerin modelin sonuna gelinmesi gerektiğini belirten Çelik, “Bankaların sektörü bu riskten kurtarması lazım. Devlet bankalarının taşın altına elini koymaları gerekiyor. Eğer böyle olursa bu risklerde dağılır.” dedi.

BU ZİHNİYET DEĞİŞTİRİLMELİ

İnşaat sektöründe zihniyetin komple değişmesi gerektiğini dile getiren Ömer Faruk Çelik, “Bugüne kadar hep ihtiyaç kadar konut yapıp sattık. Sadece satılabilir ürünler geliştirdik. Artık sadece satılabilir projelerden ziyade daha kreatif ve geleceğe yönelik projeler yapmalıyız. Kentsel dönüşüm adı altında mahalleleri dönüştürüyoruz ama proje o mahallenin semtin dokusuna uygun mu hiç bakılmıyor. Dönüşüm yapılırken o semtin dokusuna uygun projeler geliştirmemiz lazım.” dedi.

ARAP LONDRA’DA PAHALI, TÜRKİYE’DE İSE UCUZ KONUTA GELİYOR

Körfez yatırımcılarının Londra’da pahalı Türkiye’de ise ucuz konuta geldiğini belirten Çelik, “Geçtiğimiz hafta Londra’ya gittim. Londra’da Arap dolu. Körfez yatırımcıları Londra’ya pahalı konut, Türkiye’ye ise ucuz konut için gidiyorlar. Yani planlı bir şehir ise insanlar bunun bedelini ödemeye hazır. Sadece projeler yapmakla olmuyor. Şehri de planlamak lazım.” diye konuştu.