Riskli konutlar için güçlendirme formülü

22 November 2019

Eylül ayında Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremden sonra megakent İstanbul'un konut durumu yeniden akıllara gelmişti. Uzmanlar, İstanbul'da 2 milyon riskli yapının olduğundan bahsediyorlar. Bu yapılardan bir kısmının güçlendirme yöntemiyle güvenli hale gelebileceği tartışılıyor.

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, İstanbul'daki riskli yapılar üzerine değerlendirmelerde bulundu. AA'nın haberine göre, İstanbul'da özellikle 2000'den önce yapılan binaların büyük kısmının ciddi anlamda risk taşıdığını ifade eden Türkkan, 1950'de veya başka bir tarihte yapılıp da çok sağlam olan binaların da varlığından bahsetti.

"1 MİLYON RİSKLİ YAPI KURTARILABİLİR"

İstanbul'da yapılan araştırmalarda 4-4,5 milyon konutun bulunduğunu, bunlardan 2 milyonunun riskli yapı olduğunu belirten DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, "Riskli binalar bazı ilçelerde yoğunlaşmakla birlikte şehrin hemen hemen her bölgesinde bulunuyor. Burada 2 milyon konutun yarısı, bir milyon adedi, güçlendirmeyle kolaylıkla kurtarılabilir. Aslında tüm binalar güçlendirmeyle kurtarılabilir ancak bazıları o kadar kötü ki güçlendirme maliyeti yıkıp yeniden yapmaktan daha yüksek çıkabilir. Bir milyon konut hem maliyet hem de zaman açısından güçlendirmeyle rahatça kurtarılabilir" ifadelerini kullandı.

Vatandaşların riskli yapılarla yüzleşmesi gerektiğini belirten Türkkan, öncelikle insanların, "Bir deprem olsa ben bu binadan çıkabilir miyim?" sorusunu kendilerine yöneltmesi gerektiğini ifade etti. Öte yandan riskli yapılarda düşük beton kalitesi ve donatı yetersizliğinin yanı sıra suya karşı dayanıksızlığın da görüldüğünü belirten Türkkan, bu yapılarda demirlerin çürümüş ve paslanmış olarak görüldüğünü aktardı.

GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARININ MALİYETİ

İstanbul'da güçlendirme çalışmalarının maliyetinden bahseden Türkkan, "İstanbul'da riskli olduğu belirtilen 2 milyon konutun bir milyonu, yıkıp yeniden yapma maliyetinin yüzde 40'ına veya daha düşük bir rakama güçlendirilebilir. Yani güçlendirmeyle maliyet yüzde 60 azaltılabilir. Güçlendirme maliyetleri yapıdan yapıya değişir. Sadece bodrum katının düzeltilmesiyle güçlendirilebilecek binalar da vardır ki bu daire başına sadece 10 bin lira maliyet demek. Betonu ve demiri kötü olan, en yoğun güçlendirme işleminin yapılacağı daireler ise 50-100 bin lira giderle kurtulabilir. Maliyetler daire büyüklüğüne veya binalardaki konut sayısına göre değişebilecektir" şeklinde konuştu.