Tapu şerh harcı 2017 ne kadar?

08 September 2015

Bir taşınmazın kiralanma işlemini hukuksal bir zeminde ortaya konması adına kira sözleşmeleri hazırlanıyor. Kiracı ile mal sahibi arasında imzalanan kira sözleşmeleri, tapuya şerh edilebiliyor. Böylelikle mal sahibi taşınmazı satsa bile kiracı mağduriyeti ortadan kaldırılabiliyor. Öte yandan tapuya şerh konması işleminin ardından şerh harcı alınıyor. Peki, tapu şerh harcı 2017 ne kadar? İşte detaylar…

TAPU ŞERH HARCI 2017

Kira sözleşmelerinde tapuya şerh konulması sonrası harç alınıyor. Oluşturulan kira sözleşmesinde eğer süre belirtilmişse bu belirlenen kira toplamından binde 6.83 oranında tapu şerh harcı tahsil ediliyor.

Eğer yapılan kira sözleşmesinde sözleşme süresi üzerine bir tarih belirtilmemişse 1 yıllık kira tutarının binde 6.83 oranında tapu şerh harcı alınıyor.

Kiralanan taşınmazın tapu senedi
2- Kira sözleşmesi
3- Hem mal sahibi, hem de kiracının fotoğraflı nüfus cüzdanı, ehliyeti veya pasaportu
4- Eğer tapu şerhi için vekil veya temsilci bulunuyorsa bu kişilerin belgesi
5- Taraflar arasında işyeri sahibi var ise sahip olduğu işyerinin evrakları talep ediliyor.


TAPU ŞERH HARCI KİMLERDEN ALINIR?

Tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen gayrimenkul alım satım işlemi sırasında tapu şerh harcı talep ediliyor. Tapu şerh harcı, bu işlemi gerçekleştiren hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından alınıyor. Tapu şerh harcı bedeli her yıl düzenlenen mevzuat ile yenileniyor. Tapu şerh harcı 2017 bedeline üst maddelerde değindik. Öte yandan harç ödemesinde daha az miktar ödemek için taşınmazın satış veya kira bedelini düşük gösterilmesi ve bu durumun tespit edilmesi durumunda, harç bedelinin üç katı oranında ceza uygulanıyor.

TAPU ŞERH HÜKÜMLERİ

Tapu sicilinde şerhler kısmına kişisel haklar ve temlik hakları ile ilgili şerhler koyabilmek mümkün. Tapu şerh hükümleri, Tapu Sicil Tüzüğü kapsamında yer alan 54, 55, 56 ve 57. maddelerde belirtiliyor. İşte tapu şerhi için oluşturulan maddeler:

1- 54. Madde: Şerhler Sütununu Belirleme

Tapu Sicil Tüzüğü'nün 54'üncü maddesinde kütüğün şerhler sütununa kişisel haklar, temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan şerhler, tescille ilgili geçici şerhler ile kanunların öngördüğü hususlar yer alır.

2- 55. Madde: Kişisel Hakların Şerhi İçin Aranacak Belgeler

Tapu Sicil Tüzüğü'nün 55'nci maddesinde kişisel hakların ve kütük sayfasının şerhler sütununa kaydı için aranan belgeler belirtilmiştir. Buna göre:

a) Satışla birlikte tesis edilen geri alım hakkı (vefa),bağışla birlikte tesis edilen bağışlayana dönüş hakkı(rücu) ve rehinle birlikte tesis edilen serbest dereceden istifade hakkı için resmi senet,
b) Satış akdinden ayrı olarak düzenlenen geri alım hakkı (vefa), bağış akdinden ayrı olarak düzenlenen bağışlayana dönüş hakkı (rücu) ve rehinden ayrı olarak düzenlenen serbest dereceden istifade hakkı için noterce düzenlenmiş sözleşme,
c) Alım (iştira),sözleşmeden doğan ön alım (şuf'a),satış vaadi, bağışlama vaadi ve kat karşılığı inşaat hakkı için noterce düzenlenmiş sözleşme,
d) Kira ve hasılat kirası için kira sözleşmesi aranır.

3- 56. Madde: Temlik Hakkını Kısıtlayan Şerhler

Tapu Sicil Tüzüğü'nün 56'ncı maddesinde temlik hakkını kısıtlayan şerhler belirlenmiştir. Buna göre:

a) Haciz ve ihtiyati haciz için yetkili merciin resmi yazısı,
b) Aile yurdu tesisi halinde mahkemece onanmış senet,
c) Nakil ile yükümlü mirasçı tayini halinde vasiyetname örneği ve şerhi içeren mahkeme yazısı,
d) Kanunların kısıtlayıcı şerh verilmesini öngördüğü hallerde kanunda belirtilen belgeler aranır.

4- 57. Madde: Temlik Hakkını Yasaklayan Şerhler

Tapu Sicil Tüzüğü'nün 57'nci maddesinde temlik hakkını yasaklayan şerhler belirlenmiştir. Buna göre:

a) İhtiyati tedbir için mahkeme kararı veya yazısı,
b) İflasın veya konkordato ile verilen sürenin şerhi için yetkili merciin resmi yazısı,
c) Kanunların yasaklayıcı şerh verilmesini öngördüğü hallerde kanunda belirtilen belgeler aranır.