Tapuda kadın malik oranı artıyor
TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, yaptığı açıklamasında Türkiye'de 4 yılda 5 milyon konutun satıldığını ve Türk insanı için önceliğin mutlaka birinci el satışlar olduğuna dikkat çekti. Erilkun, Türkiye'de son dört yılda gerçekleştirilen konut satışlarının yalnızca 1 milyon 300 bininin ikinci el satış olarak gerçekleştiğini belirterek, kalan 3 milyon 700 bin adetlik satışların 980 bininin ise İstanbul'daki satışlardan oluştuğunu aktardı. Erilkun, “Yabancı satışlar ise hala istenen düzeyde değil. Öyle ki 4 yılda yabancılara yapılan 71 bin adet satış toplam satışların henüz yüzde 1,5'ini oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
“TEŞVİKLER İÇ PİYASADAKİ ALIMI TETİKLİYOR”
Emlak satışlarında devlet müdahalesinin satış rakamlarına direkt yansıdığını da kaydeden Hakan Erilkun, “Damga vergisi muafiyeti, tapu harç oranlarındaki indirimler, yabancılara gayrimenkulün satış tutarı ile ilintili vatandaşlık verilmesi gibi teşvikler satışların direkt önünü açıyor ve bu durum rakamlara yansıyor. İşte bu teşviklerin hızla hayata geçirildiği Nisan – Temmuz 2017 döneminde yapılan satışlar 352 binden yüzde 26'lık bir artışla 445 bine çıkıyor. Çünkü bu teşvikler iç piyasadaki alımı tetikliyor, piyasadaki likiditeyi kuvvetlendiriyor” dedi.
“YABANCIYA YAPILAN SATIŞ İSTENEN BOYUTTA DEĞİL”
Yabancılara olan satışın istenen boyuta çekilmesinde de teşvik paketlerinin önemine değinen Hakan Erilkun, “Yabancılara satış hala istenen boyutta değil. Yabancıya satışın kuvvetli olduğu bölgelerde portföy içinde hacmi yüzde 5'lere varan yabancı müşteriler reelde satışların henüz yüzde 1,5'ini oluşturuyor. Ancak bu satışlar iç politikadaki istikrarla da direkt ilintili. 2014'te yalnızca Nisan-Temmuz arasında 5780'e inen yabancı satışları 2017'nin aynı döneminde alımlara getirilen kolaylıklar ile 7050'ye çıktı. Yabancıya satışta çarpıcı olan başka bir sonuç daha var ki 2017'nin ilk 8 ayındaki rakamlar 2016 yılının ilk 9 ayındaki rakamı şimdiden geçti. Yabancı müşteriye 2016 yılının ilk 9 ayında 12.930 adet satış yapılırken 2017 yılının ilk 9 ayında bile bu rakam 14.500 barajını aşıyor. Bunda devlet müdahalesinin yanı sıra dövizdeki stabilizasyonun etkisi bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.
“KADIN MALİKLİK ORANI HER YIL ORTALAMA YÜZDE 7 SEVİYESİNDE ARTIYOR”
Türkiye'nin tapu sahibi olma konusunda erkek egemen bir yapıya sahip olduğuna da vurgu yapan TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, ‘Ülkemizde son üç yılda yaklaşık 3 milyon 400 bin adet tapunun 2 milyon 285 bin adedinin erkekler adına tescilli olduğunu, kadınlar adına tescil sayısının 1 milyon 115 bin olduğunu görüyoruz. Ancak kadınların mal sahibi olma yolunda umut verici gelişmeler kaydediliyor. Çünkü kadınlar adına gerçekleştirilen maliklik oranı her yıl ortalama yüzde 7 seviyesinde artış gösteriyor' şeklinde konuştu.