Tesis Yönetimi 2017 Konferansı Gerçekleşti
Gayrimenkul düşünce kuruluşu olan ULI Türkiye tarafından düzenlenen ‘Tesis Yönetimi – 2017 Avrupa Konferansına Doğru: Birleştirme/Bütünleştirme/Değerleme’ başlıklı forum gerçekleşti...
ULI Türkiye tarafından düzenlenen forum Türk gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirdi.Forumda gayrimenkul sektörüne ait bir çok konu konuşuldu. Yasa ve yönetmelikler, hizmet bedeli ve müşteri memnuniyeti gibi konuların masaya yatırıldığı forumda modaratörlüğü Omurga Capital Emlak Yatırım Direktörü İlhami Akkum yaptı. Foruma konuşmacı olarak katılan JLL Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Yurdum, Altensis kurucu ortağı Berkay Somalı, Regus Türkiye ülke yöneticisi Betül Genç, Zorlu Center Tesis Yönetim Direktörü Bülent Gülcan, Soluto Genel Müdürü Erhan Demirtaş, KetenGrup Genel Müdürü Ferhat Keten, Pamir & Soyuer yönetici ortağı Firuz Soyuer, Reidin Avrupa Başkan Yardımcısı Mete Varas, Kuzeybatı Genel Müdürü Murat Ergin, Epos Gayrimenkul Geliştirme Danışmanı Nahit Öztürkcan, Omurga Capital Genel Müdürü Oğuz Kösebay, Sanko Gayrimenkul Genel Müdürü Ömer Egesel, Mar Grup Genel Müdürü Timur Sert, GVP Yeşil Bina Danışmanlık kurucusu Tolga Özdemir gayrimenkul sektörüyle ilgili görüşlerini dile getirdiler.
"PROJELERİN İŞLETİLMESİ GERİ PLANDA KALIYOR"
ULI Türkiye Başkanı – HAS Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Erktin açılış konuşmasında Türkiye'de inşaat üretiminin hızlı olduğuna fakat projelerin işletmesinin pek önemsenmediğine vurgu yaptı. Projelerin kullanıcılarının aslında gelecekteki müşteriler olduğunu söyleyen Ayşe Erktin müşterilerin kalıcılığı için tesis yönetiminin gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti.Ayrıca kaliteli tesis yönetiminin yapılabilmesi için hukuki düzenlemelerin olması gerektiğini, hukuk alanındaki düzenlemeleri yapmadan başlatılan projelerde yapılacak tesis yönetiminin entegre olamadığını söyledi.
"TESİS YÖNETİMİ APARTMAN YÖNETİCİLİĞİ DEĞİLDİR"
HAS Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Erktin, tesis yönetimi konusunun basite indirgendiğini apartman yöneticiliği gibi ele alındığını söyledi.Ayşe Erktin konuyla ilgili olarak:"İşletmeye alınan projelerde, satılmayan ticari veya konut birimlerinin aidat yükleri mal sahibi tarafından karşılanmaktadır; buna rağmen doluluk oranı düşük alışveriş merkezlerinde ise giderlerin tümünün kiracılara dağıtılabilme imkanı vardır. Bu da yüksek aidatların oluşmasına neden olmaktadır. Bu yüksek aidatlar geldikleri seviye itibari ile kira rakamına eş değerlere ulaşmaya başlamıştır. Bu da önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu nedenle profesyonel tesis yönetiminde tasarruf yöntemleri geliştirilmesi önem arz etmektedir"şeklinde konuştu.
Tesis yönetimi konusuyla ilgili bir diğer sorunun da kalifiye elemana ulaşma noktasındaki sıkıntı olarak ifade ediliyor.Ayşe Erktin asgari ücretler çalışan elemanların işlerinde profesyonelce davranmalarının mümkün olmadığını, gelecekte bakım güvenlik ve karşılama hizmetlerinin robotlar tarafından yapılacağına dikkat çekti.