TL’ye dönüşen sözleşmeler damga vergisinden muaf!

13 November 2018

İş dünyası ve vatandaşları rahatlatacak damga vergisi haberi geldi. 12 Eylül 2018 tarihinde yayımlanmış "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar"ın gereği olarak Türkiye’de ikamet edenlerin aralarında düzenlediği menkul veya gayrimenkul alım-satım sözleşmeleri, taşıt ve finansal kiralama ve diğer her hizmet ve ürün sözleşmeleri dövizle değil Türk Lirası’yla yapılacak.

“Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki 32 Sayılı Karar”da değişiklik yapıldı

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, döviz cinsinden sözleşmelerin TL’ye çevrilmesi zorunluluğu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirleyeceği istisnai durumlarda geçerli olmayabiliyor. Bu arada yeni düzenlemenin, 30 gün içerisinde (yani 13 Ekim 2018 tarihine kadar) yürürlükteki sözleşmelere de uygulanmasına karar verilmişti. Ayrıca Türk Lirası’nın değerini korumak için alınan bu karar 30 gün içerisinde yürürlükte olan (yani 13 Ekim 2018’e kadar olanları) sözleşmeleri de kapsıyordu.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE AÇIKLANMASI KESİN

Verilen kararda en çok tartışılan meselelerin en önemlilerinden biri, her sözleşme için alınan ve ortadaki meblağın binde 9’u kadar olan damga vergisinin yeni sözleşmelerde de ödenip ödenmeyeceğiydi. Yasalara göre her sözleşmede söz konusu tutarın binde 9’u damga vergisi ismiyle devlete ödenmek zorunda. Ancak kimi vergi uzmanları, sözleşmelerin yenilenmesi kararı kamu zoruyla dayatıldığı için bu verginin ödenmemesi gerektiği taraftarıydı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, merak uyandıran damga vergisi konusunu açıklığa kavuşturdu. Döviz cinsinden olup da TL’ye çevrilen sözleşmeler için damga vergisi ödemesi olmayacak. Bu hususla ilgili yasal değişikliğin birkaç gün içinde açıklanması beklentiler arasında. Çünkü Ekim ayının damga vergisi beyannameleri, 26 Kasım’da teslim edilecek. Yasal değişiklik birkaç gün içinde açıklandığı takdirde tüm sözleşmeleri kapsayacak.

Hangi alanlarda sözleşmelerin yenilenmesi şart?

Gayrimenkul, işyeri satışı ve kiralaması: Türkiye’de ikamet edenler kendi aralarında, konut ve çatılı işyerleri de içinde olmak üzere gayrimenkul satış veya kira sözleşmelerini TL harici bir para birimiyle kararlaştıramayacaklar.
İş sözleşmeleri: Türkiye’de ikamet edenler, gerçekleşme sahası yurt dışı olan işler harici hiçbir iş sözleşmesini döviz bazlı imzalayamayacak.