Türk müteahhitler Libya'nın yeniden inşasında aktif rol alacak

13 August 2020

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Planlama Bakanı Tahir El-Cuheymi arasında 13 Ağustos 2020 tarihinde Ankara’da imzalanan Mutabakat Zaptı'na göre, Türk müteahhitler 2011 yılında Libya'da başlayan iç karışıklıktan sonra şehirlerin yeniden inşasında aktif rol üstlenecek.

AA'nın aktardığı habere göre, mutabakat zaptı töreninde açıklamalarda bulunan Libya Planlama Bakanı Taher Jehaimi, Libya'da eğitim, sağlık ve altyapı gibi öncelikli alanlar başta olmak üzere 16 milyar dolar büyüklüğünde 184 proje başlatacaklarını ifade ederek, "Türk firmalarına güveniyoruz, bel bağlıyoruz diyebilirim. Türk firmalarının bizimle gerçek bir ortak olmalarını bekliyoruz. Projeleri yapıp gitmelerini değil, gerçek bir ortak olarak kalkınma projelerinde çalışmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Türk firmalarının Libya'da yeni olmadığından bahseden Bakan Jehaimi, "Türk firmaları onlarca yıldır işlerini en iyi şekilde yapmışlardır. Çok iyi bir imajları olduğunu da söyleyebilirim. Türk firmalarının Libya'daki kalkınma projelerindeki oranlarına bakılırsa, bu projelerin yüzde 20'sini üstlendiler, buna aslan payı diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

ALACAKLAR 1 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNDE

Libya ile yapılan anlaşmadan sonra değerlendirmelerde bulunan ve çalışmalar hakkında bilgiler paylaşan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ise Libya'da 2011 yılında başlayan iç karışıklıkta Türk firmalarının şantiyelerinin yakılarak yağmalanmasının ardından işlerini yarım bırakarak ülkede çalışan 25 bin kadar Türk işçisiyle Türkiye'ye geri dönmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Türkiye Müteahhitler Birliği üyesi olan 100'ü aşkın firmanın Libya'daki yarım kalmış projelerinin toplam tutarı 19 milyar dolar olduğunu belirten Yenigün, "Bu çerçevede tahsil edilmemiş hakediş alacakları yaklaşık 1 milyar ABD Doları, devam eden işlere ait avans ve kesin teminat tutarı 1,7 milyar ABD Doları, tahmini makine, ekipman vb. envanter ile diğer zararlar toplamı ise 1,3 milyar ABD Doları civarındadır. Aradan geçen sürede firmalarımız sigorta komisyonları, teminat mektubu ve akreditif komisyonları, taşeron temin sözleşmeleri ve diğer tazminatlar, diğer finansman giderleri ve şantiyelerdeki güvenlik giderleri gibi yüksek rakamlara ulaşan pek çok ödemeyi yapmaya devam etmiştir" ifadelerini kullandı.