Türk müteahhitlerin yeni rotası Ürdün mü?
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK Türkiye-Ürdün İş Konseyi Ortak Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Türk firmalarının Ürdün'de müteahhitlik hizmeti verebileceğinin altını çizerken Türk ve Ürdünlü iş adamlarının Ürdün'de birçok ortak projeye imzalarını atabileceklerini ifade etti. DEİK'in Ürdünlü iş adamlarıyla 23 yılı aşan uzun soluklu bir ilişki içerisinde olduğunu hatırlatan Vardan, Ürdün İşadamları Derneği ile bir yıl içerisinde 3 büyük toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.
Bu yılın Eylül ayında da büyük bir toplantı gerçekleşeceğini ifade eden DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, bu toplantıda Ürdün ve Türkiye'den iş adamlarının buluşacaklarını belirtti. Ürdün'de Türk firmalarının müteahhitlik hizmeti verebileceğini ifade eden Vardan, ''Afrika'da birçok proje var. Türk ve Ürdünlü iş adamları üçüncü ülkelerde de iş birliği yapabilir'' dedi.
KÖRFEZ ÜLKELERİNE GİRİŞ KAPISI ÜRDÜN'DE
DEİK Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Ruhsar Pekcan ise Körfez ülkeleriyle yaşanan siyasi krizin ardından Ürdün'le iş ilişkilerinin daha da gelişeceğini ümit ettiklerini belirtti. Ürdün'ün Körfez ülkelerine giriş için stratejik bir konumda olduğunun altını çizen Pekcan, ''Ürdün ile ABD, Kanada, Singapur arasındaki serbest ticaret anlaşmalarının yanı sıra ülkenin Büyük Arap Serbest Ticaret Bölgesi'ne üyeliği ve AB ile Ortaklık Anlaşması, Ürdün'ü yabancı yatırımlar için ideal hale getiriyor.'' ifadelerini kullandı.
Türkiye ile Ürdün arasında gerçekleşebilecek ekonomik ortaklığı önemsediklerini dile getiren Pekcan, iki ülke arasında meydana gelecek iş ortaklığının yalnızca iki ülkeye değil, bölgeye olumlu bir hava katabileceği düşüncesinde. DEİK Türkiye-Ürdün İş Konseyi olarak amaçlarının Ürdün'de en büyük yatırımcı konumuna Türkiye'yi getirmek olduğunu belirten Pekcan, özel sektörün büyümesi için birçok fırsatın da bulunduğunu vurguladı.
ÜRDÜN, TÜRK YATIRIMCILARININ GÖZDE ÜLKESİ HALİNE GELECEK
Ürdün İşadamları Derneği Başkanı Hamdi Tabba, Türkiye ile Ürdün arasında iş ilişkilerini değerlendirerek iki ülke arasında yatırım ve ticaret faaliyetlerinin artması gerektiğini savundu.
Ulaştırma sektöründe İstanbul'daki projelerin örnek alındığını belirten Tabba, benzer projeleri hayata geçirmek istediklerini ve Ürdün'ün Türkiye'nin deneyimlerinden faydalanmak istediğini ifade etti. Türk yatırımcılar için Ürdün'deki yatırım olanaklarına da değinen Tabba şunları kaydetti: ''Akabe Serbest Ticaret Bölgesi'nde yapılan bazı büyük çalışmalar var. Ürdün ve Türkiye arasında Ro-Ro seferleri başlatılacak. Türk yatırımcılar için Ürdün giderek daha cazip olacak. Ürdün'de güvenli şekilde yatırım yapabilirsiniz''.
Öte yandan Irak ile Ürdün'ün yürüttüğü Irak-Ürdün Petrol ve Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde Iraklı müteahhitlerle Türk müteahhitler arasında bir işbirliği yapmak istediklerini dile getiren Ürdün İşadamları Derneği Başkanı Hamdi Tabba, şu anda Ürdün'de faaliyet gösteren 33 Türk şirketinin birçok alanda yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini sözlerine ekledi.