Türkiye'nin yeni deprem haritası yayınlandı

24 March 2018

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD) Türkiye'nin yeni deprem haritasını yayınladı. Yayınlanan yeni haritayla 46 ilde deprem tehlikesi azalırken 6 ilde riskin yükseldiği görüldü. Öte yandan Türkiye'de 'En tehlikeli alanlar' yüzde 42'den yüzde 17'ye düştü.

Star Gazetesi'nde yer alan haberde yeni deprem haritasını değerlendiren AFAD Yönetimi Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "Yerin altı değişmedi ama fay hatlarını daha yakından tanımaya başladık" açıklamasında bulundu.

DEPREM RİSKİ ARTAN VE AZALAN İLLER

Türkiye'nin yeni deprem haritasında bazı şehirlerde deprem riski artarken bazılarında da düşüş görüldü. Tehlike değeri yükselen iller listesinde Aksaray, Erzurum, Rize, Tekirdağ, Trabzon ve Karaman gelmekte.

Tehlike değeri düşen iller listesinde ise Adana, Çanakkale, Diyarbakır, Eskişehir, Kayseri, Samsun gibi iller dikkat çekiyor.



YENİ DEPREM HARİTASINDA İSTANBUL'UN DURUMU

Türkiye'nin deprem haritası denildiğinde megakent İstanbul'un durumu en merak edilen noktada gelmektedir. Yayınlanan yeni deprem haritasıyla birlikte İstanbul özelinde de değişimler görüldü.

Yeni deprem haritasında İstanbul'un durumunu değerlendiren AFAD Yönetimi Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "İstanbul'da fay hattı Marmara Denizi'nden geçiyor. Özellikle güneyindeki bölge tehlikeli. İstanbul'un güneyindeki binaların daha dayanıklı yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yayınlanan yeni haritayı değerlendiren Emekli Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdi, haritayı en son teknolojiyle hazırlanmış kıymetli bir değer olarak nitelendirirken yeni harita ile belirsizliklerin azaldığının altını çizdi. Mustafa Erdi, "İstanbul için 1999 depreminden sonra ana Marmara fayının konumu daha iyi belirlendi, tehlike değerlendirmeleri de ona göre yapıldı" dedi.