Ucuz konut için 'Pilot Şehir' önerisi

31 May 2018

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, orta ve alt gelir seviyesinde olan ailelerin ihtiyaç duyduğu ucuz konutları üretmek için büyük kentlerin çeperlerinde pilot şehirler kurulması gerektiğini ifade etti.

Orta gelir grubuna dahil bir ailenin konut satın alabilmesi için aylık azami 2 bin TL seviyesinde bütçe ayırabildiğini belirten Nazmi Durbakayım, "Alabilecekleri brüt 70 -75 metrekarelik dairenin metrekare satış fiyatının 2 bin 500 ila 3 bin lira arasında olması gerekiyor. Bu fiyatlardan konut satılabilmesi için üretimde arsa girdisi metrekare başına 250 ila 500 lira civarında olmalı" şeklinde konuştu.

Pilot şehirlerin neden kurulmasına gerektiğine değinen Durbakayım, " İnsanların işlerine yürüyerek veya toplu taşıma ile kısa zamanda gidebildiği 125 -150 bin kişinin yaşayabileceği, çalışabileceği ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanabileceği pilot şehirler kurmalıyız. Konuyla ilgili çalışmaları tamamladık. Bir pilot şehrin minimum 750 hektar yani 7,5 milyon metrekare büyüklüğünde olması lazım. Arazinin 500 hektarı konut, 50 hektarı ticaret, 200 hektarı da sosyal donatı alanı olarak ayrılmalı" ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu projeyi uygun görmesi halinde pilot şehirlerin kurulması adına İNDER olarak göreve hazır olduklarını belirten Durbakayım, "Pilot şehirler, tarım arazisi, su havzası olmayan ve fay hattında bulunmayan, büyük şehirlere maksimum 60 kilometre uzaklıkta kamu alanlarında hayata geçirilebilir. Master planı olan, yatay mimariye sahip yapıların inşası müteahhitlerinde olması gereken kriterler tespit edilmeli. İhaleler kat karşılığı, hasılat paylaşımı, yap işlet devret modelleri ile inşa edilmeli. Pilot şehrin alt yapısı ile ulaşım bağlantıları da yap işlet devret modeli ile ihale edilebilir" şeklinde konuştu.