Yabancılara konut satışı ilk 6 ayda yüzde 43 arttı

12 July 2021

2020 yılının ikinci çeyreğinden itibaren koronavirüs pandemisinin etkisiyle gerileme yaşayan yabancılara konut satışı, 2021 yılında yaşanan normalleşme adımlarıyla yeniden hareketlendi.

2021 yılının Ocak-Haziran arası döneminde Türkiye genelinde toplam 20 bin 488 adet konut yabancılara satıldı. Bu sonuç, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43.7 oranında artış gösterdi. Öte yandan Haziran ayında 4 bin 748 konutun yabancılara satıldığı görüldü.

"YABANCIYA SATIŞLAR MORAL VERİYOR"

Yabancılara konut satış rakamlarını değerlendiren Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, "Rakamlara baktığımızda Türkiye'de dönemsel olarak azalan gayrimenkul satışlarına yabancıya konut satışları moral veriyor. Aşılanma süreciyle birlikte toplumsal bağışıklığın kazanılması, uçuş trafiğinin ve turizmdeki performansın kademeli olarak yükselmesinin gayrimenkul sektörüne etkileri olumlu seyrediyor" şeklinde konuştu.

EN FAZLA İLGİ GÖSTERİLEN ŞEHİRLER

Haziran ayında yabancıların en çok konut satın aldığı ilk 10 şehir arasında Samsun ve Trabzon'un da yer aldığına dikkat çeken GİGDER Başkanı Akbal, "Yabancılar yaz döneminde Türkiye'de sadece İstanbul, Antalya ve Muğla'ya değil, Samsun ve Trabzon gibi farklı bölgelere de yatırım yapıyor. Bu iki kent başta olmak üzere Karadeniz sahil kentlerini, iklim ve doğa koşulları tercih edilir kılıyor. Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkelerinden gelen alıcılar için yeşil ve mavinin buluştuğu bir lokasyonda yer alan bu kentler, konut fiyatlarının İstanbul, Antalya gibi şehirlere kıyasla daha uygun olması, ulaşımın rahatlığı ve şehir karmaşasının yaşanmaması, turizm merkezleri ve doğa parklarının olması gibi özellikleriyle, gayrimenkul, konut ve arsa alımı noktasında da cazip. Biz de kısa bir süre önce açıkladığımız 'Gayrimenkul İhracatı 2025 Stratejik Eylem Planı'nda bu kentleri tanıtacağımız farklı şehirler arasında ön plana aldık" ifadelerini kullandı.