Yabancıya konut satışında yeni öneri

07 June 2019

Türkiye'de konut satışları son yıllarda azalsa da yabancıya konut satışları artarak devam ediyor. Hâl böyle olunca yabancıya konut satışını canlandırma adına değişik fikir önerilileri sektör temsilcileri tarafından dile getiriliyor.
Yabancıya konut satışında önemli bir konumda bulunan Antalya'da faaliyet gösteren Helmann Consturaction firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, yabancıya konut satışı yapan sektör mensuplarının 'ihracatçı' konumda sayılması gerektiğini ifade etti.

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu talebin uzun zaman önce gündeme geldiğini ifade eden Özgün, "Çünkü konutun ihracat kapsamına alınması demek, orayı bambaşka bir hale getirecek, en başta ekonomik boyutunun yanında insanlara yeşil pasaport alma, ulaşım kolaylığı, vize sorunun aşılması, vergi ve yatırım avantajlarıyla inşaat firmalarının elini güçlendirecektir. Firmalar yurt dışında böylelikle daha kolay tanıtım yapabilecek ve bu kent turizmine de olumlu etki edecektir" şeklinde konuştu.

"SEKTÖRDE ASIL SORUN BANKA KREDİLERİ"

İnşaat sektörünün içerisinde bulunduğu durumu da değerlendiren Helmann Consturaction Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, yüksek faiz oranlı banka kredilerine dikkat çekti.

Sektörün asıl probleminin banka kredileri olduğunu belirten Özgün, "Kredi şartları çok zorlaştırılmış durumda. Örneğin bir beyin cerrahı arkadaşım, eşi de psikiyatri uzmanı, hiçbir kredi sorunu olmamasına rağmen başvurularına ret geldi. Arz edilen kredi miktarı belli, talep edilen ise çok fazla. Talep arzın çok üzerinde olduğu için bankalar da bunları değerlendirirken artık en enlerini tercih ediyor. Herkese kredi veremiyorlar. 'Hem bu şartlar olsun, hem de ipotekte bunun iki üç katını karşılayanları seçelim' diyorlar. Doğal olarak kredi talebine ret veriliyor ve bu da iç piyasada sıkıntı yaratıyor. Nakden alabilecek güçte olanlar bir şekilde alıyor ama diğerleri hiçbir şey yapamıyor" ifadelerini kullandı.