Yeni kentsel dönüşüm yol haritasıyla güvenli yapılar doğacak

14 September 2019

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından geçtiğimiz gün düzenlenen basın toplantısıyla tüm detayların duyurulduğu yeni kentsel dönüşüm eylem planıyla Türkiye genelinde güvenli yapıların sayısının artırılması hedefleniyor.

Kentsel dönüşüm çalışmalarına 11 milyar TL kaynak aktarıldığını açıklayan Bakan Kurum, "Yapmış olduğumuz çok önemli düzenlemelerle birlikte yapı denetim sistemimizle bugüne kadar 730 bin binamızı denetledik. Bu binalarda yaklaşık 5,5 milyon bağımsız birimimiz var ve hala inşaatı süren 393 bin binanın denetimine de devam ediyoruz. Bu yapılara da baktığımızda yaklaşık 3 milyon bağımsız bölüm var. Bugüne kadar yaptığımız denetimlerle 1999 sonrası yapı denetim kanunundaki yaptığımız değişikliklerle birlikte tam 22 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda güven içinde oturmasını sağlamış olduk. Devam eden inşaatlarımızı da tamamladığımızı düşünürsek eğer, nüfusumuzun yaklaşık yüzde 45'ine, bu çok önemli bir rakam, 35 milyona ulaşmış olacağız" ifadelerini kullandı.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

Kentsel Dönüşümde Yeni Yol Haritası'nı değerlendiren GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, Türkiye topraklarının büyük çoğunluğunun deprem kuşağında yer aldığını hatırlatarak, "Güvenli, kaliteli yapılaşma anlayışıyla hareket etmeli ve kentsel dönüşüm fırsatını iyi değerlendirmeliyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından 100 bini İstanbul'da olmak üzere her yıl 300 bin konutun kentsel dönüşümünün yapılacağı, belirlenen bu eylemle hâlihazırda acil dönüştürülmesi gereken 1 milyon 500 bin konutun 5 yıl içerisinde dönüştürüleceği açıklandı" diye konuştu.

Kentsel dönüşümün vakit kaybetmeden el birliğiyle yürütülmesi gerektiğini belirten Yetgin, "Kentsel dönüşümün layık olduğu şekilde yapılması çok önemli. Bizim sürekli dile getirdiğimiz konu, 'Akıllı, sürdürülebilir kentsel dönüşüm'dür. Yeni yasal düzenlemelerle kentsel dönüşümde yeni bir dönem başladı. Son değişikliklerle, yükleniciye teminat zorunluluğu getirilirken, kentsel dönüşüm kapsamındaki inşaatları, yeterliliği olan firmaların üstlenebileceği bir süreç başladı. Hem yüklenicilerin hem vatandaşların mağduriyetinin önüne geçilmesinin amaçlandığı yeni düzenlemeler ve eylem planı, dönüşümü hızlandıracaktır" ifadelerini kullandı.