Yeni konut stratejisine ihtiyaç var

22 July 2024

Türkiye’nin tıpkı Japonya gibi deprem gerçeğini temel alarak sağlam uzun ömürlü ve yenilebilir konut üretmesi gerektiğini belirten Kalı, betonarme yerine çelik konstrüksiyon yapı inşaatına geçilebileceğini söyledi.

Türkiye’de inşaat sektörünün asla bitmeyeceğinin altını çizen Op. Dr. Kenan Kalı, “Çünkü konut açığı var, yeni evlere ihtiyaç devam ediyor. Türkiye’nin tamamı deprem bölgesi üzerinde ve bina stoğumuz eski. Farklı illerde yaşanan depremler nedeniyle binalar yıpranıyor. Avrupa’ya, İngiltere’ye bakıyorsunuz binalar 100 yaşında ama hala ayakta. Türkiye’de ise bir binanın ömrü ortalama 30 yıl. İnşaat sektöründe yeni bir strateji belirlenmeli. Sağlam ve uzun ömürlü konutlar yapılmalı.

Sürekli konut yıkıp yenileyecek kadar zengin bir ülke değiliz. Mutlaka belli ölçüde tasarruflar yapılmalı. Daha sürdürülebilir bir konut sistemi planlanmalı” diye konuştu. Konut sektörünün sıkıntılı bir dönem geçirdiğini kaydeden Kalı, “Bazı inşaat firmaları artık kepenklerini indirdi. Yeni arz edilen konut çok az. Finansman kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle talep de baskılanmış durumda. Konutta kredili satın almalar bir önceki yıla göre yüzde 57 azalmış. Kredi faizleri düştüğünde insanlar yeniden ev almaya yönelecek. İnşaat sektörünün geleceği sıkıntılı” dedi.

İnşaat sektörünün ülkede pek çok farklı iş kolunu beslediğini ve istihdam yarattığını da dile getiren Op. Dr. Kalı, “Bu maliyetler nedeniyle sektörün geleceğini iyi görmüyorum. Yaşanan deprem de bu işte etkili oldu. Devlet vatandaşların yarasını sarmak onlara konut yapmak için piyasadaki bütün iş gücünü o bölgeye yığdı. İnsan kaynağında da sıkıntı büyük. Maliyetler çok arttı. Şimdi bir vinç operatörü, öğretmenin 4 katı kadar maaş alıyorsa bu işte bir sorun vardır. Enflasyon düşmeye başladı ama bu durum konut satışlarının artması anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı.

İzmir’e bin 500 konut

İzmir’de konut açığının devam ettiğini ve kentin göç alması nedeniyle taleplerin de sürdüğünü belirten Op. Dr. Kenan Kalı, “Şu anda Alsancak, Gaziemir, Harmandalı ve Menemen’de 4 şantiyede birden çalışmalarımız sürüyor. Toplam konut adedimizin bin 500 olmasını planlıyoruz. 2025 yılında 3 projeyi 2026 yılında ise 1 projeyi tamamlamayı öngörüyoruz. Şu anda inşaatlarımız planlanan program dahilinde devam ediyor” dedi.

Milliyet