- Emlak Haberleri
- 3D beton yazıcı teknolojisiyle konut nasıl üretiliyor?
3D beton yazıcı teknolojisiyle konut nasıl üretiliyor?
İstanbul'da 3D beton yazıcı teknolojisiyle konut üretimi başladı.
Milliyet Gazetesi köşe yazarı Eren Aka, İSKON'un 3D beton yazıcı teknolojisiyle konut üretme çalışmalarını İSTON Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay'a sordu.
İSKON, ilk olarak kent mobilyası üretimiyle başlayan 3D beton yazıcı teknolojisini son bir yılda hız kazanan AR-GE çalışmalarıyla konut üretilebilecek seviyeye yükseltti.
"STANDARTLAR YENİ YENİ OLUŞUYOR"
Endüstriyel ürün tasarımcıları, mimarlar, mühendislerden oluşan bir tasarım ve AR-GE ekibine sahip olduklarını belirten İSTON Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay, "Özellikle 6 aylık süreci çok yoğun geçen bir AR-GE çalışması neticesinde biz 3D beton yazıcı teknolojisi ile konut üretiminde başarılı olduk. 3D beton yazıcı teknolojisi ile kent mobilyası üretimi ile konut üretimi arasında çok önemli bir teknolojik seviye farkı var. Bizim çalışmalarımız elimizdeki temel düzeydeki 3D beton yazıcı teknolojisini ileri seviyeye çıkarmak üzere ilerledi. En nihayetinde Tuzla Tesisimizde gerçekleştirdiğimiz ilk deneme üretimimizde hedeflediğimiz sonuçları elde ettik. Bu teknolojinin gelişim süreci elbette devam ediyor. Ülkemizde ve dünyada çok yeni olan bu teknolojinin standartları yeni yeni oluşuyor. Bu anlamda üniversitelerle de işbirliği içerisindeyiz. Yapı sektöründe bu yeni teknolojinin ülkemizde hayat bulması çok uzun yıllar alacak gibi bir kanaat vardı. Biz bu yargıyı da yıkmış olduk" ifadelerini kullandı.
YAPI SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEM
İSTON'un 3 boyutlu beton yazıcı teknolojimiz ile hem 3D teknolojisine hem de yapı sektörüne yeni bir boyut kazandırdığını belirten İSTON Genel Müdürü Ziya Togay, "Dünyadaki dijital dönüşümü yapı alanına taşımış olduk. Özel olarak geliştirmiş olduğumuz harç, yazılım, robot ve santralle yeni bir yapı inşa teknolojisinden bahsediyoruz artık. Bu teknoloji ile çizimi yapılan mimari projenin yazılıma aktarılmasıyla birlikte robotik kolla bina yazdırılıyor. Mobil santralimizle istediğimiz yerde 3D beton yazıcı teknolojisini kullanarak konut ya da benzeri yapılar inşa edebiliyoruz. Kalıp gereksinimini ortadan kaldırdığı için sağladığı mimari serbesti avantajıyla özgün mimari formları hayata geçirmek mümkün. Ayrıca binanın yazdırılması esnasında atık malzeme sarfiyatı olmadığından ve kullanılan teknoloji gürültü üretmediğinden son derece çevreci bir yöntem. Bizim çok önemsediğimiz bir husus da iş sağlığı ve güvenliği açısından emniyetli bir ortam sağlıyor olması. Ayrıca duvarların ısı ve ses yalıtım düzeyi de oldukça iyi seviyede. Duvar kalınlıklarını iklim koşullarına uygun olarak değiştirme avantajımız da bulunuyor" şeklinde konuştu.
Bu teknolojide en önemli detayın kullanılan harcın formülü olduğuna dikkat çeken Togay, "Bu formülü konut yapımına uygun hale getirmek için yoğun çalışmalar yaptık. Harcın yazdırma esnasında uygun şartlarda priz alması yapının mukavemeti ve yalıtımı için çok önemli. 3D beton yazıcı teknolojisinde kullandığımız harç minimum C50 beton dayanım seviyesinde. Bugün ortalama geleneksel yöntemlerle yapılan konutlarda beton dayanımının C30’larda olduğu düşünüldüğünde bizim 3D beton yazıcı teknolojimizin üstünlüğü ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Afra Park’ın Yüzde 50’si Ön Taleple Rezerve Edildi
Reportage Türkiye tarafından Bahçeşehir 1. Kısım’da 24 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek Afra
18 December 2024
Konut satışlarındaki artış devam ediyor, 2025’te de artışın sürmesi için kredi faizlerinin düşmesi gerekiyor
Konutder Başkanı Ramadan Kumova, bugün TÜİK tarafından açıklanan Kasım 2024 Konut Satış İstatistikle