Anadolu'da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Kentsel dönüşüm projeleri İstanbul, İzmir gibi büyük illerin yanında Anadolu'nun birçok şehrinde de devam ediyor.

16 July 2017
Anadolu'da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor Kentsel dönüşüm projeleri İstanbul, İzmir gibi büyük illerin yanında Anadolu'nun birçok şehrinde de devam ediyor.

Teknik ve güvenlik açısından uygun olmayan yerleşim bölgelerinin yenilenmesini amaçlayan kentsel dönüşüm çalışmaları, megakent İstanbul'un dışında birçok Anadolu kentinde de yoğun bir şekilde devam ediyor. Habertürk Gazetesi yazarlarından Mimar Esin Tüme, yazısında Anadolu'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının zorlu bir süreç olduğunu belirten Mimar Tüme, lokasyon, emsal, hak sahiplerinin talepleri, mevzuat gibi çalışmaları zorlaştıran etkenlerin olduğunu hatırlattı. İstanbul gibi büyük şehirlerde emsal sorununun önemli olduğunu ifade eden Tüme, Anadolu'nun çoğu kentinde emsal sorununun görülmediğini söyledi.

Denizli, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya gibi şehirlerde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını umut verici olarak nitelendiren Mimar Esin Tüme, bölgede emsal sorununun yaşanmamasının çalışmaları olumlu yönde etkilediğini belirtti. Mimar Tüme yazısında, Anadolu'nun birçok şehrinde kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştiren Efekta Mimarlık'ın sahibi Mimar Kayhan Çakanel ile devam eden çalışmalar hakkında konuştu. Çakanel; Kahramanmaraş, Konya ve Kayseri'de sürdürülen çalışmalarda dikkat çektiği en önemli husus, emsal kaygısının yaşanmadığı projelerin hayata geçiriliyor olmasıdır.

Konya'da devam eden çalışmalar hakkında bilgiler veren Mimar Kayhan Çakanel, çalışmaların Konya Mevlana Kültür Vadisi'nde yoğunlaştığını belirtti. Bölgedeki dönüşüm alanında sokak aksları korunarak Konya'ya özgü konut dokusunun yeniden yorumlandığını belirten Çakanel, ''İki katlı konutların olduğu sokak dokusu yeniden canlandırılmış, avlulu bir yapılaşma ile konutlar tarihi sokak dokusuyla bütünleşmiş.'' dedi. Bölgedeki çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Çakanel, sosyal donatılar ile dönüşümün Mevlana Türbesi, medrese ve imarethanelere ait sit alanının dışında, 180 bin metrekare alanda yerel dokudan uzaklaşmadan çözüldüğünü bildirdi. Ayrıca dönüşüm ile 1032 konut, 150 ticari ünitenin yanında 5 butik otel alanı bırakılmış durumda.

Kahramanmaraş'taki dönüşümlerin Yusuflar Mahallesi'nde olduğunu belirten Çakanel, bölgeyi Kahramanmaraş'ın bir kesişim noktası olarak değerlendiriyor. Proje aşamasının tamamlandığı öğrenilen dönüşümde rant ve emsal kaygısının yaşanmadığı belirtiliyor. Proje kapsamında bin 200 konut dönüşüme girecekken Kahramanmaraş'ın sembollerinden kapalı çarşı ve çevresini kapsayan 96 bin metrekarelik ticari alan, 16 bin metrekarede cami, okul, sağlık ocağı gibi alanların da yenileneceği öğrenildi.

Kayseri'deki kentsel dönüşüm çalışmalarının Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Kayseri Kültür Vadisi dönüşüm alanında devam ettiğini belirten Çakanel, projenin toplam 13 bin metrekare alanda olacağını bildirdi. Çalışmaların kültürel ve ticaret akslarında yoğunlaştığı görülmekte. Öte yandan Kayseri'deki önemli tarihi miraslardan olan Meryem Ana Kilisesi'nin yurtdışında pek çok örneği olduğu gibi kütüphane binası olarak restore edileceği öğrenildi.


HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum