- İnşaat Sektörü Haberleri
- Archmarathon’dan Türk Mimara Davet!
Archmarathon’dan Türk Mimara Davet!
Archmarathon 2015 etkinliğine Türk Mimar Alper Derinboğaz, finalist olarak davet edildi.
Archmarathon 2015 etkinliğine Türk Mimar Alper Derinboğaz, finalist olarak davet edildi.
Mimarlığı farklı sanat dallarıyla birlikte ele alarak nitelikli ve farklı projelere imza atan Alper Derinboğaz, Akdeniz ülkeleri kapsamında düzenlenen Archmarathon 2015’te finalist olarak davet edildi. Mimarlık alanında düzenlenen en ilginç ve prestijli etkinliklerden biri olma özelliğini taşıyan Archmarathon, özgün ve benzersiz formatıyla dünyanın farklı ülkelerinden 42 mimarlık ofisini ağırlıyor.
Uluslararası ödüllere sahip mimari projeleri ve mimarlık/sanat arakesitindeki çalışmalarıyla dikkat çeken Alper Derinboğaz, ilki 2014’te Milano’da düzenlenen ve büyük ses getiren, bu yıl ikinci kez Lübnan’da gerçekleştirilecek olan Archmarathonyarışmasına davet edildi. Hiçbir başvurunun alınmadığı, uluslararası mimar ve tasarımcılardan oluşan jüri tarafından finalistlerin belirlendiği yarışmada yer alma başarısını gösteren Alper Derinboğaz Archmarathon’da, “Public Spaces” kategorisinde, İstiklal Caddesi üzerindeki mimari öğeleri ses ve görsel sanatlarla yeniden yorumladığı Augmented Structures ile jüri karşısına çıkacak.
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULACAK
Publicomm öncülüğünde, (FLE) Lübnan Mühendisler Birliği tarafından 8-10 Ekim 2015 tarihleri arasında Lübnan’da gerçekleştirilecek olan Archmarathon’da, 42 uluslararası mimarlık stüdyosu tarafından üretilen projeler değerlendirilecek ve toplam 11 kategoride ödüller verilecek. Etkinliğe katılan tüm projeler, üç gün boyunca sunumlarla anlatılacak ve (UIA) Uluslararası Mimarlar Birliği, (UMAR) Akdeniz Mimarlar Birliği’ den seçilen ana jüri ile ödüller sahiplerini bulacak.
Alper Derinboğaz tasarımı Augmented Structures daha önce de, İtalya merkezli mimarlık dergisi The Plan tarafından düzenlenen The Plan Awards’da “İnovatif Mimarlık” ödülüne layık görülürken, dünyanın en prestijli uluslararası mimari ve iç mimari paylaşım portalleri arasında gösterilen Architizer tarafından düzenlenen Architizer A+ Ödülleri’nde de mansiyon ödülünü kazanmıştı ve UCLA (University of California, Los Angeles)‘da 20 Nisan’da açılan Drawn sergisinde de yer alma başarısını göstermişti.
KENTSEL DENEYİMİN PARÇASI
Augmented Structures projesinin ilk ürünü olan Acoustic Formations/Grand Rue Pera’da, mimari öğelerin ses ve görsel sanatlar eşliğinde yeniden yorumlanarak, farklı bir deneyim eşliğinde yansıtılması amaçlanmış. İstiklal Caddesi’nin ses hafızası önce mimari bir yüzeye aktarılmış ve elde edilen katı form dinamik bir görsel performansa dönüştürülmüş. Ortaya çıkan performansın disiplinlerarası etkileşimlerle, mekansal deneyimi en gelişmiş seviyeye taşıması hedeflenmiş. Ses matematiğe, matematik mimariye, mimari ise canlı bir yapıya dönüşürken, çok katmanlı, sesi çıkan, hareket eden ve nefes alan bir mekan deneyimi izleyicilere sunulmuş. İstanbul’un en popüler ve en canlı caddelerinden İstiklâl Caddesi’nde, kentin simgelerinden biri sayılan Yapı Kredi Kültür Merkezi’nin Galatasaray’a bakan cephesinde izleyiciyle buluşan enstalasyon, çok katmanlı ve yere özgü karakteriyle kentsel deneyimin parçası olarak yorumlanmış.
Alper Derinboğaz’ın mimarlık ve diğer sanat dallarının etkileşimiyle ortaya koymuş olduğu Augmented Structures projesi, kullandığı teknik ve ölçek bakımından halen dünya da bir ilk olmaya devam ediyor.
ALPER DERİNBOĞAZ KİMDİR ?
Salon Architects kurucu ortağı Y.Mimar Alper Derinboğaz 2005 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek lisans derecesini University of California, Los Angeles’da School of Architecture’da tamamladı. Mimarlık ve kentsel planlama çalışmalarıyla UCLA Graduate Ödülü’nü aldı.
Los Angeles’ta çalıştığı ofislerde yüksek yapılar, müze ve kampüs projelerinde tasarımcı mimar olarak görev aldı. Yeni teknolojileri ve deneysel yaklaşımları tasarıma dahil eden projeleri hayata geçirdi ve bu kapsamda ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödülün sahibi oldu.
2009 yılında İstanbul’da kendi mimarlık ofisi Salon Architects’i kurdu. Aynı sene üç uygulaması ile Arkiv Yılın Mimarlık Eserleri Seçkisi’ne giren Derinboğaz, 2011’de Arkitera Genç Mimar Özel Ödülü’nü aldı. 2013 yılında (MoMA PS1 ile) YAP İstanbul Modern’de finalist oldu. Yeni medya ve mimarlığı bir araya getirdiği Augmented Structures projesi uluslararası mimarlık ve tasarım portali Architizer’ın düzenlediği 2015 Architizer A+ Awards’da mansiyon ödülüne layık görüldü.
Alper Derinboğaz, Salon Architects’in kurucu ortağı olarak farklı ölçeklerde çalışmalarına devam ediyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimari tasarım atölyesi yürütücülüğü yapan Derinboğaz’ın İstanbul’un güncel planlamasını konu alan işleri Türkiye’yi ilk katılımı olan 14.Venedik Mimarlık Bienali’nde temsil etti.
Alper Derinboğaz’ın yüksek yapılarıdan iç mekan projelerine çeşitlilik gösteren işleri, çoğunlukla yerin veya temanın temelinde var olan unsurları konu alıyor. Mekan deneyimleri ise hareketin çeşitli ifadeleri üzerinden etki kurmayı amaç ediniyor. Derinboğaz, mekansal algının referansını oluşturan hafızanın ötesinde şimdiki ‘an’ı merkeze koyar ve yer, tema ile bütünleşik mekan deneyimleri tasarlar. Mekanları ise hareketin çeşitli ifadeleri üzerinden etkiler kurar.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Albayrak Beton, İsviçreli CSC sertifikalarını düzenlenen törenle teslim aldı
Metrolardan kamu binalarına, alt yapıdan eğitim kurumlarına ve nitelikli gayrimenkul projelerine kad
20 August 2024
İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ÖNGÖRÜLEMEZLİĞİ TETİKLİYOR
İnşaat maliyetlerindeki artışta özellikle dikkat çekmek istediğimiz konu işçilik maliyetlerindeki ar