- İnşaat Sektörü Haberleri
- Aziz Torun: Geçmişin Cazibesine Kapılmasınlar!
Aziz Torun: Geçmişin Cazibesine Kapılmasınlar!
Torunlar GYO'nun patronu ve GYODER Başkanı Aziz Torun, inşaat sektörü ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Torunlar GYO'nun patronu ve GYODER Başkanı Aziz Torun, inşaat sektörü ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Gayrimenkul sektörünü konut yap-sat olarak görmemek gerektiğine dikkat çeken GYODER Başkanı Aziz Torun, ''Gayrimenkulü menkulleştirip borsada satmanın yoluna bakmalıyız'' dedi.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen 14'üncü Gayrimenkul Zirvesi GYODER Başkanı Aziz Torun’un açılış konuşmasıyla başladı. Türkiye büyüme ortalamasının üstünde büyüyen gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisinin lokomotifi olduğuna dikkat çeken GYODER Başkanı Aziz Torun, sektörü sadece inşaat değil gayrimenkul olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi.
''KAZIN AYAĞI GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL''
Ali Babacan’ın sanayinin inşaata yöneldiğinin ve bunun önlenmesi gerektiği yönündeki açıklamasına atıfta bulunan Torun, “Babacan sanayinin inşaata yöneldiğini ve bunun önlenmesi gerektiğini söyledi. Buradaki bir yanlış algıyı düzeltmek gerekiyor. Sanayinin inşaata yönelmesi tabi ki doğru değil, komşunun tavuğu komşuya kaz görünüyor fakat kazın ayağı öyle değil. Gayrimenkul sektörü bir koy beş kazan sektörü değil” dedi.
''GEÇMİŞİN CAZİBESİNE KAPILMASINLAR''
Sektörün çok karlı olduğu yönünde bir algı var diyen Torun, “Sektörün çok karlı olduğu yönünde bir anlayış var. Evet 2005’te karlıydı ama artık eski karlar yok. Dolayısıyla geçmişin cazibesine katılıp gelmesinler” diye konuştu.
''KANTARIN TOPUZU KAÇTI''
Yeni tüketici haklarıyla birlikte bir takım risklerin doğduğuna dikkat çeken Aziz Torun, “ Tüketici haklarının korunması gerektiğini savunduk. Bununla ilgili yasa çıktı ancak araya konan maddelerle kantarın topuzunu kaçırdılar. Örneğin sözleşmeden cayma hakkı. Şuan sektör hareketli olduğu için bunun etkisi belki pek hissedilmeyebilir. Fakat ileride sektör durağanlığa girerse bu ciddi krize sebep olabilir” ifadesinde bulundu.
''YENİ FİRMALAR RİSKLERİ BİLİYORLARSA GELSİNLER''
Gayrimenkul sektöründe pastayı büyütmek gerektiğini belirten Aziz Torun, “Gayrimenkul sektörünü konut yap-sat olarak görmezsek, çeşitlendirirsek pasta büyük. Yeni oyuncular da sektöre girmek istiyor fakat az önce saydığım riskler var. Bunları bilerek geliyorlarsa buyursunlar gelsinler” dedi.
''GAYRİMENKULÜ BORSAYA SATMALIYIZ''
Gayrimenkulün menkulleştirilerek borsada satmanın yolunu bulmak gerektiğini ifade eden Torun, “Satış amaçlı gayrimenkuldeki büyüme yüzde 40’lara ulaştı. Buradaki pasta daraldı. Bu ileride tehlikeli bir durum olabilir. Sadece konut yap-sat yapmamalıyız. Gayrimenkulü menkulleştirip borsada satma yollarını bulmalıyız” dedi.
''ARTIK HERKES İTİRAZ EDEBİLİYOR''
Aziz Torun, “Bir projeye başladığımızda ruhsat almak bir yatırımcı için çok büyük bir mutluluktur. Fakat iş ruhsat almakla bitmiyor daha sonra bir bakıyorsunuz ki yürütme kararı ile inşaat duruyor. Bu da bir yatırımcının yıkıldığı andır. Artık herkes her şeye itiraz edebiliyor. Bu yatırımcı için büyük risk demektir. Kamu yararı dikkate alınarak yürütmeyi durdurabiliyorlar, sen sonra git derdini Marko Paşa’ya anlat. Bunun müktesep hak olması gerekiyor” şeklinde sözlerini tamamladı.
''DIŞA AÇILMAK ŞART''
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ise şöyle konuştu, “Gayrimenkulün potansiyelini petrol gibi bir ihracat ürünü gibi görüyoruz. Fakat pastayı büyütmeliyiz. Bunun yolu da dışarı açılmaktan geçiyor. Hiç gitmediğimiz yerler var. Buralara nasıl gitmeliyiz bunu düşünmeliyiz. Biz hükümet olarak bakanlık olarak bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız” (HT Emlak - Şengül KIRMIZITAŞ)
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Albayrak Beton, İsviçreli CSC sertifikalarını düzenlenen törenle teslim aldı
Metrolardan kamu binalarına, alt yapıdan eğitim kurumlarına ve nitelikli gayrimenkul projelerine kad
20 August 2024
İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ÖNGÖRÜLEMEZLİĞİ TETİKLİYOR
İnşaat maliyetlerindeki artışta özellikle dikkat çekmek istediğimiz konu işçilik maliyetlerindeki ar