- İnşaat Sektörü Haberleri
- Dünyanın En Büyük İnşaat Şirketleri Listesinde 43 Türk!
Dünyanın En Büyük İnşaat Şirketleri Listesinde 43 Türk!
ENR Dergisi, 'Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi' listesini açıkladı. Listede 43 Türk inşaat firması bulunuyor.
ENR Dergisi, 'Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi' listesini açıkladı. Listede 43 Türk inşaat firması bulunuyor.
'Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi' listesinde 2014 verilerine göre 42 olan Türk müteahhitlik firması sayısı 2015 yılında 43'e yükseldi.
Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'ın (Engineering News Record) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2014 verilerine göre 42 olan Türk müteahhitlik firması sayısı 2015 yılı verilerine göre 2015 yılında 43'e yükseldi.
Bu sayı ile Türkiye, 65 firma ile listede birinci sırada yer alan Çin’in ardından dünyada ikinci sıradaki yerini korudu. Üçüncü sırada ise 32 firma ile ABD bulunuyor.
Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan uluslararası inşaat sektöründe, önümüzdeki döneme ilişkin belirsizliğin gün geçtikçe artması ve denge noktasının sağlanamamasının etkileri görülmeye başladı. En büyük 250 Uluslararası İnşaat Firmasının pazar büyüklüğü 2014 yılında bir önceki yıla göre %4.1 azalarak 521.6 milyar ABD Dolarına geriledi.
ENR'ın "Belirsizlik Piyasaları Gölgelendiriyor" başlıklı bültenin açılış cümlesinde kaydettiği, "Düşen petrol fiyatları, siyasi kargaşa ve Avrupa'dan Çin'e tüm dünyayı saran ekonomik aksamalar uluslararası firmaları kaygılandırıyor" değerlendirmesi, durumu özetliyor.
PAZAR PAYLARINI ARTTIYORLAR
Böylesi bir konjonktürde Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışında gösterdiği performans kayda değer oranda arttı. ENR listesindeki 43 Türk firmasının 2015 yılı gelirleri toplamı geçen yıla göre yüzde 43.4 artışla 29.3 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti. Bu rakamlarla Türk firmalarının toplam gelirde 2015 yılı rakamları ile yüzde 3.8 olan payı 2015’de yüzde 5.6 olarak gerçekleşti. Türk müteahhitlerin bölgesel gelirlerdeki payı tüm dünyada artış gösterdi. Türk müteahhitlik firmaları Kuzey ve Latin Amerika pazarlarında neredeyse hiç yer almazken rekabetin en çetin olduğu Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında payını artırıyor.
Çin 65 firma ve toplam pazardan aldığı yüzde 17.2'lik pay ile en büyük pazar payına sahip olurken, İspanya'nın pazar payı 2015 yılında 2014’e kıyasla dünya genelinde yüzde 14.7’den yüzde 13.1’e gerilemiş durumda, ABD’nin 32 firmasının pazar payı ise dünya genelinde yüzde 13’den yüzde 11.4’e gerilemiş bulunuyor.
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, ENR listesinin açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
"Tüm dünyada takip edilip bir kalite güvencesi olarak algılanan bu listeye; aralarından 37 tanesi Türkiye Müteahhitler Birliği üyesi olan, toplam 43 firma ile damga vurmak ve firma sayısıyla Tam 8 yıldır dünyada Çin'den sonra ikinci konumda bulunmak bizim için büyük övünç kaynağıdır. Ayrıca firmalarımızın toplam gelirden aldığı payı büyük oranda yükseltmiş olmaları memnuniyet vericidir. Ortaklık kültürü ve güç birliği, uluslararası rekabette firmalarımızın önünü daha da açacaktır. Yurtdışında gösterilen performans, küresel belirsizlikle birlikte keskinleşen uluslararası rekabete; mevcut konjonktürün Türk müteahhitlerin ana pazarları Libya ve Irak’ta yaratmış olduğu sorunlara ve petrol fiyatlarındaki gerileme ile Rusya pazarında son dönemde yaşanan yavaşlamaya rağmen kazanılmış kayda değer bir başarıdır"
İşte dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde yer alan Türk firmaları :
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Albayrak Beton, İsviçreli CSC sertifikalarını düzenlenen törenle teslim aldı
Metrolardan kamu binalarına, alt yapıdan eğitim kurumlarına ve nitelikli gayrimenkul projelerine kad
20 August 2024
İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ÖNGÖRÜLEMEZLİĞİ TETİKLİYOR
İnşaat maliyetlerindeki artışta özellikle dikkat çekmek istediğimiz konu işçilik maliyetlerindeki ar