- Diğer Haberler
- Enerji Kimlik Belgesi İçin Tanınan Süre Daralıyor
Enerji Kimlik Belgesi İçin Tanınan Süre Daralıyor
Bugüne kadar çamaşır ya dabulaşık makinesi gibi beyaz eşyalarda duymaya alıştığımız enerji sınıflandırması binalara da geliyor. Mevcut binaların 2017 yılına
Bugüne kadar çamaşır ya dabulaşık makinesi gibi beyaz eşyalarda duymaya alıştığımız enerji sınıflandırması binalara da geliyor. Mevcut binaların 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alması gerekiyor…
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluluğu için verilen süre daralıyor. En son 2017 yılına kadar mevcut binaların enerji kimlik belgesi alması gerekiyor.
Aralık 2015 itibariyle enerji kimlik belgesi alan bina sayısının 350 bin 12’i bulduğu Türkiye’de 9 milyon yapı stoğu içinde sadece yüzde 5’i EKB’ye sahip.
2017 yılına kadar EKB almanın zorunluluğunu hatırlatan BES Enerji kurucu ortaklarından Serkan Emin, Türkiye’deki milyonlarca binadan yalnızca 21 bin 950 adedinde enerji kimlik belgesi olduğunu söyledi.
YENİ RUHSATLAR EKB SAYISINI ARTIRACAK
Kentsel dönüşüm seferberliğinin hızla devam ettiği Türkiye’de yeni ruhsatların EKB sayısını artıracağını belirten Emin, hükümetin karbon salınımını azaltıcı önlemleri ve eylem planındaki enerji verimliliğini teşvik edici maddelerin yer alması EKB sürecini hızlandıracağını vurguladı.
TÜM KAMU BİNALARINI KAPSAYACAK
Enerji Kimlik Belgesi askeri binaların dışında tüm kamu binalarını da kapsayacağına dikkat çeken Emin, kimlik belgesi düzenlenmeyen binalara ilgili idarece yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek diye konuştu.
Enerji verimliliği için mantolamanın yeterli olmadığına dikkat çeken Emin, kamuoyunda enerji performansını bizzat mantolama sağlıyormuş gibi algılanıyor dedi.
ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgeye enerji kimlik belgesi deniliyor.
Başka bir deyişle buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerli olacak.. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılacak. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB deniliyor.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
POLAT PİYALEPAŞA ÇARŞI’DA BAHAR SERGİLERİ
İstanbul’un yeni sanat ve gastronomi rotası olan Polat Piyalepaşa Çarşı, bahar boyunca sanatseverler
21 May 2024
Perakende vizyoneri Giuseppe Stigliano İstanbul'a geldi
Dünyaca ünlü pazarlamacı Dr. Giuseppe Stigliano, yeni kitabı “Redefining Retail: 10 Guiding Principl