- Emlak Haberleri
- Ankara
- Altındağ
- Fransız Balkonlar Tehlikeli Mi?
Fransız Balkonlar Tehlikeli Mi?
Yeni proje inşaatlarında sıklıkla kullanılan mimari tasarım modeli olan fransız balkonların tehlikeli olduğu konuşuluyor.
Yeni proje inşaatlarında sıklıkla kullanılan mimari tasarım modeli olan fransız balkonların tehlikeli olduğu konuşuluyor.
TRT spikerinin 13 aylık kızının evlerindeki ‘Fransız balkondan düşerek hayatını kaybetmesi', gözleri yeni projelerindeki güvenliğe çevirdi.
Ankara’da Nato Yolu üzerinde yaşayan TRT Haber spikeri Ayşegül Yıldırım’ın 13 aylık kızı Beyza, evin ‘Fransız balkon’undan düşerek hayatını kaybetti. Başkent’te yaşanan üzücü olayın ardından konut projelerindeki güvenlik açıkları gündeme geldi. Döşemeye kadar inen ve kapı gibi açılan, önü korkuluklu pencere olarak tanımlanan Fransız balkonlarda, binan bitimine birkaç adımlık mesafe bulunuyor.
BALKON ODAYA DAHİL
Yeni yapılan konut projelerinin birçoğunda Fransız balkon ile karşılaştıldığını belirten Emlak Müşaviri Salim Taşçı, şunları söyledi:
“Bu balkonlar güvenli değil. Belediyelerin ruhsat vermemesi gerekiyor. Fransız balkon, çok küçük bir çıkıntıyı ifade ediyor. Bizler, geniş balkon alışkanlığına sahip bir milletiz, bu nedenle Fransız balkon bizlere uymuyor. Müteahhitler, metrajı büyük göstermek için balkondan eksiltip, odaya ekliyor. Kullanım alanlarında istismar bir kenare bırakmalı, insan güvenliği ön plana çıkarılmalı”
SON ZAMANLARIN MODASI
Fransız balkonların estetik anlamda son zamanların modası haline geldiğini ancak, teknik ve sağlamlılık konusunda emniyetin ikinci plana atıldığını ifade eden Tüm İnşaat Mühendisleri Federasyonu (TİMFED) Başkanı Tahir Tellioğlu da, Hürriyet'e yaptığı açıklamada sözlerine şöyle devam etti:
“Günümüzde estetik kaygısı, güvenliğin önüne geçti. Belediyelerin bu işin üzerine düşmesi ve sorgulaması lazım. Dokuzuncu katta oturuyorum, korkuluğu olmayan, son derece sıradan bir camla sözde güvenlik önlemi alınmış bir balkona sahibim. Belediyenin bu projeye nasıl iskan verdiğini anlamak mümkün değil. Balkonlarda, yükseklik, demirlerarası mesafe ve monte yöntemi önem taşır. Müteahhit bir binayı yaparken balkon korkuluğunu, manto malzemesinin üzerine sabitliyor. Böyle bir uygulamanın güvenliğinden söz etmek mümkün değil. Ancak, Fransız balkonları yasaklamak da çözüm değil. Güvenlik şartları oluşturulmalı, olgunlaştırılmalı, denetimler arttırılmalı, küpeşte yükseklik kriterleri tekrar gözden geçirilmeli”
DENETİM YOK
Yapıların çoğunda güvenlik anlamında sorunlar olduğunu vurgulayan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise, “Konuyu İmar Yönetmeliği açısından değerlendirmek doğru olmaz ancak, tasarımlar yapılırken güvenlik düşünülmeli. Acı kaybın yaşandığı bina projesinin, mimarlar odasının onayından geçip geçmediğinin araştırılması gerekiyor. Mimarlar odasının denetimlerini içeren bir belge olma özelliği taşıyan Sicil Durum Belgesi 2012 yılında kaldırıldı. Bu uygulama ile mimarların, projelerin ve tasarımların denetlenme zorunluluğu da kaldırılmış oldu. Yüzlerce sahte mimar var, 50 kişi ağır cezada yargılanıyor. Denetimsiz bir ortam yaratıldı ve denetimsizliğin sonuçlarını millet olarak hepimiz çekiyoruz” dedi.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Konut Fiyat Endeksi kasımda yüzde 2,8 arttı
Konut Fiyat Endeksi (KFE), Kasım 2024'te aylık yüzde 2,8, yıllık yüzde 29,4 arttı.
18 December 2024
KIBRIS’A AVRUPANIN EN MODERN KONSEPTLİ KONUT PROJESİ
KIBRIS’DA AVRUPA STANDARTLARINDA, AVRUPA’NIN EN MODERN KONSEPTLİ KONUT PROJESİ “EDEN PROJECTS” HAYAT