Haliç Karadeniz Dekovil Hattı İçin Geri Sayım Başladı

Tarihi Haliç Karadeniz Dekovil hattı yeniden canlanıyor. Hazırlık çalışmalarında sona gelen Haliç Kemerburgaz Karadeniz Dekovil hattının yakında ihaleye çıkması

19 February 2016
Haliç Karadeniz Dekovil Hattı İçin Geri Sayım Başladı

Tarihi Haliç Karadeniz Dekovil hattı yeniden canlanıyor. Hazırlık çalışmalarında sona gelen Haliç Kemerburgaz Karadeniz Dekovil hattının yakında ihaleye çıkması bekleniyor…

1914 yılında İstanbul’da faaliyet gösteren Silahtarağa Elektrik Santrali ile şehrin kuzeyinde linyit ocakları arasında kurulan demir yolu hattı Dekovil, yeniden canlanıyor.

Kaderine teredilen hat yıllar sonra yeniden ayağa kaldırılacak. 62 kilometre uzunluğunda tasarlanan Dekovil hattı Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz arasında hizmet verecek.

İHALEYE ÇIKMAYA HAZIRLANIYOR
İBB Raylı Sistem Projeler Müdürlüğü’ndan aldığımız bilgiye göre projenin şu anda şartnamesi hazırlanıyor. Turizme de büyük katkı sağlaması öngörülen Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Dekovil hattı projesi yakında ihaleye çıkacak.

2019 sonrası hizmete açılması planlanan Haliç Kemeburgaz Karadeniz Dekovil hattı toplu taşımaya hizmet edecek.

KÖMÜR DEĞİL İNSAN TAŞIYACAK
Bir zamanlar elektriklerin sönmemesi için kömür taşıyan dekovil hattı bu kez, şehrin günlük stresinden bıkmış ve acilen temiz orman havasına ihtiyacı olan insanları taşıma görevini üstlenecek.

DEKOVİL HATTI NE DEMEK?
Dekovil hattı genellikle kömür ve tuz madeni gibi üretim bölgelerinde yük taşımacılığında kullanılan ve bu bölgeleri çepe çevre saran demir yolu hattıdır.

1915’TE KURULMUŞTU
Haliç Kemerburgaz Karadeniz Dekovil hattı 1914 yılında İstanbul’da Silahtarağa Elektrik Santrali ile şehrin kuzeyindeki linyit ocakları arasında kurulan bir demiryolu hattıdır. Faaliyete geçtiği ilk yıllarda Zonguldak’tan çıkartılarak denizyolu ile İstanbul’a getirilen kömürü kullanan Silahtarağa Santrali, Birinci Dünya Savaşı sırasında kömür temininde sıkıntı yaşamaya başlıyor. Zonguldak'tan kalkan Şirket-i Hayriye gemileri Karadeniz'de Rus donanması tarafından batırılınca tesis kömür sıkıntısı yaşıyor. Bu nedenle işletmeci kuruluş olan Osmanlı Anonim Elektrik Şirketi ucuz ve kısa yoldan kömür bulmak için günümüzde Eyüp sınırları içinde kalan Ağaçlı köyündeki linyit ocaklarından çıkartılan kömürü yeni yapılacak olan dekovil hattı ile santrale getirme kararı alınıyor. 1 Şubat 1915 tarihinde hattın ilk ayağı olan Silahtarağa-Ağaçlı arası dekovil hattının inşasına başlanıyor. Hattın ilk ayağı kısa bir sürede bitirilip Temmuz ayı içinde hizmete açılıyor. Ağaçlı kömürleri giderek katlanan elektrik gereksinimine yanıt veremez hâle gelince Çiftalan köyündeki ocaklarla da demiryolu bağlantısı kurulması kararlaştırılıyor. Hattın ikinci ayağı için 30 Haziran 1916 tarihinde çalışmalara başlanıyor. Burası da 20 Aralık 1916 günü hizmete giriyor. Birinci Dünya Savaşı bitip kömür sevkiyatı olağan düzenine kavuşunca İstanbul'un kuzeyindeki kömür ocakları eski önemlerini yitiriyor. Hat 1922'de Ticaret Nezareti'ne; Cumhuriyet'in ilanından sonra ise İktisat Vekaleti'ne devrediliyor. Vekalet hattın işletmesini iki kez ihaleye çıkardıysa da taliplisi çıkmadığı için hattın Ağaçlı ve Çiftalan köylerindeki istasyonları kapanmış ve trenler artık buraya uğramaz oluyor. Kâğıthane ve Kemerburgaz istasyonları arasındaki bölüm ise askeriyeye tahsis ediliyor; 1956 yılına değin aralıksız kullanılıyor. Nihayetinde Silahlı Kuvvetler'in de elde kalan son lokomotif ve vagonları hurdaya çıkarmasıyla hat tümüyle ıskat edilmiş oluyor. Kaderine terk edilmiş raylar zamanla toprağa gömülüyor.

HABER: Şengül KIRMIZITAŞ



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum