• Emlak Haberleri
  • İkincil mevzuatla çatıda güneş enerjisinin ayrıntıları belli olacak

İkincil mevzuatla çatıda güneş enerjisinin ayrıntıları belli olacak

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER), güneş enerjisi sistemleriyle ilgili açıklamalar yaptı.

12 September 2017
İkincil mevzuatla çatıda güneş enerjisinin ayrıntıları belli olacak GÜNDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nazım Yavuz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, haziran ayı sonunda yayımlanan ve çatıların üzerine kurulacak güneş sistemleriyle ilgili önemli bir engelin kaldırıldığı düzenlemeye ilişkin, "Belediyelerin yapı ruhsatı verme zorunluluğu kaldırılarak çatılardaki güneş enerjisi sistemleri konusunda en azından bürokrasinin önüne geçilmiş oluyor ancak netleşmesi gereken başka konular da var” diye konuştu.

Daha önceki güneş çatı projelerinde ruhsat alma zorunluluğunun pratik olmadığını ve bu durumun uygulamaların yaygınlaşmasını engellediğine de değinen Yavuz, şu sözleri ekledi:

"Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun söz konusu engeli kaldıracak düzenlemesi sektörün geleceği açısından umut verici. Belediyelerin konuyla ilgili müdahil olup, ruhsat verme sürecinde işi zorlaştıran bürokrasisinin önüne geçiliyor. Bu önemli bir gelişme, ancak atılması gereken adımların ilki konumunda. Bundan sonra ‘bu iş serbest' diyemeyiz. Daha netleşmesi gereken başka konular da var. Yapı ruhsatının kaldırılması konusundan bir kontrolsüzlük ortaya çıkması beklenmiyor. Konu, uzman kişilerce belli esaslara bağlanmaya çalışılıyor. Bu noktada GÜNDER olarak kamudaki yetkililerle ortak bir çalışma ortamı oluşturduk."

“TÜKETİCİLER ÜRETİCİ OLACAK”

Yavuz, çatı uygulamaları sayesinde, sadece meskenlerin değil endüstriyel binaların, hastanelerin, okul veya AVM gibi yapıların da birer elektrik üretim merkezi haline gelebileceğini söyleyerek, “Çatısında bu sistemleri bulunan tüketiciler, artık üretici haline geliyor. Bu kişiler elektrik üreticisi konumuna sahip oluyor. Burada, faturalandırma nasıl olacak, nasıl mahsup edilecek gibi teknik detaylara ilişkin çalışmalar ise sürüyor. Konunun yakında sonuçlanacağını düşünüyorum. Bir evin normalde elektrik gideri 3 ila 5 kilovatsaat kurulu güce denk gelmektedir. Oluşturulacak yeni sistemde 10 kilovat altı diye hesaplanması ve olabildiğince harçlardan, birtakım masraflardan arındırılarak elektriğin maliyetinin düşürülmesi hedefleniyor” ifadelerini kullandı.

Çatılarda 5 kilovatlık bir tesisin maliyetinin binadan binaya, elektrik trafolarına ve iletim hatlarına olan uzaklığına göre değişeceği dikkate alındığında, yaklaşık 5-6 bin dolar civarında bir kurulum maliyetinin söz konusu olacağını dile getiren Yavuz, bundan sonra yapılacak binaların en azından güneşe uygun dizayn edilmesiyle bu sistemlerden daha fazla yararlanılabileceğini sözlerine ekledi.

“KONU İKİNCİL MEVZUATLA NETLİK KAZANACAK”

GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu da çatılara güneş sistemi kuran tüketicilerin ‘üretici’ haline gelmesiyle ortaya çıkacak teknik detayların, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının üzerinde çalıştığı ikincil mevzuatla netleşeceğini belirtti.

Burada çeşitli yöntemlerin izlenebileceğini aktaran Telemcioğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İkincil mevzuatta Maliye Bakanlığı nasıl bir yöntem izleyecek? Kiralarda olduğu gibi ‘belirli bir istisna sınırından sonra mı vergilendirmeye gidecek, yoksa hiçbir ayrım yapmadan mevzuatı aynen mi uygulayacak' bütün bunlar cevap bekleyen önemli konular. Bu sistemi kuran bir konut sahibi vergi mükellefi olarak fatura kesip beyanname mi verecek? Aylık 100-150 lira gelir elde eden bir abonenin ülke enerjisine sağladığı katkıyı mı göz önüne alacağız, yoksa yıllık 1.000 lira gelir elde eden tüketiciye muhasebeci tutma, beyanname verme zorunluluğu mu getireceğiz? Çünkü güneş enerjisi sistemini çatısına kuran bir konut sahibine muhasebeci tutma, beyanname verme, fatura kesme zorunluluğu getirilmesi yatırımdan elde edilecek gelirden daha fazla bir yükle uygulamanın tüm çekiciliğini ortadan kaldırabilir."

Telemcioğlu, çatısında güneş enerjisinden elektrik üretenlere daha pratik ve etkili bir yöntem olarak gider makbuzu ile ödeme yapılabileceğine vurgulayarak, "Dağıtım firması sayaçları okur, abonenin hak ettiği bedel ile ilgili olarak kaynağında her türlü vergi resim harç bedelini keser ve abonenin hesabına parayı yatırır" dedi.

“İLAVE DESTEKLER AMORTİSMAN SÜRESİNİ YARIYA İNDİREBİLİR”

Öte yandan, çatılardaki güneş uygulamalarının desteklenip desteklenmeyeceğine ilişkin bir belirsizlik olduğunu da aktaran Telemcioğlu, "Normal bir arazideki güneş paneli 6-7 yılda maliyetini amorti edebiliyor fakat çatılardaki uygulamalarda bu süre 12-13 yıla kadar uzayabiliyor. İlave desteklerle çatı uygulamalarında da amortisman süresi yarıya indirilebilir” diye konuştu.

Telemcioğlu, satın alma garanti fiyatının 10 kilovat altı kurulumlar için yüzde 50 artırılmasının veya yerli katkı payının, bu tür kurulumlar için önemli avantajlar sağlayacağını anımsatarak, kamunun faizsiz kredi olanağı sağlamasının da sektöre olumlu yansıyacağını kaydetti.



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum