- İnşaat Sektörü Haberleri
- İMSAD’tan İnşaat Sektörü Değerlendirmesi
İMSAD’tan İnşaat Sektörü Değerlendirmesi
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), inşaat sektörünün 2015-2016 yıllarını değerlendirdi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), inşaat sektörünün 2015-2016 yıllarını değerlendirdi.
Küresel ekonomideki gelişmeler ve seçim atmosferi nedeniyle yılın ilk yarısında yavaşlayan inşaat sektörü, daha önceki canlılığa ulaşmak için istikrar bekliyor.
İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye ekonomisinde 2015'in kazançsız geçirilmesi halinde 2016'nın da riske gireceğini söyledi.
Hinginar, "Toplumun tüm kesimlerinin beklediği, ülkemiz gündeminde siyasi ve ekonomik istikrarın hızla sağlanmasıdır" dedi.
Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,3 büyüdüğünü, yılın ilk 5 ayında Türkiye'nin ihracatının ise yüzde 8,3 gerilediğini anımsatan Hinginar, olumsuz gidişatın Türk ekonomisinin itici gücü konumundaki inşaat ve ilgili sektörlerle aşılabileceğine işaret etti.
Önceki yılın ilk yarısından bu yana inşaat işlerinde yaşanan sınırlı ve kademeli toparlanmanın, mayıs ayında sınırlı ölçüde arttığını belirten Hinginar, haziranda, alınan yeni inşaat işlerindeki artışın yüzde 2,2 ile göreceli olarak hızlandığını aktardı.
ORTA SEVİYELİ FİRMALAR BATABİLİR
Orta seviyeli inşaat firmaları, inşaat sektöründeki bazı ‘sorunlar’ nedeniyle iflas tehlikesi yaşıyor.
Merkezi Ankara’da bulunan ve 1982 yılından bu yana faaliyet gösteren Çağhan İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Çağrı Acı, inşaat sektöründeki sorunlar nedeniyle orta boy şirketlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
“Marketler karşısında eriyen bakkallar gibi, orta ölçekli inşaat şirketleri de büyük firmaların karşısında var olma savaşı veriyor” diyen Acı, “Büyük firmalar krediyle büyüyor. Sıkıntıların temelinde de sektöre yön verenlerin bu tip hataları var. ‘Nasıl olsa satarım’ mantığıyla dev projeler gerçekleşiyor. Lansman için ciddi para harcanıyor. Halbuki tüketicinin kullanabileceği ev tipi ve ödeme gücü iyi belirlenmeli” diye konuştu.
DESTEK ŞART
İnşaat sektöründeki durgunluğun, kapıdaki tehlikeye işaret ettiğini vurgulayan Acı, “Acil tedbirler alınmalı. Lokomotif olan inşaat sektöründeki durgunluk, diğerlerine de olumsuz yansır. Hükümet, bankacılar ve sektöre yön verenlerin bir araya gelip sektörün sorunlarını masaya yatırması, yeni düzenlemeler yapılması gerekir” dedi.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Albayrak Beton, İsviçreli CSC sertifikalarını düzenlenen törenle teslim aldı
Metrolardan kamu binalarına, alt yapıdan eğitim kurumlarına ve nitelikli gayrimenkul projelerine kad
20 August 2024
İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ÖNGÖRÜLEMEZLİĞİ TETİKLİYOR
İnşaat maliyetlerindeki artışta özellikle dikkat çekmek istediğimiz konu işçilik maliyetlerindeki ar