İNDER’den kentsel dönüşümde zaman daralıyor uyarısı

2017’yi Kentsel Dönüşüm Yılı ilan eden İNDER’in 50. yıldönümü kapsamındaki Kentsel Dönüşüm Çözümleri Konferansı İTÜ Taşkışla yerleşkesinde düzenlendi.

07 December 2017
İNDER’den kentsel dönüşümde zaman daralıyor uyarısı 2017’yi Kentsel Dönüşüm Yılı olarak niteleyen İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin (İNDER), 50. Yıldönümü kapsamında İTÜ işbirliği ile gerçekleştirdiği Kentsel Dönüşüm Çözümleri Konferansı’nı Taşkışla yerleşkesinde düzenlendi. Söz konusu etkinliğe İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, devlet yöneticileri ve akademisyenler katıldı. Konferans, yükselen ve giderek artan deprem uyarılarına dikkat çeken açılış konuşmasına başladı.

Durbakayım, “Konunun uzmanı hocalarımız her gün deprem gerçeklerini hatırlatıyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanımız her konuşmasında Kentsel Dönüşüm’e öncelik veriyor. STK’lar Kentsel Dönüşüm’de yaşanan sorunları daima 1. Planda ele alıyor” ifadeleriyle açılış konuşmasını yaptı. Nazmi Durbakayım, tüm bu uyarılara rağmen kentsel dönüşümde istenilen noktaya gelinip gelinmediğinin sorgulanması gerektiğini vurguladı. Başkan Durbakayım, konferansa katılan bürokrat, STK, akademisyen, arsa sahibi ve müteahhitler tarafından son gelişmeler ışığında değerlendirme yapılacağını ve çözüm önerilerinin dile getireceğini de kaydetti.

Yaşanan depremlerin tehlike sinyali olduğunun da altını çizen Nazmi Durbakayım, “Deprem 70 yıl daha beklemez. Artık vaktimiz kalmadı, telaş etmeden ancak daha hızlı olalım” diye ekledi.

Ayrıca kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bugüne kadar 5 yılda sadece 550 bin konutun yani yılda 110 bin konutu dönüştürebildiğinin de altını çizen Durbakayım, “Hali hazırda yaklaşık 7,5 milyon daha riskli konutun yenilenmesi söz konusu olduğunu var sayarsak, bu hızla bütün riskli yapıların dönüşümü için 60-70 yıla ihtiyaç var. Peki, beklenen deprem bizi bekleyecek mi?” dedi.

“DEPREM GERÇEĞİNE ÇÖZÜM BULUNMALI”

Durbakayım, geçmişte yaşananlardan ders alınması gerektiğini ve tekrarlanmaması için daha katı yaptırımların gerektiğini belirterek, “Yaklaşan deprem gerçeğine karşı kısa sürede çözüme ulaştırmamız gereken bu kadar riskli bina stoku nasıl oluştu? O günün yönetmeliklerine ve imar mevzuatına uymayarak bu ağır kusurlu binaları inşa edenler ve o binalara uygunluk veren kontrol mekanizmaları hiç mi fatura ödemeyecek?” şeklinde konuştu.
Sektördeki sorunlara değinen ve çözüm önerisinde bulunan Başkan Durbakayım, “Bakanlıkça, STK’ların da görüşleri alınarak kriterlerini belirlenmek sureti ile müteahhitlerin derecelendirilmesi yapılmalı. Bu suretle niteliklerine göre sınıflandırılmış bir müteahhit portföyümüz oluşur. Bu derecelendirme, her işin o iş için gerekli donanımlara sahip firmalar tarafından yapılmasına olanak sağlayacaktır. Bu şekilde bir sıralama yapıldığında bir alt grupta bulunan firmanın üst gruptaki bir firmanın pilotluğunda iş yapma şansı olacaktır” dedi.

“METREKARE BİRİM FİYATI 3 İLE 5 BİN TL ARASINDA OLMALI”

“Ülkemizde konut ihtiyacı olan orta ve daha az gelirli kesim toplam talebin yüzde 85’ini oluşturmaktadır” diyen Nazmi Durbakayım, söz konusu ihtiyacın karşılanabilmesi için metrekare birim fiyatlarının 3 ile 5 bin lira arasında olan konutların üretilmesi gerektiğini de aktardı. Ayrıca bu segmentte konut üretebilmek için metrekareye isabet eden arsa bedelinin ise 750 - bin 500 lira olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Durbakayım, “Mevcut arsa stoku ile ihtiyacın karşılanması mümkün değil. Bu ancak Devlet tarafından yeni pilot şehir planlarının yapılması ile mümkün olabilir” diye ekledi.

Sözlerini sürdüren Nazmi Durbakayım sektörün önünü açacak çözümlerle ilgili şu başlıkları sıraladı:

• Yabancıya Satışın ihracat olarak sayılıp üreticilerine de Eximbank kredisi dahil olmak üzere, ihracatçıların faydalandıkları teşvikler gibi destek olunmalı,

• İmar mevzuatında müktesep hak konusunun çözüme kavuşmalı,

• Kentsel Dönüşüm’de süreci tıkayan konuların KHK veya torba kanunlar ile çözüme ulaştırılmalı, Sektörümüz ile ilgili konudaki harç ve vergilerin belediyelerce farklı uygulamalarına bir disiplin getirilmeli,

• Vergi ve harçlarda, devletin toplam gelirini azaltmayacak ancak daha yaygın olarak tahsil edilmesinin temini ile homojen bir dağılım ile yükümüzün azaltılmasının sağlanmalı.




HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum