- Diğer Haberler
- Ankara YHT Garı İnşaatında yarıya gelindi!
Ankara YHT Garı İnşaatında yarıya gelindi!
Ankara Altındağ'deki en yeni konut projeleri hakkında ve emlak sektöründeki son gelişmelere dair haberleri incelemek için tıklayınız.
Yeni Ankara YHT Garı inşaatı hızla ilerliyor. İşte Ankara YHT Garı inşaatında sun durum...
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, yüzde 54`ü tamamlanan Yeni Ankara YHT Garı`nın 2016 yılının birinci yarısında milletin hizmetine sunmayı hedeflediklerini belirtti.
Türkiye ve Ankara için önemli projelerden olan garda incelemelerde bulunarak, inşaatta gelinen noktayı yerinde gördüklerini ifade eden Bilgin, toplam 178 bin metrekare kapalı alan ve 7 kattan oluşan garda, 3 peron, 6 hızlı tren hattının olacağını söyledi.
Yer altından iki, yer üstünden bir geçişle bağlantı yapılacak yeni garın, Ankaray, Başkentray ile Batıkent, Sincan ve Keçiören metrolarıyla bağlantılı olup, Ankara raylı sisteminin merkezi haline geleceğini anlatan Bilgin, "Tesis, günde 15 bin yolcu kapasitesi, 4 yıldızlı oteli, restoranları, kafeleri, dinlenme salonları, büfeleri, bin 255 araçlık kapalı otoparkıyla hizmete girdiğinde Avrupa'nın en modern hızlı tren garlarından biri haline gelecek. Şu ana kadar yapılan çalışmalarla yüzde 54 ilerleme sağlandı. Halen 730 kişinin çalıştığı garımızı, 2016 yılının birinci yarısında milletin hizmetine sunmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Yeni YHT Garı inşa edilirken, mevcut gar binası ve etrafındaki tesislerin tarihe duyarlı planlama yaklaşımıyla korunduğunu dile getiren Bilgin, mevcut garın da konvansiyonel hatlarda hizmetlerini sürdüreceğini anlattı.
Bakanlığın ve TCDD'nin özellikle son dönemde yaptığı hızlı tren yatırımlarına ilave proje ve uygulamaları hayata geçirmek için çalışmalarını kesintisiz sürdürdüğünü belirten Bilgin, "Hizmete verdiğimiz Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Tren hatlarında kısa sürede 20 milyonu aşkın yolcu taşındı. Bunlara ilave olarak ülkemizin dört bir tarafını hızlı tren ağları ile örmek için çalışmalara gece gündüz devam ediyoruz. Yüksek hızlı tren kapsamında Ankara-Sivas, Ankara-İzmir ve Bursa-Bilecik-Ankara hatlarında da çalışmalar sürüyor. Sivas-Erzincan hattının ilk kademesinin inşaat çalışmasına başlıyoruz" dedi.
Yapımı devam eden Konya-Karaman hızlı tren hattına ilave olarak Ankara’yı bu hat üzerinden Adana ve Mersin’e bağlayacak güzergahta da çalışmaların süratle yürütüldüğü ifade eden Bilgin, bu hattın Mersin-Adana-Osmaniye ve Gaziantep'e de uzandığını, Mersin-Adana hatları ile Osmaniye-Gaziantep arasındaki Bahçe-Nurdağ ve Akçagöze-Başpınar varyantında inşa çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Yeni nesil tren garları
Bu yılın yatırım programına, Eskişehir-Antalya, Erzincan-Erzurum-Kars, Kırıkkale-Çorum-Samsun, Yerköy-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla, Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri hatlarını da dahil ettiklerini anlatan Bilgin, "Edirne-İstanbul hızlı tren hattı için proje yapım işlerinin tamamlanmasını müteakip yapım ihalesine en kısa sürede çıkacağız. Ankara-İstanbul YHT hattını, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden 3. Havalimanı ve Halkalı’ya bağlayacak hattın Anadolu yakasındaki kısmının yapım ihalesine, Avrupa yakasındaki kısmının ise proje ihalesine bu yıl çıkıyoruz. Ülkemizin iki yakasını hızlı tren ağlarıyla bağlarken, hızlı tren hatlarımızı ayrıca yeni nesil tren garlarıyla donatıyoruz" diye konuştu.
Demiryollarına yapılan yatırımın geleceğe yatırım yapmak olduğunu bilerek hareket ettiklerini vurgulayan Bilgin, Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023 yılı vizyonu çerçevesinde 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı demiryolu, 8 bin 500 kilometre hızlı demiryolu ve bin kilometre konvansiyonel demiryolu olmak üzere 13 bin kilometre demiryolu yaparak toplam 25 bin kilometre demiryolu uzunluğuna ulaşılmayı hedeflediklerini kaydetti.
Mevcut hatları yenileyip modernize ederek ülkenin demiryolu taşımacılık payını, yolcuda yüzde 10, yükte yüzde 15’in üzerine çıkarmayı planladıklarını anlatan Bilgin, demiryollarını yenileyip, hızlı tren hatlarını devreye alırken, bu işin en önemli ayağı olan demiryolları sanayisinin de kurulması için gayret gösterdiklerini söyledi.
Demiryollarının önceden yurtdışından tren seti ithal ederken, Eskişehir ve Adapazarı fabrikalarında yerli tren seti üretimine başladıklarını belirten Bilgin, şöyle konuştu:
"Yüksek hızlı tren traverslerimizi Sivas’ta, bağlantı elemanlarını Erzincan’da, dizel ve elektrikli lokomotifleri Eskişehir’de, makas yapımını Çankırı’da gerçekleştiriyoruz. Şehir içi raylı sistemlere yönelik olarak özel sektörümüzde de ciddi bir kapasite oluşmuştur. TCDD ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu işbirliğiyle Türkiye’de ilk defa tren tekerlekleri üretilebilir hale geldi. Yerli ray üretimi desteklenerek, Karabük Demir Çelik Fabrikalarından alınan raylarla binlerce kilometre ray döşedik. Yapacağımız 80 setlik hızlı tren alım ihalesiyle hızlı trenlerin lisansına da sahip olarak, bundan sonraki üretimlerin ülkemizde kendi tesislerimizde gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Nihai hedefimiz olan demiryollarında kullanılan tüm araç ve gereçler ile sinyal sisteminin yerli olarak yapılmasını sağlamak için gerekli olan ön hazırlıkları tamamladık. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ilişkin somut adımları en kısa sürede hızla atacağız."
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
BVLGARI RESORT BODRUM İÇİN İMZALAR ATILDI
Roma – 10 Haziran 2024 Bvlgari Hotels & Resorts, uzun zamandır heyecanla beklenen Jeweler of Hospita
10 June 2024
Somfy Expert Yanınızda, Akıllı Teknolojiler Hayatınızda!
Akıllı teknolojiler, günümüzde tüm yaşam alanlarına konfor ve değer katıyor. Üstelik evlerden ofisle