Asansörlere Yeni Yönetmelik!

Asansör yönetmeliğinde yapılan yeni düzenlemelerle birlikte asansörler, güvenilir yeşil etiketi olmadan kullanıma açılamayacak.

28 August 2015
Asansörlere Yeni Yönetmelik!

Asansör yönetmeliğinde yapılan yeni düzenlemelerle birlikte asansörler, güvenilir yeşil etiketi olmadan kullanıma açılamayacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Samsun İl Müdürlüğü Piyasa Gözetimi ve Denetim Şube Müdürü Aycan Türkel, yeni asansör yönetmeliğiyle birlikte asansörlerin güvenilir yeşil etiketi olmadıktan sonra kullanıma açılmayacağını söyledi.

Haziran ayında uygulamaya giren yeni asansör yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü Piyasa Gözetimi ve Denetim Şube Müdürü Aycan Türkel, "Asansör İletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği 24 Haziran 2015 tarihinde yayınlanarak zorunlu uygulamaya girdi. Bu yönetmelik, asansörlerin piyasaya arzından itibaren bakımlarını ve kullanımlarını kapsıyor. Bu yönetmelikle beraber birtakım faydalı yeniklerde geldi. Bu yeniliklere baktığımızda öncelikle her asansöre bir kimlik belgesi geliyor. Bundan sonra asansörlerin yıllık kontrollerini yapacak olan muayene kuruluşları asansörlere bir kimlik numarası verecek. Akabinde bu kimlik numaraları asansörlere asılacak. Bu asansörler o kimlik numarasıyla anılacaklar. Bundan sonra her yeni asansör piyasaya arz edilmeden önce A-tipi muayene kuruluşu tarafından kontrol edilecek. Kontrol edilen bu asansörler eksiksiz ve mevzuata uygun olduğu tespit edilen bir rapor hazırlandıktan sonra piyasaya sunulabilecek. Bunun çok önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"YEŞİL ETİKETİ OLMAYAN ASANSÖR KULLANIMA AÇILMAYACAK"

Eski asansör mevzuatlarından kaynaklı; asansör yapımcısı, müteahhit, bina yöneticisi veya apartman sakinleri arasında sorunlar yaşandığını ifade eden Türkel, "Yeni yönetmelikle birlikte asansörlere güvenilir yeşil etiketi olmadıktan sonra kullanıma açılmayacak. Eksikler giderilecek ve tam teşekküllü olarak kullanıma açılacak. Dolayısıyla yeni asansörlerde çok fazla sorunla karşılaşacağımızı düşünmüyoruz. Hem asansör sektörü açısından hem belediye görevlileri açısından da önemli bir gelişme. Çünkü belediye de çalışan arkadaşlar asansör konusunda çok hassas çalışıyorlar. Ancak bazen onların da gözlerinden kaçan şeyler olabiliyor. Fakat A-tipi muayene kuruluşu asansörü kontrol edip, eksiksiz raporu vererek ve yeşil etiketi vurduktan sonra onlar içinde pek fazla bir şey kalmıyor" diye konuştu.

"ESKİ ASANSÖRLER BİR DEFAYA MAHSUS TESCİL EDİLEBİLECEK"

Eski asansörlerin yani zorunlu asansör yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan asansörler için tescil işlemi getirildiğini söyleyen Türkel, "Bu asansörler bir defaya mahsus tescil edilebilecek. Çünkü bu çok eski asansörlerde bazı sıkıntılar olabiliyor. Bu eski asansörler ruhsatsız olabiliyor. Bu tip asansörleri kontrol eden muayene kuruluşları bunları hangi mevzuata göre muayene yapacağı konusunda tartışmalar yapılıyor. Bazı muayene kuruluşu bu günkü mevzuata göre, bazı muayene kuruluşları asansörün yapıldığı yıla göre yapılıyor. Dolayısıyla asansörün bir tescili olmadığı için hangi yılda yapıldığı tescil edilemiyordu. Yaşanan bu sıkıntılardan dolayı eski asansörler bir defaya mahsus tescil edilecek. Tabi bu eski asansörlerin tescil işlemleri asansörler TSE standartlarına getirip, uygunlukları saptanarak tescil edilecek" şeklinde konuştu.

Asansör montaj yetkisi olmayan firmaların sadece asansörlerin belli bakımlarını yapabileceğini belirten Türkel, "Asansör montaj yetkisi olmayan firmalar; ana parçalarını değiştiremez, regülatörünü, kabinini, motorunu, boyutunu ya da güvenlik ekipmanlarını değiştiremez. Asansörün yerinin değiştirilmesi, tahrik ünitesi ve askı sistemi değişikliği gibi şeyleri sadece montaj firmaları yapabilir. Bunun dışında asansörün ebadının değişmesi gibi değişiklikler durumunda asansörün yeniden bir asansör gibi yeniden belgelendirilmesi gerekiyor. Yani yeniden belediyeler tarafından tescil edilmesi gerekiyor. Ayrıca asansör bakım firmalarına mühendis bulundurma zorunluluğu getirildi. Her bir bakım firmasında mühendis çalıştırma zorunluluğu var" ifadelerini kullandı.

[caption id="attachment_66763" align="aligncenter" width="2400"]BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SAMSUN İL MÜDÜRLÜĞÜ PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRÜ AYCAN TÜRKEL. (KENAN AKYÜZ/SAMSUN-İHA) BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SAMSUN İL MÜDÜRLÜĞÜ PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRÜ AYCAN TÜRKEL. (KENAN AKYÜZ/SAMSUN-İHA)[/caption]

Bina yöneticilerinin sorumluluklarından bahseden Aycan Türkel, "Bina yöneticileri binalarındaki asansörleri yılda bir defa periyodik bakım kontrolünü yaptırmaktan ve aylık bakım ücreti ödemekten yükümlüler. Bina yöneticileri yıllık periyodik bakım kontrolünü yaptırmaktan ve aylık bakım ücreti ödemekten kaçınamazlar. Bakımların yapılmayan binalar için yasal yaptırımlar mevcuttur. Bina yöneticisi yoksa eğer yeni yönetmeliğe eklenen madde ile her bir kat sahibinin de sorumluluğu var. Yani 'bu binada yönetici yok, ben bu asansörü yaptıramam, bakım ücreti ödeyemem' diye sorumluluktan kaçamazlar. Bunun dışında belediyelerin de sorumlulukları var. Belediyeler de, ilçelerinde bulunan asansörlerin bakımı için asansör firmalarıyla yıllık anlaşma yapmak zorundadır" açıklamasında bulundu.

"HER AY ASANSÖRLERİ DENETLİYORUZ"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın asansör bakım konusuna çok önem verdiğini vurgulayan Türkel, şöyle devam etti: “Her ürünün her ay denetlenmemesine rağmen bakanlığımız asansörleri her ay denetlememizi istiyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müdürlüklerimiz, asansörün montajından satış sonrası hizmetlerin sağlanıp sağlanmadığı gibi her aşamada konusunda firmaları denetleyecek. Biz asansörlerdeki denetimleri yaparken önce vatandaştan gelen şikayetleri dikkate alıyoruz. Sonra basında çıkan asansör haberleri bizim için ihbar niteliğinde. Üçüncü olarak belediyelerden bize 6 ayda bir tescil yaptıkları asansörlerle ilgili bilgiler geliyor. Biz de bu listelerden seçtiğimiz her firmanın sorun gördüğümüz bir asansörünü teste sokuyoruz"

"BAKANLIĞI'MIZ GEREKLİ DENETİMLERİ YAPIYOR"

Asansör kazalarını ve asansör konusundaki sıkıntıların en aza indirgenmesi için önerilerde bulunan Türkel sözlerini şöyle tamamladı: "Müteahhitlerden ricamız asansörlerini yaptırırken, asansör montaj yetkisi olan firmalara yaptırsınlar. Sonradan kendilerinin de mağdur olmamaları için asansör yaptırırken asansörlerini yaptırdıkları firmaları iyi seçmeleri gerekir. Biz de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müdürlükleri olarak, asansör firmalarına özellikle merdiven altı firmalara karşı denetimlerimizi artıracağız. Bu konuda çok daha hassas ve çok daha özenli davranacağız. Vatandaşlarımız asansörlerle ilgili şikayetlerini Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüklerine ve belediyelere iletebilirler"



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum