- Gayrimenkul Rehberi
- Faiz Politikası Kentsel Dönüşüm Sürecini Olumsuz Etkiledi
Faiz Politikası Kentsel Dönüşüm Sürecini Olumsuz Etkiledi
Merkez Bankası’nın faiz politikası kentsel dönüşüm sürecini de olumsuz etkiledi.
Merkez Bankası’nın faiz politikası kentsel dönüşüm sürecini de olumsuz etkiledi.
Devlet kentsel dönüşümde kredi faizinin yüzde 4’ünü karşılamasına rağmen binasını yaptıracak olan vatandaş için maliyet hâlâ yüksek.
Merkez Bankası’nın faiz politikası kentsel dönüşüm sürecini de olumsuz yönde etkiledi. Kredi faizlerinin yüksek olması Türkiye’ye maliyeti 400 milyar dolar olarak hesaplanan ve 6.5 milyon konutun yenileneceği kentsel dönüşüme de fren yaptırdı.
YÜZDE HESABI
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, faiz oranlarının yüksek olmasının kentsel dönüşüme negatif etkisi olduğunu belirterek, “Kentsel dönüşümde biz bakanlık olarak faizlerin yüzde 4’ünü karşılıyoruz. Yüzde 14 olduğunda yüzde 10’luk farkı binasını yaptıracak olan kendisi karşılıyor. Faizler yüzde 8 seviyesine düşse yarısını biz karşıladığımız için binasının yaptırmak daha ucuza mal olabilir” dedi.
''FAİZ FARKI MÜTEAHHİTİ DÜŞÜNDÜRÜR''
Star’a kentsel dönüşüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Güllüce, vatandaşın kredi almak istediğinde faiz farkı sebebiyle tereddüt yaşayabileceğinin altını çizerek, “Krediye gideceksiniz. Eğer işadamı değilseniz yüzde 14 faizle kredi almak ile yüzde 8 ile kredi kullanmanın farkı sizi binanızı yeniden yapıp yapmamak konusunda düşündürür” değerlendirmesinde bulundu.
MERKEZ BANKASININ HAMLESİ BEKLENİYOR
Merkez Bankası’nın haziran ayında gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 75 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından konut kredisi faizlerinde önemli ölçüde düşüşler yaşanmıştı. Yüzde 1.10’un üzerinde seyreden konut kredisi faizlerini bazı bankalar yüzde 0.90 seviyesine kadar düşürdü. Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta yapacağı PPK toplantısında da piyasalar indirim bekliyor. Kentsel dönüşümde seçimler sebebiyle duraklama yaşandığını belirten Bakan Güllüce, yeni müracaatların alınmaya başladığı ve 1-1.5 ay sonra sürecin yeniden hızlanacağını söyledi. Bazı belediyelerle görüşmelere başlanıldığını ifade eden Güllece, 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin ardından sürecin yeniden hız kazanarak devam edeceğini kaydetti.
YETKİ ARTIK BELEDİYEDE
Riskli bina konusunda ilçe belediyelerine yetki verdiklerini hatırlatan Bakan Güllüce “Seçimden sonra Başkan olunca neyi nasıl yapacağının planlarını yapmaya başladılar. Biraz duraklama olmuştu. Şimdi yeniden hareketlilik başladı. Her geçen gün yeni müracaatlar var. Önümüzdeki aydan itibaren de hızlanır” diye konuştu.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Haziran ayı işyeri kira artış oranı belli oldu
Mayıs ayı enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre Haziran ayında işyerleri kiralarında
03 June 2024
Vergilerdeki Değişiklikler Gayrimenkul Sektörüne Ve Ekonomiye Şeffaflık Getirecek
Bugünlerde birden fazla taşınmazı olanlardan alınan verginin piyasa değerinden alınması gündemde. Ko