- Diğer Haberler
- Gürültüsüz İstanbul’un çözüm önerileri vatandaşa sorulacak
Gürültüsüz İstanbul’un çözüm önerileri vatandaşa sorulacak
Bir süre önce hazırlanan ‘Gürültü Eylem Planı’na göre belirlenen 21 kritik nokta için alınacak tedbirlerle ilgili çeşitli öneriler sunuldu.
İstanbulluların yoğun gürültüye maruz kaldığı noktaları belirlediklerini ve karayolları, endüstri tesisleri, havalimanları ve raylı sistemler olmak üzere 4 ana başlıkta topladıklarını söyleyen Erol, "Bunun sonucunda da tedbirler almamız gerektiğini gördük. Neden? Çünkü bilinmeyen, sessiz tehlike gürültü... Sessiz tehlikeye karşı da tabii ki önlem almamız gerekiyor. Gürültü panellerinden tutun, sessiz asfalta, trafiğin alta alınmasından, hız azaltmalarına kadar birçok ev ödevimiz var” ifadelerini kullandı.
Hazırladıkları planı bir anket şeklinde vatandaşın görüşüne sunduklarını kaydeden Erol, anket sonuçlarının eylem planının hayata geçirilmesinde önemli rol oynayacağını vurguladı. Erol, anket sonrasında vatandaşın taleplerinin eylem planı çalışmalarına dâhil edilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulacağını aktardı.
Eylem planında belirlenen 21 kritik nokta için alınacak tedbirlerle ilgili çeşitli öneriler ortaya koyduklarını söyleyen Erol, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
"Önlemler arasında gürültü perdesi uygulaması bulunuyor ama sadece bu yetmiyor. Bazı noktalarda trafiğin tek yöne yönlendirilmesi şeklinde önerimiz olacak. Sessiz asfaltlama da önerilerimiz arasında yer alıyor. Raylı sistemler için bakım çalışmaları, özellikle raylardaki çalışmalara dikkat edilmesi, bakımlarının yapılması gürültü maruziyetini minimize ediyor. Havalimanları, endüstri tesisleri için de bir çalışma yapılması gerekiyor. Endüstri tesislerindeki en önemli sıkıntı, iç ortamdaki makinelerin rutin olarak gürültü seviyelerinin ölçülüp bununla ilgili tedbir alınması gerekiyor. Basit bir örnek vermek gerekirse, ekmek fabrikalarında titreşen makineler vardır. Bunlarla ilgili emici takozlar kullanılır. Çoğu firmaya biz bunu denetimlerimizde öneriyoruz ve uygulamalarını sağlıyoruz."
Eylem planıyla ilgili anket çalışmalarının 4 ay süreceğini açıklayan Erol, "Gürültü Eylem Planımızı 2017'nin sonunda Bakanlığımıza sunacağız. İstanbul'da artık belirlenen kritik noktalarla ilgili yapacak ev ödevlerimiz elimizde olacak. 2018 ve 2019 süresinde de bunlarla ilgili tedbir çalışmalarına başlayacağız. Sessiz İstanbul, aslında tedbirleri alırsanız hayal değil” dedi.
İSTANBUL'UN EN GÜRÜLTÜLÜ NOKTALARI GÜNGÖREN VE ÜMRANİYE
Fatih Erol, eylem planını hazırlarken İstanbul'un gürültü haritasını da belirlediklerini ifade etti. Bu konuda İstanbul'un kritik noktaları bulunduğuna dikkat çeken Erol, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:
"İstanbul'da en gürültülü nokta Avrupa yakasında Güngören diyebiliriz. Anadolu Yakası’nda da Ümraniye. Sınır değerinin üzerinde olan, maruz kalan insan sayısıyla ilgili bir hesabımız var. Bir skor değeri hesaplıyoruz. Bu skor değerimiz, bazı noktalarda çok yüksek. Çok yüksek olduğu için de buralarda tedbir almalıyız. Örneğin, E-5 ve TEM üzeri, Haliç Köprüsü bizim önemli bir noktamız. Bakırköy'deki devlet hastahanesinin E-5 ile karşılaştığı ve TEM'de Finanskent'in bulunduğu bölge, Fatih'te Karadeniz Caddesi, bizim haritalarımızda kritik nokta olarak çıktı. Tuzla'da bir endüstri tesisimizin gürültüsü çok ciddi, orada maruz kalma seviyemiz çok ciddi noktada. Güngören sadece trafikten değil raylı sistemlerden de kaynaklı gürültüye maruz kalıyor. Silivri'ye, Pendik'e, Şile'ye doğru gürültü seviyeleri gittikçe azalıyor."
Erol, İstanbul'un en büyük gürültü yükünü ise trafik, karayolları ve havalimanlarının oluşturduğunu ifade ederek sözlerini sürdürdü. İBB’nin internet sitesinde yayınlanan anket, hazırlanan ‘İstanbul Gürültü Eylem Planı’ dâhilinde belirlenen çözüm önerilerini ve planlamaları İstanbullularla paylaşıyor.
Ankette yer alan çözüm önerilerinden bazıları şu maddelerle sıralanıyor:
• Fatih Erol, eylem planını hazırlarken İstanbul'un gürültü haritasını da belirlediklerini ifade etti. Bu konuda İstanbul'un kritik noktaları bulunduğuna dikkat çeken Erol, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:
• "İstanbul'da en gürültülü nokta Avrupa yakasında Güngören diyebiliriz. Anadolu Yakası’nda da Ümraniye. Sınır değerinin üzerinde olan, maruz kalan insan sayısıyla ilgili bir hesabımız var. Bir skor değeri hesaplıyoruz. Bu skor değerimiz, bazı noktalarda çok yüksek. Çok yüksek olduğu için de buralarda tedbir almalıyız. Örneğin, E-5 ve TEM üzeri, Haliç Köprüsü bizim önemli bir noktamız. Bakırköy'deki devlet hastahanesinin E-5 ile karşılaştığı ve TEM'de Finanskent'in bulunduğu bölge, Fatih'te Karadeniz Caddesi, bizim haritalarımızda kritik nokta olarak çıktı. Tuzla'da bir endüstri tesisimizin gürültüsü çok ciddi, orada maruz kalma seviyemiz çok ciddi noktada. Güngören sadece trafikten değil raylı sistemlerden de kaynaklı gürültüye maruz kalıyor. Silivri'ye, Pendik'e, Şile'ye doğru gürültü seviyeleri gittikçe azalıyor."
Ankette yer alan çözüm önerilerinden bazıları şu maddelerle sıralanıyor:
• E-5 karayolunun Şişli - Esentepe Mahallesi ile Beşiktaş - Gayrettepe Mahallesi arasında kalan kısmında yol
yüzeyinin sessiz kaplama türleri ile kaplanması ve hız sınırlandırılması yapılması.
• Şişli, Merkez Mahallesi Endüstri Meslek Lisesi'nin E-5 karayoluna cephe olan kısmına gürültü bariyeri yapılması ve karayolunun o kısmında yol yüzeyinin sessiz kaplama türleri ile kaplanması, Eyüp, Güzeltepe Mahallesi'nde Finanskent Sitesi'nin cephe olduğu TEM otoyolundaki kısmında taşıt trafiğini yönlendirme ve yol yüzeyinin sessiz kaplama türleri ile kaplanması.
• TEM otoyolunun, Gaziosmanpaşa, Karadeniz Mahallesi ve Sultangazi, Cumhuriyet Mahallesi arasında kalan kısmında taşıt trafiğini yönlendirme, yol yüzeyinin sessiz kaplama türleri ile kaplanması ve otoyolun yerleşim alanlarına cephe olan kısımlarına gürültü bariyeri yapılması.
• E-5 karayolunun, Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi'nde, Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne cephe olan kısmında gürültü bariyerine alternatif bariyerler (yeşil canlı bariyer) yapılması ve yol yüzeyinin sessiz kaplama türleri ile kaplanması, Fatih, Yavuz Sultan Selim Mahallesi, Cibali Mahallesi ve Zeyrek mahallelerinden geçen Karadeniz Caddesi'nde trafik akışını yönlendirme ve değiştirme (iniş istikametinde tek yön) uygulaması.
• E-5 karayolunun Beyoğlu, Halıcıoğlu Mahallesi ve Sütlüce Mahallesi arasında kalan Haliç Köprüsü çıkışındaki kısımlarda yol yüzeyinin sessiz kaplama türleri ile kaplanması.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
BVLGARI RESORT BODRUM İÇİN İMZALAR ATILDI
Roma – 10 Haziran 2024 Bvlgari Hotels & Resorts, uzun zamandır heyecanla beklenen Jeweler of Hospita
10 June 2024
Somfy Expert Yanınızda, Akıllı Teknolojiler Hayatınızda!
Akıllı teknolojiler, günümüzde tüm yaşam alanlarına konfor ve değer katıyor. Üstelik evlerden ofisle