- Kentsel Dönüşüm Haberleri
- İmar Barışı Hakkında En Çok Merak Edilenler
İmar Barışı Hakkında En Çok Merak Edilenler
İmar Barışı düzenlemesi bir çok soruyu da beraberinde getirdi. Bu haberimizde, İmar barışı hakkında en çok merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
İmar Barışı yasasının Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte, düzenli bir mülkiyet yapısına sahip olmayan vatandaşların akıllarına pek çok soru takıldı. Örneğin, birden fazla bağımsız bölümün ve birden fazla mülkiyet sahibinin olduğu apartman türü yapılarda Yapı Kayıt Belgesi nasıl oluşturulacak, bu belgelerin bedellerini kim ödeyecek.
İşte İmar Barışı Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları ;
1- Yapı Kayıt Belgesi Alabilmek İçin Komşumla Anlaşmak Zorunda Mıyım?
Yapılan açıklamalara göre, kendi içerisinde birden fazla bölümü bulunan yapılar, ancak Yapı Kayıt Belgesinin tamamının ödenmesiyle Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler. Yapı içerisindeki farklı mülkiyetler için de yeni Yapı Kayıt Belgeleri düzenlenmesi gerekiyor. Sonuç olarak aynı binada oturan komşuların, Yapı Kayıt Bedeli’ni kendi aralarında toplayıp ödemeleri gerekiyor. Aksi durumda Yapı Kayıt Belgesi alınamıyor
2- Kim Ne Kadar Ödeyecek?
Aynı yapı içerisinde farklı mülkiyet alanlarının bulunması durumunda, yapı için belirlenen toplam bedelin, mülkiyet sahiplerine paylaştırılması gerekiyor. Bu paylaşım eşit bir şekilde olabileceği gibi, sahip olunan bölümün niteliğine göre de değişebilir. Yapı Kayıt Belgesi’ni ödeyen kişi, diğer mülk sahiplerinden kendi paylarına düşen miktarı talep edebilecek.
3- Komşumun Aldığı Yapı Kayıt Belgesi’nin Bana Faydası Olur Mu?
İçerisinde farklı mülkiyet alanları bulunan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi alan kişinin, bu belgeyi almayan kişiye herhangi bir faydası dokunmuyor. Yani kendi mülkiyeti için Yapı Kayıt Belgesi oluşturmayan vatandaşlar, aynı binada otursalar bile komşularının aldığı Yapı Kayıt Belgesinden yararlanamıyor.
4- İnşaat Halindeki Yapılar Yapı Kayıt Belgesi Alabilecek Mi?
İmar Barışı düzenlemesi 31 Aralık 2017 öncesini kapsıyor. Bu tarihten sonra yapılan binalar Yapı Kayıt Belgesi alamıyorlar. Bu tarihten önce başlanan inşaatlar ise, yeni alan eklemeleri yapmamaları şartıyla Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler. Böyle bir yapıya sahip olan kişiler, Yapı Kayıt Formu’nda boş bırakmak zorunda kaldıkları alanları sonradan doldurabilecekler.
5- Yapı Kayıt Belgesi Almış Binalarda Tadilat Yapılabilecek Mi?
İmar Barışı’ndan faydalanan yapılarda, herhangi bir izine gerek duymadan basit onarımlar yapılabilecek. Aynı şekilde açma ve çalışma ruhsatı da yapı kullanım izni belgesi istenmeksizin sağlanacak.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
İstanbul'da 'kentsel' benzeri bir 'sanayi dönüşümü'ne ihtiyaç var
İstanbul’un sorunları arasında ‘trafik yoğunluğunun’ ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken İstanbu
03 July 2024
Kentsel dönüşümde yeni dönem: Yıkım kararı için tebligat yapılmayacak
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yeni düzenlemeye göre, yıkımı yüzde 51 oy çokluğuyla kabul edilen