İnşaat malzemesi sanayi üretimi üçüncü çeyrekte yüzde 13,5 arttı

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Kasım 2023 sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2023’ün ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 1,2 arttı.

05 December 2023
İnşaat malzemesi sanayi üretimi üçüncü çeyrekte yüzde 13,5 arttı Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,4’lük artış gösteren üretim, son çeyrekte de yüzde 13,5’lik bir yükseliş kaydetti. Seçim sonrası belirsizliklerin azalmasının ve deprem bölgesi inşaat faaliyetlerinin sektörü olumlu desteklediğine dikkat çekilen raporda, inşaat sektörünün ise yılı yüzde 6’lık büyümeyle kapatacağına vurgu yapıldı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Kasım 2023 sonuçları açıklandı. Rapora göre inşaat sektörü, uzun süren bir daralma döneminden sonra 2023 yılında yeniden büyüme gösterdi. İnşaat sektöründe görülen büyümenin dengeli ve kalıcı olması halinde, inşaat malzemesi sanayisinin de istikrarlı ve büyüyen bir iç pazara yeniden kavuşabileceğine vurgu yapıldı. Dolayısıyla inşaat sektöründeki büyümenin inşaat malzemesi sanayi üretimini de olumlu etkilediğine dikkat çekildi.

Türkiye İMSAD raporuna göre, 2023 yılı üçüncü çeyrekte inşaat sektörü yüzde 8,1 büyüme kaydetti. Deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetlerinin başlaması ve artması ile seçimler sonrası belirsizliklerin azalmasının inşaat sektörünü desteklediğine vurgu yapılan raporda, yılın ikinci çeyreğinde inşaat sektörü büyümesinin yüzde 6,2’den yüzde 6,6’ya çıkacak şekilde güncellendiğine işaret edildi. Böylece yılın ilk dokuz ayında inşaat sektörü yüzde 6,3 büyüme kaydetti. Raporda, 2023 genelinde inşaat sektörünün yüzde 6 büyüme sağlaması beklendiğine dikkat çekildi.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi üçüncü çeyrekte canlandı

Rapora göre, 2023 yılının ilk çeyrek döneminde deprem afetinin etkisi ve ihracattaki düşüşe bağlı olarak üretim yavaşladı. Buna rağmen inşaat malzemesi sanayi üretimi, ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 arttı. İkinci çeyrekte ise depremin artçı etkileri, seçim sürecinin belirsizliği, dış pazarlardaki yavaşlama ile nisan ve haziran aylarında çalışma gün sayısının azalması sonucu inşaat malzemesi üretimi geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 1,4 yükseldi.

Yılın üçüncü çeyreğinde ise inşaat malzemesi üretimi daha yüksek büyüme gösterdi. Bu kapsamda temmuz ayında üretim hareketlendi ve geçen yılın aynı dönemlerine göre yüzde 29,8 yükseldi. Ağustos ve eylül aylarında ise geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 5,4 artış gösterdi. Böylece üçüncü çeyrekte üretim artışı yüzde 13,5 seviyesinde gerçekleşti ve önemli ölçüde arttı. Üçüncü çeyrekte inşaat sektöründeki yüksek büyüme inşaat malzemesi sanayisi üretiminde de yüksek artışa neden oldu.

İnşaat sektöründe yüzde 6’lık büyüme beklentisi

Rapora göre inşaat sektöründe güven endeksi, mevcut işler seviyesi ve alınan yeni siparişler seviyesi, ekonomi politikalarındaki sıkılaşmaya rağmen yılın son aylarında yüksek seviyede gerçekleşti. Buna bağlı olarak yılın son çeyrek döneminde de inşaat sektöründe yüzde 4-5 arası bir büyüme beklendiğine dikkat çekildi. Böylece inşaat sektöründe 2023 yılı genelinde yüzde 6 büyüme öngörüsü ortaya çıktı.
Öte yandan inşaat sektörü güven endeksi seçimlerin yapıldığı mayıs ayından sonra gerileme eğilimine girdikten sonra ilk kez kasım ayında artış gösterdi. Endeks 2023 Kasım ayında bir önceki aya göre 1,3 puan arttı. Kentsel dönüşüm ve yerel seçimler öncesi hareketlenme ile mevcut inşaat işlerinin ve alınan yeni inşaat siparişlerinin kasım ayında artış göstermesi, inşaat sektörü güveninde artış yaşanmasına olumlu katkı sağladı.

Mevcut inşaat işleri seviyesi kasım ayında 2,4 puan yükseldi

Sektör paydaşları tarafından yoğun bir ilgiyle takip edilen rapora göre, mevcut inşaat işleri seviyesi kasım ayında bir önceki aya göre 2,4 puan yükseldi. Seçimler sonrası maliyetler ve fiyatlar tarafında yeni dengeler oluştuğu belirtildi. Yılın son aylarında mevcut işler seviyesi deprem bölgesindeki faaliyetlere, yerel seçimler öncesi kentsel dönüşüm işlerine ve mevsimselliğe bağlı olarak hareketlendi. Sektörde, yaz aylarındaki dalgalanmanın ardından yeni inşaat siparişleri seviyesi ekim ve kasım aylarında yükseldi. Bu çerçevede yeni alınan siparişler endeksi kasım ayında bir önceki aya göre 1,4 arttı.

Türkiye İMSAD Hakkında
Kuruluşundan bu yana geçen 39 yılda, Türk inşaat sanayisini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında temsil eden bir sivil toplum örgütü olan Türkiye İMSAD, 89 sanayici firma, 60 sektör derneği, 4 üniversite ve 1 sendika üyesiyle, pazarda 32 binden fazla noktaya etkin bir şekilde ulaşmaktadır. Sürdürülebilir büyüme için yurt içinde ve yurt dışında iş birlikleri geliştiren Türkiye İMSAD, iç pazardaki gelişmeleri yakından izlemekte ve ihracatta ulaşılan başarının artarak sürdürülebilmesi için, dış pazarları yakından takip etmektedir. Türkiye İMSAD, inşaat sektörünün çok önemli grupları olan 35 farklı alt sektörü temsil etmektedir. 2011 yılında Brüksel, 2015 yılında ise Kamerun temsilciliğini kuran, sektörel projeler yürüten, raporlar yayınlayan Türkiye İMSAD, Avrupa Komisyonu’nun fonladığı birçok projeye de liderlik etmektedir. 2018 yılından bu yana buildingSMART Türkiye’ye ev sahipliği yapmaktadır.



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum