İstihdam odaklı krediden sektör temsilcileri memnun

İnşaat sektöründe istihdamı artırma adına kamu bankaları uygun oranlı kredi sunmaya başlayacak.

17 November 2019
İstihdam odaklı krediden sektör temsilcileri memnun Başta inşaat ve hazır giyim sektörü olmak üzere birçok sektörde istihdamı artırma adına kamu bankaları tarafından sunulacak istihdam odaklı işletme kredisi, sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı.

Para Dergisi'nden Rahime Baş Uçar'ın haberine göre, istihdamı odaklı işletme kredisinin detayları belli oldu. Buna göre, imalat sanayine ilave istihdam odaklı 200 bin TL kredi verilecek. Seçilmiş emek yoğun hizmet sektörlerinde ise ilave istihdam odaklı kredi tutan 5 bin ile 100 bin TL arasında değişiyor. Öte yandan bu krediden yurt dışında iş yapan müteahhitler de yararlanacak. Yurt dışında inşaat projesi ihalesi kazanan ve bu krediden yararlanmak isteyen firmalar, personel istihdamının en az yüzde 75'inin Türkiye'den götürülecek iş gücü ile sağlanacağını taahhüt edecek.

"BU ORAN ÜZERİNDE YENİDEN ÇALIŞILMALI"

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, sektör olarak hükümetimizin destekleriyle yeniden işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamak istediklerini belirterek, "Yurtiçinde yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan inşaat sektörünün, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında Türk işçi istihdamının artırılması açısından potansiyeli bulunuyor. Hedef ve önerilerimizin dikkate alınarak kamu bankalarımızca değerlendirilmesi yurtdışında Türk iş gücü istihdamını artırabilecek bir adım" ifadelerini kullandı.

Yurt dışı personel istihdamı noktasına değinen Yenigün, "Biliyorsunuz, kredi paketinden yararlanmak için, 'yurtdışı projelerde personel istihdamının en az yüzde 75'inin Türkiye'den götürülecek iş gücüyle sağlanması' şart koşuldu. Proje üstlenilen bazı ülkelerin mevzuatlarının bu duruma izin vermemesi ihtimali var. Bu nedenle söz konusu oran üzerine yeniden çalışılmasını öneriyoruz" şeklinde konuştu.

"İNŞAAT SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ"

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise inşaat sektörünün etkin enstrümanlarla desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Orta ölçekli bir KOBl'de çalışan sayısı bellidir ama inşaatta çok değişkendir. İnşaat firmaları sabit istihdam garantisi veremez. İnşaatta üreten değil tüketen kesimin desteklenmesi gerekiyor. Otomotivde üreticiyi desteklerseniz faydası olur ama alıcıyı desteklerseniz daha çok faydası olur. Dolayısıyla buradan sağlıklı bir netice çıkmaz" şeklinde konuştu.

Söz konusu destek üzerine örnekler sunan Tellioğlu, "Bir milyonluk evde 40 bin TL'lik tapu harcı var. Tapu harcına destek olabilir ya da 150 metrekarenin altındaki dairelerde konut kredisi faizinin yansım devlet karşılayabilir. İnşaat sektöründe genele şamil edilecek desteklerin olması gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum