- Kentsel Dönüşüm Haberleri
- İzmir'de orta hasarlı binaların durumu ne olacak?
İzmir'de orta hasarlı binaların durumu ne olacak?
Deprem felaketinin yaşandığı İzmir'de ciddi bir dönüşüm hareketi yaşanıyor.
Depremde yıkılan binaların yanı sıra orta hasarlı binlerce binanın olduğu belirtildi. Bu binalarda yaşam sürmek için güçlendirme çalışmalarının yapılması gerekiyor.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, güçlendirme çalışması gereken binalardaki vatandaşları mağdur etmeyeceklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu yapılarda kentsel dönüşüm çalışması yapılması amacıyla Dünya Bankası'ndan finans kaynağı sunacaklarını, belediyenin de yapım sürecinde müteahhit olarak bulunacağını dile getirdi.
"7 BİN 500 ORTA HASARLI HANE ÇARESİZLİK İÇİNDE"
Depremde yapıları orta hasarlı olarak belirlenen vatandaşların yaşadığı mağduriyetten bahseden Başkan Soyer, "Yıkılan ve ağır hasarlı binalar için hükümetin getirdiği bir düzenleme var, bu binaların yerine konut yapılıyor, parasının yarısını devlet veriyor. Kalan yarısı da vatandaştan ilk 2 sene ödemesiz olarak 20 sene içinde taksitlerle alınıyor. Orta hasarlı binalarda ise güçlendirme yapılmadan oturmaya izin verilmiyor. Güçlendirme çalışmaları için bir kaynak sağlanmıyor. Güçlendirme yapmazsa devlet, 'Bir sene sonra yıkarım' diyor. Yıkılınca da ağır hasarlı binalara tanınan haklar tanınmıyor. Şu an depremden etkilenen 7 bin 500 orta hasarlı hane tam bir çaresizlik içinde" ifadelerini kullandı.
Orta hasarlı yapıların dönüşümüne kaynak sağlamak için Dünya Bankası ile görüşmeler yaptıklarından bahseden Soyer, "Çok ciddi bir kaynağın düşük faiz ve uzun vade ile aktarılmasını sağlayacağız. Vatandaşımıza diyeceğiz ki “Sana kaynak getiriyoruz, belediyenin güvencesi ile bu kaynağı kullandıracağız. Siz de bunun karşılığında maliyetinin belli bir kısmını üstleneceksiniz. İnşaatı da belediyenin de müteahhit olarak içinde yer alacağı müteahhitler heyeti ile birlikte yapacağımız ihale ile belirleyeceğiz" diye konuştu
RİSKLİ YAPILAR TEK TEK BELİRLENECEK
İzmir'de yeni deprem felaketlerinin yaşanmaması adına da çalışmalar yürütülüyor. Şehrin Yapı stokunun envanterini çıkarmak için çalışmalara başladıklarını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir'de 850 bin civarında bağımsız birim var. Bayraklı'da 1990 yılından önce ruhsat almış binalardan başlayarak binalara karne vereceğiz. Evlerinin ne kadar sağlam olduğunu vatandaşlarımıza söyleyeceğiz. Bunları yapabilmek için 200 milyon liralık bir bütçe ayırdık" şeklinde konuştu.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
İstanbul'da 'kentsel' benzeri bir 'sanayi dönüşümü'ne ihtiyaç var
İstanbul’un sorunları arasında ‘trafik yoğunluğunun’ ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken İstanbu
03 July 2024
Kentsel dönüşümde yeni dönem: Yıkım kararı için tebligat yapılmayacak
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yeni düzenlemeye göre, yıkımı yüzde 51 oy çokluğuyla kabul edilen