- Emlak Haberleri
- İstanbul
- Bakırköy
- Kentsel Dönüşümden Sonra Şimdi de ‘Akıllı Şehir’
Kentsel Dönüşümden Sonra Şimdi de ‘Akıllı Şehir’
Dünyanın birçok kentini 'Akıllı Şehir' uygulamasıyla dönüştüren Cisco Başkanı Gary Moore, sıranın İstanbul’a geldiğini söyledi.
Dünyanın birçok kentini 'Akıllı Şehir' uygulamasıyla dönüştüren Cisco Başkanı Gary Moore, sıranın İstanbul’a geldiğini söyledi.
Küresel ekonomiye yön veren şirketlerin en büyük sorunu hızla artan enerji maliyetleri. Petrol, doğalgaz gibi enerji kaynaklarının artan tüketimi alternatif kaynaklara yönlendirirken birçok şirketi de verimliliğe itiyor. Teknoloji devleri ise böyle bir ortamda geliştirdikleri akıllı sistemlerle dikkat çekiyor.
Bu şirketler arasında ise ABD’li Cisco ön plana çıkıyor. 49 milyar dolarlık yıllık cirosuyla ABD’li Cisco, 'Akıllı Şehir' uygulamasıyla şehirleri daha verimli hale getiriyor. Cisco Dünya Başkanı ve Operasyondan Sorumlu Müdürü (COO) Gary Moore, 90′lı yılların beyazperdeye inmiş hayal kentlerini yaratmaya başladıklarını söyledi ve ekledi: ''Artık sokak boşsa lambalar yanmayacak''
1.9 TRİLYON DOLARLIK TASARRUF
Küresel anlamda 10 yılda 1.9 trilyon dolarlık tasarruf öngördüklerini söyleyen Cisco’nun Dünya Başkanı ve Operasyondan Sorumlu Müdürü (COO) Gary Moore ''Örneğin akıllı binaların enerji tüketimi 100 milyar, akıllı parklar 41 milyar, su yönetimi 39 milyar dolarlık kaybı önleyecek'' dedi.
TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFLERİ
Türkiye için planlarından da bahseden Moore, Türkiye’nin 2023 hedefleri olduğunu, İstanbul ve diğer büyük şehirlerin bu konuda daha çok öne çıkacağını ve 'Akıllı Şehir' uygulaması için yerel yönetimlerin yanı sıra hükümet kanadıyla da projelerini görüşmek ve sunmak istediklerini söyledi.
DÜNYA'DA 5 MİLYON TÜRKİYE'DE 40 BİN
Dünyada 5 milyon kişiyi mezun ettiklerini, Türkiye’de ise 2002′den bu yana 40 bin kişiye diploma verdiklerini söyleyen Gary Moore, ''Cisco Live toplantısını İstanbul’da düzenlemeyi düşünüyor musunuz?'' sorusuna ise''Türkiye’de projelerimizi gösterebildiğimiz ortam olursa tabii ki yapacağız. 2012′de İstanbul’da bir toplantımız oldu. Otomotivden finansa 100 büyük küresel müşterimizin CEO’ları ve başkanlarını İstanbul’da buluşturduk'' yanıtını verdi.
'AKILLI ŞEHİR' NEDİR?
Bir Sampaş Bilişim yetkilisinin tanımına göre Akıllı Şehir; kent kaynaklarının verimli kullanılması için tüm birimlerin tek bir otomasyon sistemi ile çalışarak kentin yaşam kalitesini yükseltecek bilgi ve iletişim teknolojileri ile donatılmasıdır.
Akıllı Şehir tanımı dilimize İngilizce 'Smart Cities' kavramından çevrilerek kazandırılmış bir tanımdır. Akıllı Şehir tanımının yanı sıra Bilişim Kentleri (Informatic Cities) ya da Sayısal Kentler (Digital Cities) tanımları da sıkça kullanılmaktadır.
Uzun yıllardan bu yana konuyla ilgili yazılımlar üreten bir yerli yazılım firmasının tanımına göre ise Akıllı Şehir, ''Yasalar, yönetmelikler, standartlar baz alınarak; paylaşan, katılan, denetleyen, uygar bir kent yapısının oluşturulması'' projesidir.
Akıllı Şehir alanında danışmanlık hizmeti veren bir uluslararası firma ise 'Akıllı Şehir'i, ''Akıllı sistemler kent yaşamında ve toplumlarda davranış değişiklikleri oluştururken, bir yandan da düşük karbon salınmasına, ekonomilerin gelişmesine yol açan, teşvik edici faaliyet seçenekleri sunmaktadır'' cümleleriyle açıklıyor.
Düzenleyen: Tugay TOPÇU / Yeniemlak.com
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Boss4 İnşaat'tan İlk Evini Alacaklara Özel Kampanya
Boss4 İnşaat, Alya Konutları Merkezefendi ve Alya Konutları 4 Mevsim projelerinde yeni bir kampanya
12 December 2024
Faruk Akbal: Sektörün geleceğini erişilebilir konut fonları şekillendirecek
Türkiye’nin süregelen şehirleşme süreci ve nüfusla birlikte artan konut talebiyle her geçen gün büyü