- Kentsel Dönüşüm Haberleri
- Konut üreticileri beton yerine alternatiflere yöneliyor
Konut üreticileri beton yerine alternatiflere yöneliyor
Geleceğin şehirlerini kurma adına yapılarda doğal malzemeye geçiş için hazırlık yapılıyor.
AA'nın aktardığı habere göre, Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Genel Sekreteri Haldun Ersen, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin tüm dünyayı ve Türkiye'yi afetlere ve göçe açık hale getirdiğini, özellikle şehirleri riske atan iklim değişikliğine karşı acil önlemler alınması gerektiğini dile getirdi.
Dünyada karbon salımının artmasının iklim değişikliğini yaratan en önemli sorunlardan biri olarak insanlığın karşısına çıktığını belirten Ersen, insanların ve diğer canlıların ölümüne, doğanın tahribine, milyonlarca insanın göç etmesine sebep olan bu problem için önlem alma zamanı geldiğini, ülkelerin Paris İklim Anlaşması'nı zorunlu bir yol haritası olarak benimsemesi gerektiğini aktardı.
"KENTSEL DÖNÜŞÜM SIFIR KARBON HEDEFİ İÇİN ÖNEMLİ"
Kentsel dönüşüm hakkında konuşan KENTSEV Genel Sekreteri Haldun Ersen, kentsel dönüşüm ile şehirciliğin birbirinden bağımsız olamayacağını söyleyerek bu çerçevede kentsel dönüşüm yasasının revize edilmesi, çevresel sürdürülebilirlik konusunun bakanlık ve yerel yönetimler düzeyinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Çevresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği sağlayan kentsel dönüşümün karbon salımı düşük konutlarla Türkiye'nin 2053'teki sıfır karbon amacına yardımcı olacağını belirten Ersen, "Kamu binaları ve konutlarda karbon salımının azaltılması amacıyla hayata geçirilecek projeler desteklenmeli. Kentsel dönüşüm yasası çevresel sürdürülebilirlik ve karbon salımı düşük binaların üretimi şeklinde revize edilmeli" diye konuştu.
"DOĞAL MALZEMELERLE EV YAPMA ÜZERİNE EĞİLMELİYİZ"
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise Türkiye'de 20 milyona yakın konut olduğunu belirterek, "Bu konutlardan dönüştürülmesi gerekenlerin sayısı 7 milyona yakındı. Az da olsa bir kısmı dönüştürüldü. Yani toplam stokun 3'te birinin yıkılması gerekiyor. Yık-yap, yık-yap nereye kadar bu şekilde devam edeceğiz? Uzmanlarının büyük kısmı betona 60 yıl ömür biçiyor. Hiçbir betonarme bina geleceğe miras kalamayacak. İleride kimse 21. yüzyıl mimarlığından söz edemeyecek. Geleneksel inşaat teknikleri ve doğal malzemelerle ev yapma üzerine eğilmeliyiz. Bu konuya talebin artacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
İstanbul'da 'kentsel' benzeri bir 'sanayi dönüşümü'ne ihtiyaç var
İstanbul’un sorunları arasında ‘trafik yoğunluğunun’ ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken İstanbu
03 July 2024
Kentsel dönüşümde yeni dönem: Yıkım kararı için tebligat yapılmayacak
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yeni düzenlemeye göre, yıkımı yüzde 51 oy çokluğuyla kabul edilen