- Gayrimenkul Rehberi
- Şufa Hakkı Nedir?
Şufa Hakkı Nedir?
Önalım yani Şufa hakkı nedir? Şufa hakkı davası nasıl açılır? Şufa hakkı kullanma süresi ne kadar? Hepsi ve daha fazlasının cevabı haberimizde…
Önalım yani Şufa hakkı nedir? Şufa hakkı davası nasıl açılır? Şufa hakkı kullanma süresi ne kadar? Hepsi ve daha fazlasının cevabı haberimizde…
ŞUFA HAKKI NEDİR?
Şufa hakkı nedir? Yani bir diğer adıyla önalım hakkı nedir sorusuna kısaca şöyle yanıt verebiliriz; şufa hakkı önalım hakkıdır. Yani hisseli arazilerde satılığa çıkan hissenin aynı şartlarda hissedarlardan birisinin satın alma hakkıdır.
Şufa hakkı yani önalım hakkı, bir diğer deyişle herhangi bir hissedarın hissedar olmayanlara karşı öncelikli satın alma hakkını belirtiyor.
Şufa hakkının 2 amacı bulunuyor. Bunlardan birincisi taşınmazın parçalanması önlemek yani payların olabildiğinde paydaşlar elinde toplanmasını sağlamak. Bir diğer neden ise var olan ilişkileri sürdürerek yabancı bir kişinin araya girmesine engel olmak.
Ortak olarak alınan ya da ortak olunan bir gayrimenkulde bulunan bir hisse satılacağı zaman öncelikle hissedarlara hisseyi alıp almayacağı soruluyor. Mevcut hissedarların bu satış işlemlerinden önce satın almama beyanları mevcut işlem için şufa hakkını ortadan kaldırmıyor. Çünkü şufa hakkı hisseli gayrimenkullerin satışından sonra ortaya çıkan bir haktır ve bundan dolayı satış öncesi yapılan anlaşmaların hukuken bir bağlayıcılığı olmuyor.
ŞUFA HAKKI DAVA SÜRESİ
Diyelim ki hisseli bir gayrimenkul hissedar olmayan birine satıldı. Bu satış sonrasında hissedar şufa haklarını kullanarak dava açabiliyor.
Şufa hakkı dava süresi, gayrimenkul satışından sonra bildirim yapılmamış ise taşınmazın edinildiği tarihten itibaren 2 sene, gayrimenkul satışından sonra noter aracılığı ile yeni malikin mevcut gayrimenkul maliklerine bildirim yapması durumunda ise 6 aylık bir süresi var.
Belirtilen süreçte dava açılmazsa hissedar malik ya da malikler şufa haklarını kaybetmiş olur.
ŞUFA HAKKI DAVASI NASIL AÇILIR?
Şufa hakkı davası asliye hukuk mahkemesinde açılır. Şufa hakkı davası alıcıya karşı açılarak kullanılır. Şufa hakkı sahibi, payın tescili gerçekleşmeden önce satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hakimin belirleyeceği yere yatırmalıdır.
HABER: Şengül KIRMIZITAŞ
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Haziran ayı işyeri kira artış oranı belli oldu
Mayıs ayı enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre Haziran ayında işyerleri kiralarında
03 June 2024
Vergilerdeki Değişiklikler Gayrimenkul Sektörüne Ve Ekonomiye Şeffaflık Getirecek
Bugünlerde birden fazla taşınmazı olanlardan alınan verginin piyasa değerinden alınması gündemde. Ko