- İnşaat Sektörü Haberleri
- İnşaat Sektörü Kaynak Arayışına Girdi
İnşaat Sektörü Kaynak Arayışına Girdi
Konut sektöründe maliyetlerin yüzde 10 artmasıyla birlikte yatırımcılar kaynak arayışına girdi.
Konut sektöründe maliyetlerin yüzde 10 artmasıyla birlikte yatırımcılar kaynak arayışına girdi.
Emlak ve gayrimenkul sektöründen birçok önemli ismin katıldığı 14'üncü GYODER Gayrimenkul Zirvesi'nin baş gündem maddesi inşaat sektörünün finansal boyutuydu.
Sermaye Piyasaları Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye’nin her yatırım için kaynak bulacak kadar zengin olmadığına işaret ederken sektör temsilcileri de sermaye piyasası araçlarının kullanılması gerektiğini ifade etti.
''ÖZ SERMAYE GÜÇLENDİRİLMELİ''
İnşaat sektöründe maliyetler dolar kurundaki yükselmenin etkisi ile yüzde 10’un üzerinde arttı. Satışlarında önceki seneler gibi olmaması sebebi ile sektör finansal güçlüğü telafi edecek arayış içinde. Bu sebeple önceki gün İstanbul ’da düzenlenen gayrimenkul sektörünün önemli oyuncularını bir araya getiren GYODER Gayrimenkul Zirvesi’nin ana gündemine sektörün finansman yapısı oturdu. Sektörün finansal güçlük çekmeye başlaması sebebiyle gündeme gelen borsa fikrine değinen GYODER Başkanı Aziz Torun, sektörün sermaye piyasası araçlarını kullanması gerektiğine dikkat çekerek, “Zayıf karnımız olan öz sermaye yapısını güçlendirmek için, halka arz, yabancı fonlar, kira sertfikası, gayrimenkul sertifikası, tahvil gibi uzun vadeli sermaye piyasası araçlarını kullanarak gelecekteki bir yol kazasına engel olmalıyız” dedi.
''DERS ALMALIYIZ''
Sermaye Piyasaları Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş da Türkiye’nin her yatırım için kaynak bulacak kadar zengin olmadığına işaret ederek, “O halde stoklardan yararlanmak, bunları yeniden kaynağa çevirmek gerekiyor. Bunların ülke dışında yaygın kullanımı var. Bizde de bu sistem yakında başlamalı. İleri şirket ve ülkelerin aşırı borçlarından söz ediyoruz. Biz de ders almalıyız. Firmalar pasiflerini artırmalı, vade ile ilgili seçenekleri artırmalı, müşteri memnuniyetine önem vermeli” uyarılarını yaptı.
Sektörün borsa için değerlendirmesi ise şöyle:
Ağaoğlu Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı: Gayrimenkul borsası sektör açısından önemli bir yenilik olur. Sektörün bu ve buna benzer yeni finansman enstrümanlarına ihtiyacı var. Sadece gayrimenkul borsasında değil benzeri finansal enstrümanlar yatırımcıların önüne seçenek olarak sunulmalı. Gayrimenkule yatırım yapmak isteyen yatırımcı olarak ikinci, üçüncü gayrimenkulü fiziki olarak satın almak yerine menkul olarak alabilmeli. Bu tip araçlar yatırıma alternatif sunacaktır.
Makyol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alper Tüfekçi: Gayrimenkulde çok fazla yenilik finansal anlamda riskli. Amerika’daki sistemin çökmesinin sebebi finansal yeniliklere gitmesi oldu. Bu açıdan biraz muhafazakar yaklaşıyorum. Sistem ancak iyi analiz edilirse işe yarayabilir. Sadece kurulmak için kurulacak bir şey değil. Çünkü borsa da inşaatta spekülatif sektörler. İyi analiz edilmeli bu sebeple.
Sinpaş Holding İcra Kurulu Başkanı Avni Çelik: Gayrimenkul ayni haklar mutlaka likidite edilmeli. Ama onun önünde mortgage yasasından beri sürdürdüğümüz bir olumsuzluk var. Kamunun borçlanma ihtiyacının hâlâ fazlalığı, beraberinde enflasyon üzerindeki olumsuz etkileri en büyük problem. Enflasyon ve faizler yüksek. Bunlar gayrimenkul ayni hakların likiditeleştirilmesini zora sokar. Burada Türkiye için, gelişmekte olan ülke, kısa vadeli fonlar değil de uzun vadeli fon şeklinde değerlendirilirse istifade edilebilir.
Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu: Bütün gelişmiş ülkelerde bu var. Değer üretiliyorsa gelirinden değil küçük birikimi olanın da faydasına sunmak gerekiyor. Tüketici yasası dört dörtlük uygulanırsa işe yarayabilir.
Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu: Kesinlikle Türkiye’de de tartışılması gereken ve uygulanması gereken bir konu. Çünkü mortgage dediğimiz sistem esasında bunu kapsıyor. Gayrimenkulü menkule çevirip alıp satabilirsek küçük girişimlerde iyi gelirler elde edebilir.
[caption id="attachment_40112" align="alignnone" width="620"] İdris Güllüce video konferans sistemiyle görüşlerini dile getirdi[/caption]
İDRİS GÜLLÜCE VİDEO KONFERANSLA KATILDI
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce video konferans yöntemi ile bağlanarak konuşma yaptı. Türkiye'nin gayrimenkul sektöründe oldukça iyi bir noktaya geldiğini vurgulayan İdris Güllüce, sektör paydaşlarının artık yurt dışına açılmanın yollarını araması gerektiğini söyledi. Bakan Güllüce Sektör mensuplarına 'yurt dışında neler yapılabiliri araştırın' önerisinde bulunarak , "Gayrimenkul sektörüyle uğraşan arkadaşların proje tecrübeleri, imalat tecrübeleri fazla oldu. Çok sayıda işçi bu alanlarda bir nevi okulu okudular. Türkiye burada çok ciddi bir potansiyele ulaştı. Pastayı da istediğiniz kadar büyütemiyorsunuz. Sonuçta Türkiye'nin alanı, kapasitesi belli, imkanları belli. O zaman pastayı büyütmenin yolu dışarıya açılmaktır" diye konuştu.
ALİ AĞAOĞLU DA ORADAYDI
Zirveye GYODER Başkanı Aziz Torun, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, iş adamları Ethem Sancak ve Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu inşaat sektörü ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Albayrak Beton, İsviçreli CSC sertifikalarını düzenlenen törenle teslim aldı
Metrolardan kamu binalarına, alt yapıdan eğitim kurumlarına ve nitelikli gayrimenkul projelerine kad
20 August 2024
İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ÖNGÖRÜLEMEZLİĞİ TETİKLİYOR
İnşaat maliyetlerindeki artışta özellikle dikkat çekmek istediğimiz konu işçilik maliyetlerindeki ar