- Ulaşım Projeleri
- 'Kanal İstanbul güzergahı neresi?' sorusu netleşiyor
'Kanal İstanbul güzergahı neresi?' sorusu netleşiyor
Merakla beklenen Kanal İstanbul projesinin güzergahı netleşiyor. Ulaştırma Bakanlığı'ndan konuya ilişkin açıklama geldi.
İstanbul Boğazı'ndan yıllık ortalama 53 bin geminin geçtiğini hatırlatan Bakan Arslan, Kanal İstanbul projesinin ulaştırma, lojistik ve turizm sektörleri için önemli bir proje olduğunun altını çizdi. Bakan Arslan, Kanal İstanbul projesinin Etüt, Proje ve Danışmanlık Hizmetleri Teknik Şartnamesi'nin hazırlanması için izlenecek yöntem, görev ve sorumluluklar ile mühendislik çalışmaları planlanmasının bu şartname ile belirleneceğini ifade etti.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, boğazı kullanan tehlikeli madde taşıyan gemilerin büyük bir risk taşıdığını belirten Bakan Arslan, geçmişte İstanbul Boğazı'nda yaşanan tehlikeli kazalardan ötürü boğazın tarihsel dokusunu korumak ve insan hayatını koruma altına almak adına alternatif kanal projesinin hayata geçirilmesinin planlandığını ifade etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan şunları kaydetti: "Kanal İstanbul Projesi ile İstanbul Boğazı'ndaki yaşam ve kültürel varlıkları tehdit eden gemi trafiği minimize edilerek, boğazın her iki girişinde yoğun trafiğe maruz kalan gemilere alternatif geçiş imkanı sağlanacak. Bununla birlikte ülkemize ve bölgesine yeni bir uluslararası su yolu ulaştırma koridoru kazandırılacak. Proje alanı alternatif güzergahları değerlendirilmiş olup, en ideal güzergah tespit edilmeye çalışılmıştır. Kanal koridoru yaklaşık 43 kilometre olup, Kanal kesiti ve kesin güzergahı etüt proje ve danışmanlık hizmetleri sonunda belirlenecek."
ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından proje alanında 162 zemin sondaj çalışmasının yapıldığını ifade eden Bakan Arslan, aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından imar çalışmalarının, TOKİ tarafından çevre düzenlemelerinin, bazı üniversiteler tarafından da raporlar hazırlandığını açıkladı.
Kanal İstanbul projesinin güzergahının netleştirilmesi ve kesitlerin ortaya koyulması adına etüt proje kapsamında 3 Temmuz 2017'de sözleşme imzalandığını aktaran Bakan Arslan, projenin İstanbul'un Avrupa yakasında hayata geçirileceğini ve dünyadaki benzer örneklerine göre bazı konularda özel bir yapısının olduğunun altını çizdi.
Kanal İstanbul projesinin etüt çalışmaları için imzalanan sözleşme gereği bakanlığın söz konusu proje adına yürüteceği çalışmalar hakkında da bilgiler veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan şunları söyledi: "Ekolojik, çevresel ve mühendislik ve ÇED etki analizinin yapılması, Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerindeki su hidrodinamiği ve akış rejimlerinin incelenecek, yapılan saha çalışmalarına ilave geoteknik, jeolojik, hidrojeolojik, jeofizik gibi çalışmalar yapılacak, benzer projelerin mühendislik teknolojilerinden faydalanılarak, fizibilite raporu hazırlanacak, kamulaştırmayla ilgili hususlar belirlenecek, yapım işleri için ihale dosyaları hazırlanacak, Kanal İstanbul Projesi’nin diğer ulaşım modlarıyla entegre bölgeleri belirlenecek."
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Buca metrosunun ihalesi yapıldı
İzmir'de merakla beklenen Buca-Üçyol Metro Hattı'nda somut gelişmeler yaşanıyor.
07 September 2021
Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda test sürüşleri başlıyor
İstanbul'da merakla beklenen yeni metro projesinde çalışmalar sürüyor.