- Emlak Haberleri
- İstanbul
- Kartal
- Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım Zirvesi Gerçekleşti
Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım Zirvesi Gerçekleşti
Kartal’a Yatırım, Geleceğe Yatırm Zirvesi gerçekleşti. Zirvede bölgenin potansiyeline dikkat çekildi. İşte zirveden öne çıkan başlıklar...
"Kartal’a Yatırım, Geleceğe Yatırım Zirvesi" Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün ev sahipliğinde Dragos Antik Kazı alanında gerçekleşti.
Zirveye, Belediye Başkanı Altınok Öz’ün yanı sıra İNDER Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, DKY inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, And Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta gibi birçok sektör temsilcisi katıldı.
O ZAMANLAR SÖYLEDİM AMA ŞİMDİ UTANIYORUM
“Yüksekten Uçanlar” konulu panelde konuşan İNDER Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Kartal’daki gelişime dikkat çekti. Uzun bir aradan sonra 2 yeni proje ile tekrar Kartal’a dönüş yapacaklarını belirten Durbakayım, “Kartal önceden proje yaptığımızda Kartal demeyip de Dragos dediğimiz bir yerdi. Dragos’ta o kadar çok proje vardı ki bu projelerin metrekaresi Dragos’a sığmazdı. Biz de 1987’de demir döküm fabrikasını dönüştürdüğümüzde ilanımıza Dragos demiştik. Onu anımsadım. Şimdi utanıyorum. Kartal’a ilk girdiğimizde neden Kartal’a gidiyorsunuz heba olursunuz dediler bize. Ama bizim Ataşehir deneyimimizden sonra hiç bir zaman gözümüz korkmadı. Başka proler nedeni ile Kartal’dan uzaklaşmıştık ama bugün itibariyle sözleşmeler imzalandı. 2 büyük proje ile birlikte tekrar Kartal’dayız” diye konuştu.
KARTAL’IN CAZİBE MERKEZİ OLMAMASI İÇİN ÇABA HARCAMAK LAZIM
Biz yatırım yapmadan önce Kartal’ın potansiyelini gördük ve inandık diyen İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “ Düşünün ki bu ilçenin toplam 250 bin metrekarelik 160 tane parkı, 150 bin metre kare yeşil alanı, 7 merkezi var. Bu merkezlerden Dragos ve Aydos Ormanları doğal sit alanları. Yeşili bol, tarihi güzellikleri olan ve sahil, E5, TEM gibi pek çok ulaşım aksına yakın olan Kartal’ın cazibe merkezi olmaması için çaba harcamak gerekir. Biz yatırım yapmadan önce Kartal’ın potansiyelini gördük ve inandık. Bugün Kartal büyük bir ilgi görüyor. İstanbul nüfusunun yüzde 14’ü bu civarda yaşıyor. Sağlık konusunda ciddi yatırımlar var. Öte yandan Kartal, Bağdat Caddesi, Ataşehir gibi yoğunluk problemi olan merkezlerde yaşamayı düşünmeyenler için tercih edilen bir konumda” dedi.
KISA VADEDE FAİZLERDE BİR DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ
Konut kredisi faiz oranları hakkında da değerlendirmede bulunan Tanes, ““Gayrimenkul geliştiricilerinin içinde bulunduğu bu sektör faiz oranlarından çok hızlı etkileniyor. Mevcut konjonktüre baktığımızda kısa vadede önemli oranda konut faizlerinde bir düşüş beklemiyoruz” diye konuştu.
KARTAL’DA 10 YILDA 200 MİLYAR DOLARLIK İŞ VAR
Kartal’da gelecek 10 yılda kentsel dönüşüm kapsamında 200 milyar dolarlık iş olduğunu söyleyen DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, Kartal'ın kentsel dönüşümde örnek alanlardan biri haline geldiğini söyledi.
Sadece merkezi iş alanı olarak belirlenen maden ocağı bölgesinde dönüşüme ayrılmış 4 milyon metrekare alan olduğunun altını çizen Ali Dumankaya, "Buradaki atıl fabrikalar önümüzdeki yıl itibariyle dönüşüme başlayacak. Yatırım bazlı baktığımızda Kartal bölgesinde 10 yılda 200 milyar dolarlık iş var" dedi.
Kartal'da birleşmeye teşvik eden ve dönüşüme kolaylık sağlayan bir altyapı olduğunu belirten Ali Dumankaya, "Bölgede 400’e yakın site var büyük çoğunluğu eski ve dönüşmesi gerekiyor. Geçmişte yapılan binaların çoğu riskli basit bir temelle yapılmış binalar. Kartalın zemini çok sağlam ancak birkaç kat aşağı inince bunu görebiliyorsunuz. Bu eski konut stokunu doğru bir şekilde hızlı bir şekilde dönüştürmemiz gerekiyor" diye konuştu.
DEVLET ARAZİ SATMAMALI
Geçmişte yapılan yanlış planlamaya dikkat çeken Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Devlet arazi satmamalı ve tiraretin peşinde de olmamalı. Siz devlet olarak karar veriyorsunuz. 1949’da Kartal’ı sanayi kenti yapıyorsunuz ama o sanayi kentinde yaşayacak emeğe konut planlaması yapmıyorsun. Bilerek ve isteyerek o arazilerin parsellenmesine yol veriyorsun. Her 30 yılda bir dönüşüm olmaz. Ama her 30 yılda bir birilerinin zenginleştiği düzenin artık sonuna gelmek lazım. Yani Kartal; (Başka yeri bilmem ben, herkes kendi kapısının önünü temizlesin) doğru bir planlama ile en az 100 yıllık hedefini burada koyması lazım” diye konuştu.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Boss4 İnşaat'tan İlk Evini Alacaklara Özel Kampanya
Boss4 İnşaat, Alya Konutları Merkezefendi ve Alya Konutları 4 Mevsim projelerinde yeni bir kampanya
12 December 2024
Faruk Akbal: Sektörün geleceğini erişilebilir konut fonları şekillendirecek
Türkiye’nin süregelen şehirleşme süreci ve nüfusla birlikte artan konut talebiyle her geçen gün büyü