Kentsel Dönüşümde 7 Önemli Düzenleme

Kentsel dönüşüm kanunun uygulama yönetmeliğinde 7 önemli düzenleme yapıldı. Dönüşüme hız kazandıracak o düzenlemeler...

14 November 2016
Kentsel Dönüşümde 7 Önemli Düzenleme Kentsel dönüşüm kanunun uygulama yönetmeliğinde 7 önemli düzenleme yapıldı. Dönüşüme hız kazandıracak o düzenlemeler...

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ya da diğer adıyla Kentsel Dönüşüm Kanunu yürürlüğe girdiğinden beri birçok kez değişti. Kanundaki son değişiklik 27 Ekim 2016 tarihinde yapıldı.

Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan yeni düzenlemeler ile kentsel dönüşümün ivme kazanması bekleniyor. İşte yapılan 7 yeni düzenleme..

Malik Ölmüşse Yetki Bakanlıkta Olacak
Riski yapıların tapularında kayıtlı malik ölmüş ise mirasçılık belgesi çıkarmaya, kayyım atamaya ya da yine tapuda son kayıtlı malik adına işlem yapmaya Bakanlık yetkili olacak.

Hak sahibi ölmüş gayrimenkullerde mahkemenin kayyım ataması ve yasal mirasçıların tespiti zaman kaybına neden oluyordu. Bu düzenleme ile mahkeme sorunu ve zaman kaybı ortadan kalkacak.

Maliklerin Anlaşması Beklenmeyecek
Mevcut tahliye süreleri sonunda maliklerin anlaşmaları beklenmeden 2 aylık denetimler yapılacak ve yıktırılmayan binalar Afet Riski sebebiyle kolluk kuvveti desteği ile mülki amirlikçe yıktırılacak. Daha önce 2/3 ile anlaşma sağlanması bekleniyordu ve bu süreç yıllara varan uzamalara sebep oluyordu. Artık 2/3 ile karar alınabilecek.

Elektrik, Su, Doğalgaz Kesilecek
İnşaat sözleşmesi yapılmasına ve tahliye tarihi belirlenmesine rağmen hak sahibi ya da kiracı evi tahliye etmez ise tahliye süresi sonunda elektrik, su, doğalgaz hizmetlerinin kesilmesi zorunlu hale geldi.

Kira Yardımında Geçici Uygulama
Riskli alan ilan edilen Diyarbakır Sur ile Şırnak Silopi’de riskli yapıyı kullanan malik, kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olmayan kişilere dahi kira yardımı verilecek.

Riskli Alana Yeni Tanım
Kentsel dönüşüm kanunu uygulama yönetmeliğinde riskli alan tanımı değiştirildi. Artık bir alanın riskli olarak tespit edilebilmesi için alanın büyüklüğünün asgari 15 bin metrekare olması gerekir kuralına istisna getirildi. Bakanlık tarafından uygulama bütünlüğü bakımından gerekli görülmesi halinde, parsel veya parsellerin büyüklüğüne bakılmaksızın ve 15 bin metrekare şartı aranmaksızın riskli alan tespiti yapılabilecek.

Ayrıca planlama ve alt yapı hizmetleri yetersiz, imar mevzuatına aykırı, alt yapı ve üst yapıda hasar meydana gelmiş bölgelerde bu kriterlerden biri veya birkaçının yüzde 65’ı oranında bir bozulma meydana gelmiş ise artık bu bölgeler ‘Riskli Alan’ olarak ilan edilebilecek.

Riskli Yapı Tespiti Yapacak Olan Personele Kolaylık
Düzenlemeyle birlikte riskli yapı tespiti yapacak olan kuruluşlarda çalışacak personele Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenecek kurum ve kuruluşlarca da sertifika düzenleme hakkı getirildi.

Bina Yıkılmadan Arsa Payı Satılabilecek
Çoğunluk kararına uymayanların arsa payının açık artırmayla satılması için binanın yıkım şartı kaldırıldı. Artık karar katılmayanlara 15 günlük uyarı ihtarnamesinin gönderilmiş olması yeterli olacak.



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum