Kentsel dönüşümde yeni deprem haritası esas alınacak

Yeni kentsel dönüşüm yol haritası kapsamında çalışmalar hızlanıyor.

15 September 2019
Kentsel dönüşümde yeni deprem haritası esas alınacak Kentsel dönüşüm çalışmaları tüm Türkiye'de sürdürülürken doğal afetlere karşı güvenli yaşam alanları sunulmak amaçlanıyor. Bir deprem ülkesi olan Türkiye'de kentsel dönüşüm bu açıdan büyük önem taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde yürütülen çalışmalarda yeni deprem haritasına göre hareket edileceği belirtildi.

AA'nın aktardığı haberde Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, yeni deprem haritası üzerine görüşlerini bildirdi. Yeni deprem haritasının 1 Ocak'ta yürürlüğe girdiğini hatırlatan Özmen, İstanbul ve Ankara gibi birçok ilin deprem tehlikesinde önemli değişiklikler olduğunu belirtti. Özmen, Türkiye'de riskli yapıların belirlenmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yeni harita kapsamına göre yapılacağını aktardı.

İSTANBUL'DA DENİZE YAKIN BÖLGELERDE RİSK ARTTI

Yeni deprem haritasında İstanbul'da Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerde deprem riskinin artığına dikkat çeken Özmen, "Eski haritaya göre İstanbul'un Adalar, Avcılar, Bakırköy, Eminönü, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla, Üsküdar ve Zeytinburnu ilçeleri birinci derece deprem bölgesi altında olduğu için yer ivmesi değeri 0,40 g olarak alınmakta ve bu değerin ilçe sınırları içinde her yerde aynı olduğu kabul edilmekteydi. Ama artık her mahallenin veya binanın deprem tehlike parametresi faya uzaklığına ve zemin sınıfına bağlı olarak değişebiliyor. Bu ilçelerin Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerinde beklenen maksimum yer ivmesi değerlerinde önemli artışların olduğu görülüyor" diye konuştu.

Risk artışının yüzde 50 ile en fazla Adalar'da olduğunu belirten Özmen, "Avcılar, Bakırköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Tuzla ve Zeytinburnu'nun Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerinde yaklaşık yüzde 5-25 oranında artışlara neden olduğu görülüyor. Sultanbeyli ve Üsküdar'da ise yüzde 5-10 oranında azalışa neden olmuştur" ifadelerini kullandı.

Eski haritada ikinci derece deprem bölgesinde gösterilen Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Silivri, Şile, Şişli ve Ümraniye'nin Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerinde yer ivmesi değerlerinde önemli artışların olduğunu aktaran Özmen, "Bu artış yüzde 70 ile en fazla Büyükçekmece'de meydana gelmiştir. Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Fatih, Güngören'in Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerinde yaklaşık yüzde 35-45 oranında, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Silivri, Şişli ve Ümraniye'de yüzde 15-30 oranında, Beykoz ve Şile'de ise yüzde 5 oranında artışlara neden olduğu görülmüştür" şeklinde konuştu.



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum