- Gayrimenkul Rehberi
- Kira Kontratı Yenileme Süresi
Kira Kontratı Yenileme Süresi
Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira kontratı, yenileme süresi nedir? Kira kontratı yenileme süresi otomatik olarak devreye girer mi? İşte yanıtı...
Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira kontratı, yenileme süresi nedir? Kira kontratı yenileme süresi otomatik olarak devreye girer mi? İşte yanıtı...
Gayrimenkul kiralama işlemlerinde karşımıza çıkan kira kontratı, kiraya veren mülk sahibinin taşınmazın haklarını başka bir kişi veya kuruma belirlenen kira bedeli üzerinden devretmesini hukuksal boyutta garanti altına alan belge olarak tanımlanıyor. Kira kontratı, anlaşma metninde belirtilmesi koşuluyla belli bir süre için geçerli oluyor. Süresi maddeler arasında belirtilmeyen kira kontratı, süresiz kira kontratı olarak nitelendiriliyor.
Taraflarca kararlaştırılan kira kontratı süresinin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira kontratı belirli sürelidir. Bu husus dışında kalan kira kontratı belirli olmayan bir süre için yapılmış, yani süresiz kira kontratı sayılıyor.
Gayrimenkul kiralama işlemlerinde taraflar arasında genellikle 1 yıl süreli kira kontratı imzalanır. Bu süre kira kontratı maddeleri arasında diğer bir süre ile değiştirilebilir. Söz konusu kira kontratı yenileme süresi imzalar atılıp, kira kontratı resmiyet kazanması ile birlikte silinemez ya da değiştirilemez. Borçlar Kanununda yer alan kira kontratı yenileme süresi ile ilgili bilgiler Madde 300'de yer alıyor.
Borçlar Kanunu MADDE 300'de kira kontratı süresi ve kira kontratı yenileme süresi hususunda şu ifadelere yer veriliyor :
"- Kira kontratı, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.
- Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira kontratı belirli sürelidir; diğer kira kontratı belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır"
Borçlar Kanunu gereğince, kira kontratı yenileme süresi için feshedilmeyen kira kontratı adına tekrar kira kontratı hazırlayıp imzalamak gerekmiyor. Kira kontratı yenileme süresi belli olmayan ya da kira kontratı yenileme süresi dolayısıyla feshedilmeyen kira kontratı kendiliğinden süresiz olarak yenilenmiş kabul ediliyor. Yani, taraflar arasında kira kontratı iptali söz konusu değilse kira kontratı yenileme süresi otomatik olarak 1 yıl (kira kontratında belirtilen herhangi bir süre de olabilir) daha uzuyor.
Kira kontratının yenilenmeme durumu söz konusu ise, kira kontratı yenileme süresi dolmasından 1 ay önce kira kontratı yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor. Aksi durumda; kira kontratı kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor.
Bu durumda kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş olur ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan ev için kiraları ödemek zorunda kalır.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
1 yorum
hafize
05 Nov 2015, 17:06
Biz bi senelik bir sözleşme yaptık ve bu sözleşme bitti ev sahibiyle konustuk kırmızı yükselti ve biz bi konuşalım hbr verem uzatabiliriz dedik ve sonrasında çıkmaya karar verdik ev sahibi bize çıkarsanız sizi mahkemeye verir ve eve kiracı bulana kadar kiramı ödersiniz dedi gicikligima da kiracı almam mecbur ödersiniz GB söz kullandı böyle birşey yapmaya yetkisi var mi acaba biz kira odemek zorunda kalirmiyiz
GÜNDEM HABERLERİ
Vergilerdeki Değişiklikler Gayrimenkul Sektörüne Ve Ekonomiye Şeffaflık Getirecek
Bugünlerde birden fazla taşınmazı olanlardan alınan verginin piyasa değerinden alınması gündemde. Ko
28 May 2024
2024 mayıs ayı kira zammı belli oldu
Mayıs ayı kira artış oranı, nisan ayı enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte belli oldu.