- Gayrimenkul Rehberi
- Kira Sözleşmesi (Kontratı) İndir 2017
Kira Sözleşmesi (Kontratı) İndir 2017
2017 Kira Sözleşmesi örneğini indirmek ve kira kontratının nasıl hazırlandığını öğrenmek için sayfamızı ziyaret edin.
KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Bir evin ya da işyerinin sahibi ile kiralayanı arasında doğan ilişkinin yasal zemin üzerinde de tescilini ifade eden belgeye kira sözleşmesi denir. Kira sözleşmesinin Türk Borçlar Kanunu'nun 209. maddesinde yer alan tanımı şu şekildedir: ''Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.''
Terim olarak tanımı bu şekilde ifade edilen kira sözleşmesi, genel olarak mal sahibi ile kiracı arasında doğabilecek sorunları ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemelerdir. Önceden kiracı ile ev sahibi arasında doğan sıkıntılar mahkemeye taşınıyordu. Bu türden sorunların doğmaması adına ev sahibi ile kiracı arasında başlayan ilişkinin en başında, hukuksal sorumluğu olan kira sözleşmesi imzalanarak ilerisi adına sağlıklı bir temel atılmış oluyor.
Kira sözleşmesinin resmiyet kazanması için sözleşme metninin üzerinde yer alan tarihin doldurularak hem ev sahibinin hem de kiracının imzaları bulunması gerekiyor. Ayrıca büyük yükümlükleri olan sözleşmede ileride sıkıntılar doğmaması adına noter huzurunda kira sözleşmesi de yapılabiliyor.
2017 KİRA SÖZLEŞMESİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
KİRA SÖZLEŞMESİ YENİLENDİĞİNDE UYGULANAN KİRA ARTIŞ ORANI NEDİR?
Kira sözleşmesi içerisinde yer alan kira artış oranının da dayandığı yasal düzenlemeler vardır. Borçlar Kanunu'nda yer alan 344. maddeye göre kira sözleşmesi yenilendiğinde uygulanan kira artış oranı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) 12 aylık ortalamasından ortaya çıkan kira artış oranına göre belirleniyor. Yasal olarak düzenlenen bu uygulamanın sonrasında ev sahibi, kira artış miktarını kendi belirlediği rakamlarla gerçekleştiremez.
Borçlar Kanunu'nda kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda uygulanacak kira artış oranıyla ilgili belirlenen madde şu şekilde yer alıyor: ''Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.''
Kanun ile belirlendiği üzere kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kira miktarında uygulanacak artış belirli yasal düzeneklere dayanır. Buna göre ev sahibinin kendisi tarafından belirlediği rakamlarla kira artışı gerçekleşmediği gibi kiracının uygun gördüğü rakam ÜFE tarafından belirlenen kira artış oranının altında ise, ev sahibi kira artış oranını ÜFE sonucu ortaya çıkan kira artış oranına göre belirleyebilir.
KİRA SÖZLEŞMESİ İÇİN HANGİ EVRAKLAR GEREKLİDİR?
Kira sözleşmesi yukarıda yer alan linkten temin edileceği gibi ekstra başka evraklara gerek duyulmamaktadır. Kira sözleşmesinin hazırlandığı esnada kiracı tarafı sizseniz karşı tarafın gerçek ev sahibi olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bazı durumlarda ev sahibi kira sözleşmesinin hazırlandığı gün orada olamayabiliyor. Bu durumlarda ise yerine imza atan kişinin vekaletnamesi olup olmadığı kontrol edilmelidir.
KİRA SÖZLEŞMESİ NE KADAR SÜREDE YENİLENİR?
Mal sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kira sözleşmesinin geçerlilik süresi genellikle 1 yıl olmaktadır. Hayata geçirilen kira sözleşmesinin sonuna gelindiğinde ise, bir yılın tamamlanmasına 15 gün kala kiracı sözleşmenin yenilenmemesi gibi bir bildirimde bulunmazsa kira sözleşmesi aynı koşullarla 1 yıl daha uzamış oluyor. Bazı durumlarda kiracı kira sözleşmesinin 1 yıl dolmadan fesih etmek isteyebilir. Bu durum tamamıyla mal sahibinin hoşgörüsüne kalmış bir durumdur.
Kira artışı ile ilgili daha detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
KİRA SÖZLEŞMESİ HAZIRLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Kiracı ile mal sahibi arasında hukuksal bir dayanak olan kira sözleşmesinin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. İşte o hususlar:
1. Kira sözleşmesine imza atan kişinin mal sahibi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bazı durumlarda mal sahibi emlakçı gibi kişilere yetkiler verebilir. Yetki alan kişinin de gerçek isimle ıslak imza atıp atmadığı kontrol edilmelidir.
2. Kira sözleşmesinde yer alan adresin, kiralanacak olan adresle uyuşup uyuşmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
3. Sözleşmeye imza atan her iki tarafın da adı ve soyadıyla TC kimlik numarası mutlaka kira sözleşmesinde yer almalıdır.
4. Kira sözleşmesine kefil olanlar var ise kefillerin de aynı anda sözleşmeye imza atması, ileride doğabilecek sıkıntıların önüne geçebilir.
5. Kira sözleşmesinde yer alan kira artış bedelinin hangi dönemlerde yapılacağı açıkça belirtilmelidir.
6. Kira bedelinin mal sahibine ne şekilde iletileceği, banka yollu iletimlerde hangi bankaya ve hangi hesaba iletileceği açıkça belirtilmelidir.
7. Kira sözleşmesinde bulunan tarih kısmının doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
8. Kiralanan taşınmaza depozito verilecekse, depozito miktarı ve hangi amaçla depozitonun verildiği belirtilmelidir.
9. Kiralanan taşınmazın ilk girişte hangi koşullarda teslim alındığı mutlaka belirtilmelidir. Kiralanan evde demirbaşlar bulunuyor ise bunlar mutlaka belirtilmelidir.
10. Kiralanan taşınmazın daha önceden borcu var ise (elektrik, su faturası vb.) bu borç kira sözleşmesinde belirtilmelidir.
11. Kira sözleşmesinin her sayfasına hem kiracı hem de ev sahibi imza atmalıdır.
12. Kira sözleşmesinin bir kopyası kiracıda, diğer kopyası da mal sahibinde kalmalıdır. Bazı durumlarda emlakçılar da bir kopya alabiliyorlar.
EV SAHİBİNİN DEĞİŞMESİ DURUMUNDA KİRA SÖZLEŞMESİ DEVAM EDER Mİ?
Bazı durumlarda kira sözleşmesinin devam ettiği sırada taşınmazın mal sahibi değişebilir. Bu durum için de yasal düzenleme mevcuttur. Borçlar Kanunu'nun 351. maddesi gereği, kiralanan yapının sonradan sahibi olan kişi, eğer bu yapıyı kullanmak isterse sözleşmeyi sona erdirme hakkına sahiptir. Yeni mülk sahibi, kiracısı bulunan yeri satın aldıktan 1 ay sonra durumu kiracıya yazılı olarak bildirmesi gerekir. Bu konuda detaylı bilgi almak için Borçlar Kanunu'na bakabilirsiniz.
KİRA SÖZLEŞMESİ HANGİ MADDELERDEN OLUŞUR?
"6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun" ile düzenlenen kira sözleşmelerinde genellikle iki koşul belirlenir. Bunlar, genel koşullar ve özel koşullar olarak iki şekildedir. Özel koşullar tamamıyla kiracı ile mal sahibi arasında belirlenecek öznel maddeleri içermektedir. Yani tamamıyla kiracı ile mal sahibinin belirleyeceği durumları kapsamaktadır.
KİRA SÖZLEŞMESİNDE YER ALAN GENEL KOŞULLAR NEDİR?
Kira sözleşmesinde yer alan genel koşullar, kiracı ile mal sahibi arasında oluşan bağın hukuksal koşullarını içermektedir. Yani bütünüyle yasal sorumlulukları içerir. Bu koşullar genellikle şu şekilde işlenir:
1. Kiralanan taşınmazın tüm faturalarının ödenmesi kiracıya aittir. Ayrıca apartman aidatı, yakıt ve kapıcı ücreti gibi sorumluluklar kiracıya aittir.
2. Kiracı tarafından kiralanan taşınmaz, bir başkasına kiralanamaz.
3. Kiralanan yapı kullanım amacının dışında kullanılmaz.
4. Kiracı tarafı, kiraladığı yapıyı özenle kullanmalıdır. Doğabilecek onarım gibi ihtiyaçlar mal sahibi tarafından karşılanabilir. Mal sahibi, onarım gerektiren durumda kiracının uyarısından sonra 10 gün içerisinde gerekli işlemleri yaptırmakla yükümlüdür.
5. Kira sözleşmesinin imzalanmasından sonra aile beyannamesi, kiracı tarafından kiralanan mülkün bağlı olduğu muhtarlığa 3 gün içerisinde teslimi yapılmalıdır.
KİRA SÖZLEŞMESİNE KEFİL BULMAK ZORUNLU MUDUR?
Kira sözleşmesinde kefile yer vermek tamamıyla mal sahibinin isteğine bağlı bir gelişmedir. Herhangi bir yasal zorunluluğu olmamakla birlikte günümüz şartlarında çoğu mal sahibi tarafından kefil istenilmektedir.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
GÜNDEM HABERLERİ
Haziran ayı işyeri kira artış oranı belli oldu
Mayıs ayı enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre Haziran ayında işyerleri kiralarında
03 June 2024
Vergilerdeki Değişiklikler Gayrimenkul Sektörüne Ve Ekonomiye Şeffaflık Getirecek
Bugünlerde birden fazla taşınmazı olanlardan alınan verginin piyasa değerinden alınması gündemde. Ko