- Gayrimenkul Rehberi
- Konut kredisi başvuru şartları nelerdir?
Konut kredisi başvuru şartları nelerdir?
Günümüzde ev sahibi olmak isteyenlerin çoğunlukla satın alma işleminde konut kredisi kullandığı görülüyor. Peki konut kredisi başvuru şartları nelerdir? Konut kredisi için istenen belgeler nelerdir? Detaylar haberimizde…
Konut kredisine başvuruda bulunmadan öncesi bilinmesi gereken önemli bir husus, her konut için konut kredisi uygun görülmemektedir. Son yıllarda artan markalı konut projeleri ile konut kredisine uygun konut sayısı artsa da yine de bazı konutlar için konut kredisi bankalarca uygun görülmemektedir.
Satın alınmak istenen konut konusunda karara varıldıktan sonra bankalar tarafından aranan bazı şartların uygunluğunun sırası gelir. Peki konut kredisi başvuru şartları nelerdir? Konut kredisi için aranan kriterler nelerdir? Konut kredisi için istenen belgeler nelerdir? Sizler için haberimizde bu konuları açıklığa kavuşturduk.
KONUT KREDİSİ BAŞVURUSUNDA BANKALAR NELERE BAKAR?
Konut kredisi başvuru şartları listesinin en üstünde bankaların konut kredisi başvurusunda bulunan kişide arayacakları hususlar öne çıkmaktadır. Konut kredisi için başvurulan evin krediye uygunluğunun yanı sıra bankalar şu hususlara dikkat ederler:
1- Kredi Başvurusunda Bulunan Kişinin Kredi Notu
Konut kredisi başvurusunda bulunan kişinin kredi notu bankaların en önem verdiği hususların başında gelmektedir. Kredi özgeçmişi de denilen noktada kişinin önceden batık borcunun bulunup bulunmaması, borç ve taksitlerin düzenli ödenip ödenmediği, kişi tarafından düzenlenen karşılıksız çekin olup olmadığı hususları titizce incelenir. Ayrıca konut kredisi başvurusu sırasında kişinin yüklü borcunun olup olmadığı da incelenir.
2- Kredi Başvurusunda Bulunan Kişinin Toplam Geliri
Bankaların konut kredisi başvurusunda değerlendirdiği bir başka nokta ise kredi başvurusunda bulunan kişinin toplam geliri gelmektedir. Düzenli maaş gelirinin yanı sıra kira vb. gelirlerin miktar olarak fazlalığı bankalar tarafından olumlu karşılanır.
3- Konut Kredisi İçin Başvurulan Konutun Özellikleri
Bankalardan alınan konut kredilerinde teminat olarak o konutun gösterilmesinden dolayı bankalar konutun sahip olduğu özellikleri incelerler. Bu durum için Eksper Raporu hazırlanır. Eksper Raporu'nda, o konutun inşaat kalitesi, binada bulunan teknik özellikler, tapu kaydı, hisse payı ve gayrimenkul piyasasındaki yaklaşık değeri belirlenir. Yeminli bir uzman tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda konut kredisi verilir. Ayrıca son zamanlarda tamire ihtiyaç duyulan yapılara da bankaların konut kredisi verdiği görülmektedir.
KONUT KREDİSİ BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER NELERDİR?
Konut kredisi başvurusunda istenen belgeler bankadan bankaya farklılık gösterirken genel olarak aşağıda sıralanan ortak belgeler istenmektedir. İşte o belgeler:
1- Bankadan temin edilecek başvuru formu
2- Nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet fotokopisi
3- Gelir belgesi
4- Krediye başvuracak kişinin adına ait su, elektrik veya doğalgaz faturasının fotokopisi. (En az iki ay öncesine ait olmalıdır)
5- Serbest meslek grubuna ait kişiler için bağlı olunan meslek grubundan alınacak üyelik belgesi veya fotokopisi
6- Ortak olunan şirket varsa şirkete ait ana sözleşmenin yayımlandığı ticaret sicil gazetesi fotokopisi
7- Başvuruda bulunulan banka şubesinin isteyeceği diğer belgeler.
KONUT KREDİSİ BAŞVURUSUNDA PEŞİNAT İSTENİYOR MU?
Bankalar, konut kredisi başvurusunda istenilen kredi miktarının yüzde 5 ile 25 arasında oran miktarınca peşin para istiyorlar. İstenilen peşinat miktarı bankadan bankaya farklılık göstermektedir.
KONUT KREDİSİ BAŞVURUSUNDA KEFİL ŞARTI BULUNUYOR MU?
Konut kredisi başvurusu şartları sağlandıktan sonra akıllara "Kefil isteniyor mu?" sorusu geliyor. Bankalar, konut kredisi verirken konutu ipotek ettiği için çoğu zaman kefil şartı aramıyorlar. Tüketici Koruma Kanunu gereği konut ipoteğinden sonra kefil şartı aranmamaktadır.
KONUT KREDİSİ BAŞVURUSUNDA YAŞ SINIRI VAR MI?
Konut kredisi başvurularında aranan şartlar arasında son olarak yaş sınırı karşımıza çıkmaktadır. Konut kredisi kullanmak için istenilen maksimum yaş 65 yaştır. Ancak başvuruda bulunan kişinin yaşı ve kredi vadisinin toplamı noktasında bu sınır 70 yaşa çıkmaktadır. Örnekle açıklamak gerekirse 65 yaşında konut kredisi başvurusunda bulunacak kişinin maksimum kredi vade yılı 5 yıl olmalıdır. Bu kriter noktaları dışında kalan yaş grubundaki kişilere konut kredisi verilmemektedir.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Haziran ayı işyeri kira artış oranı belli oldu
Mayıs ayı enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre Haziran ayında işyerleri kiralarında
03 June 2024
Vergilerdeki Değişiklikler Gayrimenkul Sektörüne Ve Ekonomiye Şeffaflık Getirecek
Bugünlerde birden fazla taşınmazı olanlardan alınan verginin piyasa değerinden alınması gündemde. Ko