Müteahhitler yeni modelle konut üretecek

"Geleceğin Şehirleri" panelinde inşaat sektörünün geleceği konuşuldu.

29 November 2019
Müteahhitler yeni modelle konut üretecek Türkiye 2023 Zirvesi kapsamında düzenlenen "Geleceğin Şehirleri" konulu panelde, sektör temsilcileri inşaat sektörünün geleceğini konuştu.

AA'nın aktardığı habere göre, panelde konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, enerji kaynaklarının ve üretiminin çeşitlenmesi sürecinden bahsederken önümüzdeki yıllarda fosil yakıtların olmadığı bir sürece girileceğini ifade etti.

"MÜTEAHHİTLER OLARAK BAZI YANLIŞLAR YAPTIK"

Panelde bir konuşma yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, geleceğin şehirlerini inşa etme adına 2019 yılını bir reform yılı olarak nitelendirdi. İNDER'in daha önce yaşanası pilot şehir önerisinde bulunduğunu ifade eden Durbakayım, eski şehirleri tekrar canlandırmak ve yeni şehirler kurmak suretiyle küçük şehirlerde insan enerjisinin daha iyi kullanılabileceği düşüncesini paylaştı.

Müteahhitler olarak bugüne kadar bazı yanlışlara imza attıklarından bahseden Durbakayım, özellikle büyük şehirlerde bazı müteahhitlerin sermayesiz, bilgisiz, mimarsız ve mühendissiz konut ürettiğini belirterek, "Geçtiğimiz dönemde arsa sahiplerinin garantörü olduk. Onun alacağı daireyi ve bedeli her şartta garantiledik. Şartlar bozuldu biz o şartları yerine getirdik. Daire alanların bireysel konut kredilerinin kefili olduk. Halbuki daireyi onlar alıyor. Diğer tarafta proje finansmanı için kullanılan kredilerin de teminatını verdik, bedellerini ödedik" şeklinde konuştu.

Müteahhitlerin önümüzdeki yıl yeni modelle konut üreteceğinden bahseden Durbakayım, " Bir kere yaptığımız işte kar-zarar ortaklığı şeklinde arsa sahibiyle birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Neticede bu iş. Bu ortaklık kurulduktan sonra finans sektörüne çıkıp projeyi tanıtıp arsa sahibi, müteahhit ve finans kuruluşu ortaklığı oluşturmalı ve proje süreci bu şekilde yönetilmeli. Önümüzdeki dönemde yapı müteahhitleri olarak bu modele geçeceğiz. Bunu kentsel dönüşümde de yapmak mümkün" ifadelerini kullandı.

"6.5-7 MİLYON KONUT İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM SÖZ KONUSU"

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici ise kentsel dönüşüm süreçlerinden bahsetti. Türkiye genelinde 6.5-7 milyon konut için kentsel dönüşümün söz konusu olduğunu belirten Çekici, "1999 depreminden önce inşa edilmiş 3 milyonu İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelinde 13,5 milyon konut bulunuyor. 6-7 milyonla sınırlı değil aslında. Bu da 400-500 milyar dolar finans gerektiriyor" şeklinde konuştu.

Dernek olarak kentsel dönüşüm modelleri üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirten Çekici, dönüşüm finansmanın gelişmekte olan herhangi bir ülkenin GSYİH'sine bedel olduğunu ifade ederek kentsel dönüşümde değer oluşturma amacının izlenmesi ve uzlaşma adabının taşınması gerekliliğinin altını çizdi.



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum