- İnşaat Sektörü Haberleri
- Müteahhitlerin muafiyet uygulama süresi uzatıldı
Müteahhitlerin muafiyet uygulama süresi uzatıldı
Müteahhitlere ait yönetmelikte önemli değişiklikler yapıldı.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ile A, B, C ve D gruplarındaki müteahhitler için yüzde 20 olan asgari ciro şartı yüzde 15'e, E grubu için yüzde 20 olan asgari ciro şartı yüzde 10'a düşürülürken F ve daha alt gruplar için yüzde 10 olan asgari ciro şartı da kaldırıldı.
YIL SONUNA KADAR UZATILDI
Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılmasına dair oluşturulan yeni yönetmelikte, noter onaylı yapım sözleşmesi düzenlenen işler için 3 Haziran 2021'e kadar sınıflandırmadan muafiyet uygulanması imkanı 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatıldı.
Aynı zamanda özel sektöre 'alt yüklenici' olarak yapılmış işler 31 Aralık 2021'e kadar başka bir şart aranmadan yüzde 50 oranında iş deneyimi olarak değerlendirilme imkanı sunuldu.
Yönetmelikte yapılan değişiklik sonrası 'kısa vadeli borçların öz kaynaklara oranının en az yüzde 10 olması' kuralının 31 Aralık 2022'ye kadar aranmaması olanağı sağlandı.
Ortak girişimlerde sağlanması gereken iş deneyiminin en az yüzde 60'ının büyük ortak tarafından sağlandığı durumlarda ise küçük ortaklar için aranan asgari yüzde 25 oranında iş deneyimi şartı da yüzde 10'a düşürüldü.
YENİ SINIFLANDIRMA YAPILDI
Yeni yönetmelikte yıkım müteahhitliği mesleki ve teknik yeterlikler esas alınarak Y1, Y2 ve Y3 şeklinde tanımlandı. Buna göre, Y1 grubu (patlatma dahil tüm binaların yıkımı), Y2 grubu (51,50 metreden yüksek olmayan binaların yıkımı) ve Y3 grubu (13,50 metreden yüksek olmayan binaların yıkımı) olarak üç ayrı sınıfta yetkilendirildi.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Albayrak Beton, İsviçreli CSC sertifikalarını düzenlenen törenle teslim aldı
Metrolardan kamu binalarına, alt yapıdan eğitim kurumlarına ve nitelikli gayrimenkul projelerine kad
20 August 2024
İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ÖNGÖRÜLEMEZLİĞİ TETİKLİYOR
İnşaat maliyetlerindeki artışta özellikle dikkat çekmek istediğimiz konu işçilik maliyetlerindeki ar