• Emlak Haberleri
  • Namık Çelik: "İnşaat Sektöründeki Durgunluğun Günah Keçisi Çelik Sektörü Olmamalı"

Namık Çelik: "İnşaat Sektöründeki Durgunluğun Günah Keçisi Çelik Sektörü Olmamalı"

Çelik sektöründeki "Piyasada inşaat demiri yok, fiyatlar pahalı" tartışmaları devam ediyor...

30 May 2017
Namık Çelik: "İnşaat Sektöründeki Durgunluğun Günah Keçisi Çelik Sektörü Olmamalı" Çelik sektöründeki "Piyasada inşaat demiri yok, fiyatlar pahalı" tartışmaları devam ediyor...

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci çelik sektöründeki iddialar hakkında açıklama yaptı.Namık Ekinci "piyasada demir yok" iddialarını kabul etmediğini söyledi.Namık Ekinci, müteahhitlerin referandum öncesi taleplerini erteleyip referandum sonrası inşaat çeliğine hücum etmesinin sıkıntıyı beraberinde getirdiğini ifade etti.

"KARABORSA İDDİALARINI KABUL ETMİYORUZ.TALEP YIĞILMASI OLDU"
Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, "İnşaatçılar projelerinin zamanını ve gereken ürün miktarını bilmelerine rağmen taleplerini ertelediler. Müteahhitlerin referandum öncesi ve sonrası taleplerini birleştirip aynı anda hepsini birden istemesi ve ayrıca referandum öncesi mecburen ihracata satış yapılmasının da birleşmesi ile birlikte üreticiler geçici talep yığılmasıyla karşı karşıya kaldılar. Ancak bu sorunu giderebilmek için çelik üreticisi firmalarımız ihracatlarını durdurarak üretimlerini iç piyasa yönlendirdiler. Karaborsa iddialarını kesinlikle kabul etmiyoruz.
İnşaat çeliğinde şu an stokta ürün yok buna rağmen gelen talebi karşılayabiliyoruz. Asıl üzerinde düşünülmesi gereken konu üretilen konut ve binaların satışındaki zorlukların ne kadar zamandan beri devam ettiğidir. Çelik sektörü kısır hesaplar için günah keçisi yapılmamalıdır" şeklinde konuştu.

"GÜNAH KEÇİSİ ÇELİK SEKTÖRÜ OLMAMALI"
Üretilen konut ve binaların satışındaki zorluklar ne zamandan beri devam ettiğinin hatırlanması gerektiğini söyleyen Namık Ekinci," Üretilen konut ve binaların satışındaki zorluklar ne zamandan beri devam ediyor onu da hatırlamalı. Sektörümüzü kısır hesaplar için günah keçisi yapmanın anlamı yok. Şeffaf ve diyaloga açık bir sektörüz. Tüm platformlarda konuyu tartışmaya ve karşılıklı değerlendirmeye açık olmamıza rağmen görüşme taleplerimize halen yanıt alabilmiş değiliz. Konuyu tartışmak her iki taraf için faydalı olacağı gibi kamuoyunun da gerçek anlamda bilgilenmesi mümkün olabilecektir" diye konuştu.

"STOK OLMAMASINA RAĞMEN TALEPLERİ KARŞILIYORUZ"
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, yaşanan sıkıntının sebebinin seçim öncesi olan belirsizlikler olduğunu söyledi.Ekinci: "Sektörümüzün şu an inşaat çeliği stoku yok. Buna rağmen inşaat sektörünün taleplerini karşılayabiliyoruz. İnşaat sektörü temsilcilerinin çelik sektörünü suçlamadan önce taleplerini, üreticilerle anlaşarak planlamaları gerekirdi.Plansız bir şekilde hareket edilmesi sektörde sıkıntıya neden oldu. Yaşanan sıkıntı geçici olmasına rağmen bir bardak suda fırtına koparılmasına anlam veremiyoruz" dedi.

"FİYAT ARTIŞININ SEBEBİ DOLAR KURUNDAKİ ARTIŞ"
Fiyat artışları hakkındaki eleştirileri de değerlendiren ÇİB Başkanı Namık Ekinci:"Sektörümüzün uluslararası piyasa koşullarından farklı hareket etmesi mümkün değil. Hammaddesinin yüzde 70’ini ithal eden sektörümüz, uluslararası fiyat oluşumlarından elbette etkileniyor. Hurdanın tonu yüzde 75 oranında artarak 570 TL’lerden 1004 TL’ye geldi. İnşaat çeliği ise aynı süreçte yüzde 55 artarak oluşan zararı sineye çekti. Bu sebeplerden dolayı maliyet artışlarının fiyatlarımıza yansıması çok normaldir. Ayrıca dolar kurundaki artış da mamul ürün fiyatlarındaki artışın önemli sebeplerinden biridir." ifadelerini kullandı.


HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum