- Emlak Haberleri
- Pandemide ses yalıtımlı evler öne çıktı
Pandemide ses yalıtımlı evler öne çıktı
Evde vakit geçirme süresi artınca komşu gürültüsüne karşı tahammül azaldı.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Levent Gökçe, günümüzde binalarda en büyük sorunlardan birinin gürültü olduğunu belirterek, "Ses yalıtımı, içinde yaşadığımız konutlara hitap eden ve toplumu direkt ilgilendiren, çok önemli bir konu. Bugün özellikle pandemi nedeniyle daha fazla vakit geçirdiğimiz evlerimizde gürültüye maruz kalıyor ve bu durumun olumsuz etkilerini gün geçtikçe daha fazla hissediyoruz. İZODER danışma hattını arayarak, komşu gürültüsünü engellemek için çözüm bulmaya çalışan, ses yalıtımı ile ilgili bilgi almak isteyenlerin sayısı son dönemde çok arttı" şeklinde konuştu.
SES YALITIMI ARAMALARI İLK SIRAYA ÇIKTI
İZODER danışma hattının ilk günden itibaren en çok ısı yalıtımı ile ilgili arandığını, ikinci sırada ise ses yalıtımının geldiği bilgisini paylaşan İZODER Başkanı Levent Gökçe, "Pandemi sürecinde ses yalıtımı ile ilgili aramaların daha da artarak ilk sıraya çıkmasını, insanların artık evlerinde gürültüye tahammül edememesi, rahatça çalışmak ve dinlenmek istemesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Toplumsal uyum ve verimliliğimizde derin yaralar açan gürültüden korunmak; sağlıklı, güvenli ve konforlu bir yaşam sürmek için ses yalıtımına sahip yapılara sahip olmamız çok önemli. Gürültü, çocuklarımızı da fizyolojik, bilişsel, ve duygusal açıdan olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandı.
BETONDA SES DAHA HIZLI YAYILIYOR
Binalardaki ses sorununun kaynağında engellenerek çözülebileceğinden bahseden Gökçe, "Ses havada 340 m/sn hızla ilerlerken bu değer, betonda 4000 m/sn seviyesinde gerçekleşiyor. Örneğin 8. kattaki komşunun betona vurması, 3. kattan hissediliyor. Dolayısıyla sesin yayılmasına kaynağında engel olmak gerekiyor. Bunun da çözümü, duvar, tavan ve döşemede doğru malzeme ve detaylarda ses yalıtımı uygulamalarının yapılmasıdır" diye konuştu.
Türkiye'de gürültü kirliliğini önlemek amacıyla yapılan düzenlemelerden de bahseden Gökçe, "Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik, 1 Haziran 2018'de yürürlüğe girdi. Böylece yeni yönetmelikle, ses yalıtımının yeni binalarda uygulanması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeye göre şehir hayatının en büyük sorunlarından biri olan gürültü kirliliğine karşı binalarda kullanılan yalıtım sistemlerinin teknik kuralları belirlendi. Yönetmelik, yapı içinde oluşan TV, müzik, konuşma gibi komşulardan gelen gürültülerin yanı sıra, darbe sesleri, mekanik sistem ve servis ekipmanlarının gürültülerinin kontrol altına alınmasına yönelik önlemleri içeriyor" şeklinde konuştu.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Afra Park’ın Yüzde 50’si Ön Taleple Rezerve Edildi
Reportage Türkiye tarafından Bahçeşehir 1. Kısım’da 24 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek Afra
18 December 2024
Konut satışlarındaki artış devam ediyor, 2025’te de artışın sürmesi için kredi faizlerinin düşmesi gerekiyor
Konutder Başkanı Ramadan Kumova, bugün TÜİK tarafından açıklanan Kasım 2024 Konut Satış İstatistikle